Poradniki Eksperta

Suszenie malin - jak suszyć maliny w piekarniku lub w suszarce?


Maliny są bardzo często uprawiane w Polsce, więc mamy ich dostatek. Jest wiele odmian tych soczystych i smacznych owoców. Od lat zachwycają słodkim smakiem i niepowtarzalnym zapachem. Poza walorami smakowymi, są cennym źródłem witamin i wartości odżywczych. Idealnie nadają się na sok, dżem, konfitury i do suszenia. W zależności od naszych upodobań możemy wybrać dla siebie ulubiony produkt z malin. Przyrządzony samodzielnie będzie niewątpliwie zdrowszy i smaczniejszy. Warto więc mieć pod ręką suszone maliny, które posłużą Ci jako przekąska lub dodatek do dań. Czy suszenie malin jest skomplikowane? Jak przygotować owoce do suszenia? Jak suszyć maliny? Oto kilka porad, które ułatwią Ci suszenie malin w warunkach domowych.



suszenie malin


Maliny i ich właściwości


Zanim przejdziemy do sposobów na suszenie malin, warto zwrócić uwagę na ich właściwości. Te małe, czerwone owoce zawierają cenne witaminy i minerały jak np. C i E, które są naturalnymi antyoksydantami, witaminy z grupy B, ale również żelazo, magnez, wapń, fosfor. Korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego ze względu na dużą ilość błonnika. Maliny są niskokaloryczne. To dobra wiadomość dla osób dbających o linię. Któż z nas nie stosował soku z malin na przeziębienie? To znany i sprawdzony sposób w walce z wszelkiego rodzaju infekcjami. Napar z suszonych malin stymuluje wydzielanie potu. Ponadto wzmacniają one nasz układ odpornościowy. Warto więc mieć je pod ręką, by cieszyć się zdrowiem.


Sposoby na wykorzystanie suszonych malin


Suszone maliny (odpowiednio przechowywane) są doskonałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Możesz je dodać do omletów, naleśników czy owsianek. Wzbogacone o suszone maliny dania będą rewelacyjnie smakowały. Suszone maliny możesz dodać również do herbaty, czy do malinowego kompotu z dodatkiem miodu. Przygotowane w ten sposób napoje rewelacyjnie smakują, są naturalne i zdrowe. Suszone maliny mogą również stanowić dodatek do ciast, musów, deserów. Są przydatne zwłaszcza zimą, gdy nie możemy sięgnąć po świeże owoce prosto z krzaczka.


Przygotowanie malin do suszenia


Maliny, najlepiej ekologiczne, należy dokładnie oczyścić. Odrzuć wszelkie ogonki, listki czy inne drobne zanieczyszczenia, które dostały się do owoców. Gdy je dokładnie oczyścisz, możesz je delikatnie opłukać wodą i osuszyć np. na sitku. Uważaj, by owoce nie puściły soku. Maliny suszymy w całości. Nie należy ich kroić tak, jak w przypadku twardych owoców np. jabłek czy gruszek. Gdy maliny są gotowe, możemy zacząć proces suszenia.


Piekarniki w naszej ofercie:


Suszenie malin w piekarniku


Jak suszyć maliny w piekarniku? To prosta czynność, która wymaga jednak naszej uwagi, by owoce się nie spaliły. Na początek ułóż owoce w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Warto pamiętać, by nie były ułożone jedne na drugich i by nie przylegały do siebie. Tak przygotowane naczynie z owocami wkładamy do nagrzanego piekarnika, najlepiej z termoobiegiem. Optymalna temperatura podczas suszenia powinna wynosić około 60-70 stopni Celsjusza. Później można nieco ją zmniejszyć. Podczas tego procesu można lekko uchylić drzwiczki piekarnika, by parująca z owoców woda nie skropliła się na ścianach urządzenia. Możesz wysunąć naczynie z malinami i lekko je obrócić, by zapewnić równomierne suszenie. Suszenie malin jest dosyć długotrwałe i może trwać nawet kilka godzin.


Suszarki elektryczne w naszej ofercie:


Suszenie malin za pomocą suszarki elektrycznej


Suszarka elektryczna to bardzo przydatne urządzenie nie tylko do suszenia malin, ale również innych owoców, warzyw czy grzybów. Ten nieduży sprzęt kuchenny usuwa wilgoć z owoców, zapewniając w ten sposób perfekcyjnie wysuszone produkty. Podstawowymi elementami są tu sita do suszenia, których może być kilka. W suszarce ułożone są one piętrowo, dzięki temu nie zajmuje ona dużo miejsca. Owoce należy ułożyć na poszczególnych sitach. Tu podobnie jak w piekarniku, nie układaj ich zbyt ciasno. Warto ułożyć je w niewielkich odstępach, gdyż gwarantuje to równomierne wysuszenie owoców i znacznie skróci czas trwania tego procesu. Odpowiednio dobrana temperatura i czas suszenia sprawią, że maliny będą idealnie chrupiące i zachowają wiele wartości odżywczych.


Funkcjonalna suszarka do owoców


Suszarka do owoców to nowoczesne urządzenie o estetycznym wyglądzie, które sprawdzi się w każdej kuchni. W zależności od Twoich potrzeb możesz wybrać urządzenie przeznaczone do suszenia większej ilości warzyw, owoców czy grzybów lub bardziej kompaktowe. Każdy model jest wyposażony w sita czy tacki do suszenia ułożone w urządzeniu piętrowo. Suszarka może posiadać np. 5,6,10,12 sit do suszenia o różnej powierzchni suszenia (np. 25 cm, 34 cm). Te parametry wpływają na ilość owoców, które możesz jednorazowo wysuszyć w urządzeniu. W suszarkach do owoców często występuje płynna regulacja temperatury suszenia i wentylator zapewniający równe suszenie malin. Pomocny jest również cyfrowy zegar, który wskazuje Ci czas pozostały do zakończenia procesu suszenia. Warto zainwestować w to profesjonalne urządzenie, które idealnie wysuszy Twoje ulubione owoce.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756