Poradniki Eksperta

Dlaczego piekarnik przypala?

Piekarnik to bardzo praktyczne urządzenie, bez którego nie wyobrażamy sobie wyposażenia kuchni. Może być zamontowany samodzielnie jako tak zwany sprzęt do zabudowy, a także występować jako jeden z elementów składowych kuchni wolnostojącej. W zależności od źródła zasilania wyróżniamy piekarniki, które do prawidłowego działania potrzebują energii elektrycznej lub gazu. Najbardziej popularne to te, które działają na prąd. Można w nich precyzyjnie ustawić temperaturę, a także wyposażone są w szereg innowacyjnych funkcji usprawniających przygotowywanie potraw. Piekarniki gazowe, choć mniej popularne, wciąż są dostępne na rynku. Są proste w obsłudze i użytkowaniu, niemniej pieczenie w nich wymaga od użytkownika nieco większej wiedzy i wprawy. Wśród wielu nieprawidłowości, które mogą wystąpić podczas użytkowania tego sprzętu, do najczęstszych można zaliczyć to, że piekarnik przypala potrawy. Nie zawsze jest to wynikiem awarii w obrębie podzespołów czy elementów urządzenia. Często wystarczy odpowiednie zaprogramowanie piekarnika lub takie umieszczenie w nim blachy, aby nasze potrawy były smaczne, soczyste i chrupiące, a przy tym nie przypalone. Dlaczego piekarnik przypala i jak temu zaradzić? Podpowiadamy w naszym poradniku.


Dlaczego piekarnik przypala


Odpowiednie ustawienia programu i naczyń


Zanim zaczniemy upatrywać naszych kulinarnych niepowodzeń w nieprawidłowym działaniu sprzętu, sprawdźmy, czy my jako użytkownicy odpowiednio z niego korzystamy. To, że piekarnik przypala mięsa czy ciasta może być wynikiem naszej niewiedzy lub też nieprawidłowego obchodzenia się z urządzeniem.


Instrukcja obsługi i użytkowania


Niezwykle ważną kwestią jest dokładne zaznajomienie się z działaniem urządzenia. W tym celu warto zajrzeć do instrukcji obsługi i użytkowania sprzętu. Producent określa tam wszelkie parametry piekarnika i jak z nich korzystać, aby działał prawidłowo, a przyrządzane potrawy były smaczne i nieprzypalone. Wiele nowoczesnych piekarników wyposażonych w intuicyjne wyświetlacze, a nawet dedykowane aplikacje na smartfon i tablet, krok po kroku przeprowadzają użytkownika przez kolejne etapy przygotowywania konkretnych potraw. To duże ułatwienie, szczególnie, jeśli ktoś gotuje i piecze tylko od czasu do czasu.


Piekarniki w naszej ofercie:



Właściwy program i temperatura


Nierzadko zdarza się, że przyczyną tego, że piekarnik przypala potrawy jest uruchomienie niewłaściwego programu. Wiąże się to z czasem pieczenia, ale również z temperaturą i rozprowadzaniem gorącego powietrza wewnątrz komory pieczenia. Sposób przygotowania potraw będzie się różnił w zależności od ich rodzaju. Np. beza potrzebuje więcej czasu, aby była gotowa i odbywa się to w nie tak wysokiej temperaturze, jak np. przygotowanie biszkoptu czy schabu nadziewanego śliwką.


Odpowiednie naczynia do pieczenia


Jeśli zastanawiamy się, dlaczego piekarnik przypala np. ciasto tylko w określonym naczyniu, to właśnie ono może tego powodem. Chodzi tu o materiał, z jakiego zostało wykonane. Warto mieć na uwadze, że przewodzenie ciepła inaczej przebiega w formie silikonowej, a inaczej w metalowej. Równie istotne jest, aby w żadnym wypadku naczynie, w którym wypiekamy potrawy, nie było uszkodzone, w tym nie nosiło śladów zadrapań, zarysowań czy pęknięć.


Awarie sprzętu


Przyczyną faktu, że nasz piekarnik przypala potrawy mogą również być rozmaite awarie sprzętu. Ich usunięcie powinno zostać zlecone fachowcom, którzy znają się na naprawie tego typu urządzeń.


Termostat


Awaria tego elementu nie tylko sprawia, że piekarnik przypala potrawy, ale może ich również nie dopiekać. Termostat w piekarniku jest odpowiedzialny za wytworzenie temperatury na poziomie, który został określony programem pieczenia lub też takim, jaki zaprogramowaliśmy samodzielnie. Każda awaria w obrębie termostatu będzie skutkowała nieprawidłowościami w zakresie oczekiwanych temperatur wewnątrz komory piekarnika. Rozwiązaniem tej niedogodności będzie wymiana termostatu.


Grzałki piekarnika


Komora piekarnika wyposażona jest w specjalne grzałki. Ich zadaniem jest wytworzenie odpowiedniej temperatury w piekarniku. Ich prawidłowe działanie można poznać po żarzącym się na czerwono kolorze. Jeśli w obrębie grzałek są widoczne zabrudzenia lub pęknięcia, może to skutkować ich nieprawidłowym działaniem i sprawiać, że piekarnik przypala potrawy np. tylko z jednej strony. Wymiana grzałek na nowe powinna zażegnać ten problem.


Wentylator


Wiele nowoczesnych piekarników, tak elektrycznych, jak i gazowych, wyposażonych jest w praktyczny termoobieg, dzięki któremu potrawy są równomiernie upieczone ze wszystkich stron. Jego działanie wspomaga wentylator napędzany silnikiem. Często dochodzi do uszkodzenia w obrębie silnika wentylatora, co również może być przyczyną tego, że piekarnik przypala potrawy z jednej strony, a z drugiej ich nie dopieka. Aby usunąć awarię należy wymienić ten podzespół.


Przypalanie od dołu


Nierzadko zdarza się, że piekarnik przypala od dołu lub tylko z prawej lub lewej strony. Przypalanie od dołu szczególnie często występuje w piekarnikach gazowych z dolnym płomieniem. Rozwiązaniem może być umiejscowienie rusztu na wyższym poziomie lub taka regulacja płomienia, aby zapewnić niższą temperaturę pieczenia. Z kolei w piekarnikach zasilanych energią elektryczną, przypalenia od dołu lub jednostronnego możemy upatrywać w uszkodzeniach w obrębie grzałek urządzenia. Powodem takiego rodzaju przypalenia może być również nieodpowiednie naczynie lub też takie, które wykonane jest z szybko nagrzewającego się materiału.


Przypalanie od góry


Warto również wiedzieć, co zrobić, jak piekarnik przypala od góry. Może to być spowodowane jedną z wyżej opisanych awarii sprzętu, ale również zbyt wysoko zaprogramowaną temperaturą lub uruchomieniem tak zwanego programu górnego grzania. Możemy również spróbować umiejscowić naczynie z potrawą na niższym poziomie. Większość piekarników wyposażona jest w blachy lub ruszty na prowadnicach lub z możliwością ich wyjmowania, znajdujących się na różnych poziomach. Ta sama funkcjonalność pozwala na pieczenie kilku potraw jednocześnie.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756