Poradniki Eksperta

Jaką suszarkę do grzybów kupić?

Jesień to ulubiona pora roku grzybiarzy. To właśnie wtedy w lasach pełno jest osób, które z koszykami przemierzają swoje ulubione, wcześniej sprawdzone trasy, by zebrać jak największą ilość grzybów. Pytanie jednak, co później z nimi zrobić? Marynujemy, smażymy, oprawiamy, ale przede wszystkim suszymy. To jedna z najlepszych metod konserwowania produktów spożywczych. Pozwala nam cieszyć się przez cały rok niesamowitym smakiem własnoręcznie zebranych grzybów. Jak suszyć grzyby? Jaką suszarkę do grzybów wybrać? Tego dowiesz się z naszego poradnika.


suszarka go grzybów


Jak działa suszarka do grzybów?

Suszarki do grzybów działają w bardzo prosty sposób. Zamieszczona w środku grzałka ma za zadanie podgrzanie powietrza, natomiast wentylator powoduje odpowiednią cyrkulację – najpierw w dół, później do góry – aby móc zapewnić grzybom lub warzywom stałą temperaturę. To ona jest tu najważniejszym czynnikiem. Zbyt wysoka temperatura może spowodować zatracenie substancji odżywczych. Dlatego podczas wyboru suszarki, koniecznie zwróćcie uwagę na to, czy producent podał na opakowaniu wysokość temperatury, jaką osiąga urządzenie.


Sprawdź również:

Jak suszyć grzyby w suszarce?

Suszarka do grzybów. Ranking [TOP 10]

 

 

Czy suszone grzyby są zdrowe?


Surowe grzyby, w zależności od rodzaju, składają się w około 90 proc. z wody. Resztę stanowią węglowodany i składniki mineralne. Takie proporcje mogą skłaniać nas do wniosku, że grzyby mają znikome wartości odżywcze. Podczas suszenia jednak, to się zmienia. Woda zostaje odparowana, a minerały, które są ważne dla naszego zdrowia, zagęszczają się. Ważnym minerałem w suszonych grzybach jest wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości. Kolejnymi są fosfor i potas, które wspomagają pracę mózgu i przewodnictwo nerwowe. Równie istotny jest selen, który stanowi naturalną ochronę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Można zatem stwierdzić, że skutecznie wspomaga ochronę naszego organizmu, przed chorobami nowotworowymi. Warto dodać, że suszone grzyby zawierają bardzo dużą ilość błonnika, dlatego są szczególnie polecane osobom, które zamierzają przejść na dietę, zrzucić wagę lub dbają o swoją linię.


Rodzaje suszarek do grzybów


Zanim określimy nasze oczekiwania i zdecydujemy, jaka suszarka do grzybów sprawdzi się w naszym gospodarstwie domowym, warto poznać rodzaje tego sprzętu. Urządzenia te umownie dzieli się w zależności od kilku parametrów.




Kształt


Najbardziej popularne są suszarki okrągłe. Takich modeli znajdziemy na rynku najwięcej. Są bardzo intuicyjne w obsłudze, ale mogą sprawiać trudności w przechowywaniu, zwłaszcza, jeśli nie korzystamy z nich codziennie, a tylko okresowo, podczas sezonu grzybowego. Wtedy najlepiej przechowywać je w oryginalnym opakowaniu. Niemniej popularne i rzadziej spotykane są urządzenia kwadratowe i prostokątne. Funkcjonalnie nie odbiegają od sprzętów okrągłych, niemniej dużo łatwiej je składować i przechowywać między okresami użytkowania.


Rodzaje sit


Jednym z głównych części składowych elektrycznych suszarek spożywczych są sitka, na których układamy świeże grzyby. W dużej mierze, to również od nich zależeć będzie ostateczny efekt suszenia. Sita dzielimy na metalowe i plastikowe. Oba rodzaje są równie trwałe, niemniej urządzenia z sitami wykonanymi z metalu są cięższe, a przez to mogą wydawać się mniej mobilne. Jeśli użytkujemy sprzęt kilka razy w roku i nie przenosimy go nadmiernie, nie powinno być to przeszkodą w komfortowym użytkowaniu. Metalowe sita wykonane są ze stali nierdzewnej. Ich wielką zaletą, jest żywotność i wysoka odporność na uszkodzenia. Dodatkowo szybciej się nagrzewają, przez co czas suszenia skraca się. Sita wykonane z plastiku sprawiają, że suszarka jest łatwa do przenoszenia, a cała konstrukcja jest lekka i mobilna. Są bardzo łatwe w utrzymaniu w czystości, a dodatkowo wielu producentów zapewnia, że można je myć w zmywarce.


Sposób suszenia


Jaką suszarkę do grzybów kupić, aby podczas suszenia zachować w produktach jak najwięcej wartości odżywczych? Warto zwrócić uwagę na sprzęt wyposażony w promieniowanie podczerwone. W tej nowoczesnej metodzie, suszenie odbywa się od wewnątrz na zewnątrz produktu, przez co wartości odżywcze są zatrzymywane w suszonym grzybie. Ta metoda odwzorowuje proces naturalnego suszenia na słońcu. Mniej nowoczesnym, ale niemniej skutecznym, jest suszenie z wykorzystaniem ciepłego nawiewu. W tą funkcjonalność, wyposażonych jest najwięcej modeli dostępnych na rynku. Ciepłe i suche powietrze wytwarzane jest przez grzałkę, a następnie rozprowadzane po wnętrzu urządzenia przez wbudowany wentylator. Taka cyrkulacja powietrza sprawia, że wysoka temperatura dociera do suszonych produktów na wszystkich poziomach sit.


Sita a pojemność suszarki


Przed dokonaniem wyboru, jaka suszarka do grzybów będzie dla nas odpowiednia, warto przede wszystkim określić, jak często będziemy jej używać i ile grzybów naraz chcemy ususzyć. Jednym z głównych parametrów określających użyteczność i wydajność urządzenia, jest jego pojemność. Ta z kolei przekłada się na liczbę, wysokość oraz wielkość sit. Wcześniej opisaliśmy ich rodzaje i budowę, która jest niemniej ważna. Jednak od ich ilości i parametrów wielkościowych zależeć będzie to, ile będziemy mogli wysuszyć grzybów w jednym cyklu pracy urządzenia. 


W niektórych przypadkach, producenci określają pojemność urządzenia w litrach, która niewiele może nam mówić. Dlatego warto zwrócić uwagę na sita, które zobrazują nam ilość grzybów, jakie będziemy mogli na nich umieścić. Większość suszarek wyposażona jest w 3 sita, ale niektóre mają ich aż 6. Do niektórych modeli mamy możliwość dokupienia tych elementów, przez co możemy powiększyć powierzchnię suszenia grzybów za jednym razem. Dobrym rozwiązaniem jest też wyjęcie sita, na którym nie umieściliśmy produktów. Wtedy powierzchnia suszenia zmniejsza się, przez co również skraca się czas całego procesu.


Wymiary i wysokość sit


Od pojemności sit, zależeć będzie ile grzybów będziemy mogli suszyć w jednym cyklu pracy urządzenia. Jeśli jesteśmy zapalonymi grzybiarzami, a do tego najbardziej odpowiednią dla nas formą przechowywania leśnych skarbów jest ich suszenie, zwróćmy uwagę na wielkość sit. Pod pojęciem wielkości, kryje się nie tylko ich średnica czy boki, ale również wysokość. Duże, okrągłe czy prostokątne sita, są praktyczne z punktu widzenia ilości suszonych produktów, ale urządzenie w całości, może okazać się niezwykle nieporęczne w przechowywaniu. Suszarka nie jest sprzętem, który jest elementem codziennego wyposażenia kuchni, zatem wybierzmy taki model, który bez trudu zmieści się w standardowej szafce kuchennej. 


W ofertach producentów, znajdziemy również modele, gdzie po złożeniu sita możemy włożyć jedno w drugie. Taki sposób przechowywania, jest bardzo praktyczny. Komfort użytkowania zależeć będzie nie tyle od wielkości, co od wysokości sit. Jeśli będą zbyt płytkie, nie ułożymy na nich grzybów w całości, ani dużych kapeluszy. Możemy je pokroić, niemniej niektóre potrawy przyrządzane są z grzybów w całości, co dodaje im wizualnego efektu. Do suszenia w ten sposób, warto wybrać urządzenie z wysokimi sitami, albo takimi, których wysokość można regulować.



Moc ma znaczenie


Moc suszarki, obok liczby i wielkości sit, jest kluczowym parametrem, na który powinniśmy zwrócić uwagę, podczas wyboru konkretnego modelu. Tak samo, jak w innych urządzeniach elektrycznych, im moc jest wyższa, tym urządzenie szybciej jest gotowe do pracy. W suszarce do grzybów, moc dodatkowo wpływa na szybkość całego procesu. Zatem większa moc, oznaczać będzie krótszy czas suszenia. Jaka będzie najbardziej wydajna suszarka do grzybów? Jaką wybrać moc, aby spełniała nasze oczekiwania? Wszystko zależy od tego, jak duże ilości grzybów chcemy suszyć za jednym razem. 

jaka suszarka do grzybów


W większości modeli, zastosowana jest moc w przedziale od 250 do 800 W. Warto pamiętać, że duża moc nie jest jedynym wyznacznikiem wydajności suszarki. Obok niej, ważna jest też odpowiednia regulacja. Brak kontroli nad temperaturą, może spowodować przesuszenie grzybów. Wiele modeli posiada dwu- lub nawet 3-stopniową regulację mocy temperatury. Dobrym rozwiązaniem, jest również tak zwany termoregulator w postaci ergonomicznego pokrętła. Zakres temperatur oferowanych przez suszarkę w standardzie, wynosi od 35 do 70 st. Celsjusza.


Sprawdź również: Jak suszyć owoce w suszarce?


Funkcje i możliwości sprzętu


Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, podczas wyboru suszarki do grzybów? Ten prosty konstrukcyjnie sprzęt, może być wyposażony w szereg funkcji ułatwiających jego obsługę, przechowywanie, a także wpływających bezpośrednio na efekt suszenia.


Sposób sterowania


Suszarki mogą być sterowane manualnie lub elektronicznie. Najprostsze konstrukcyjnie modele, wyposażone są tylko w jeden przycisk, którym włączamy i wyłączamy sprzęt. Bardziej zaawansowane urządzenia mogą być wyposażone w regulację mocy, temperatury, a nawet nawiewu ciepłego powietrza. Mają wbudowany timer, przy pomocy którego programujemy czas zakończenia suszenia. Udogodnieniem są również czytelne wyświetlacze, na których odczytamy bieżące parametry, zaprogramujemy odpowiednie funkcje, a także sprawdzimy czas pracy urządzenia.


Długi czas pracy


Suszenie grzybów, w zależności od ich wielkości, ale również rodzaju, jest procesem długotrwałym. Zdarza się, że suszymy grzyby od kilku do nawet kilkunastu godzin. Dlatego ważne jest, aby sprzęt mógł pracować długo podczas jednego cyklu i nie przegrzewał się, a tym samym nie wyłączał i nie przerywał suszenia. Długie przerwy w pracy urządzenia, powodują wydłużenie całego procesu.


Głośność pracy sprzętu


Dla efektu suszenia, wiele modeli wyposażonych jest w wentylator, dzięki któremu ciepłe, suche powietrze rozprowadzane jest po wnętrzu urządzenia. To właśnie on, może być powodem głośnej pracy suszarki. Warto również zwrócić uwagę na to, aby sprzęt stał na stabilnej, wypełnionej podstawie. To może niwelować jego głośność. Im cichsze urządzenie, tym jego użytkowanie jest bardziej komfortowe. Możemy suszyć grzyby w nocy, bez obaw, że pracująca suszarka zakłóci nasz sen.


Materiały i wykonanie


Podczas suszenia ważna jest możliwość obserwacji postępu procesu, bez konieczności otwierania pokrywy, przez którą utracimy odpowiednią temperaturę. Zapewni nam ją suszarka z przeźroczystymi sitami, przez które bez problemu będziemy mogli ocenić, czy suszenie przebiega prawidłowo. Niemniej ważny od przeźroczystości, jest również sam materiał, który powinien być przyjazdy dla naszego zdrowia. Niektóre modele wykonane są w całości w wysokiej jakości plastiku, a niektóre z elementami stali szlachetnej. Jakość zastosowanych materiałów, może mieć również wpływ na wydajność i jakość pracy urządzenia.


Wiesz już jaka suszarka do grzybów jest najlepsza i na jakie parametry należy zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni dla siebie model. Jeśli jednak nadal się wahasz, zapraszamy do kontaktu z naszymi doradcami, którzy odpowiedzą na wszystkie pytania i rozwieją wątpliwości, abyś był zadowolony z dokonanego zakupu.

Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert