Popularność
30 produktów
Rodzaj: Chusta serowarska
Wykonanie: Bawełna
Kształt: Kwadratowy
Zawartość zestawu: 2 x chusta
11 87
Dostawa 5-7 dni
Produkty dostarczane są zazwyczaj w ciągu 7 dni roboczych od przyjęcia zamówienia.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Rodzaj: Chusta serowarska
Wykonanie: Polietylen
Kształt: Kwadratowy
Zawartość zestawu: 2 x chusta
11 50
Cena jednostkowa: 5,75 zł/szt.
Dostawa 5-7 dni
Produkty dostarczane są zazwyczaj w ciągu 7 dni roboczych od przyjęcia zamówienia.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Rodzaj: Chusta serowarska
Wykonanie: Tworzywo sztuczne
Kształt: Kwadratowy
Zawartość zestawu: 2 x chusta
7 99
Dostawa 5-7 dni
Produkty dostarczane są zazwyczaj w ciągu 7 dni roboczych od przyjęcia zamówienia.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Rodzaj: Chusta serowarska
Wykonanie: Polietylen
Kształt: Prostokątny
Zawartość zestawu: 2 x chusta
7 99
Dostawa 5-7 dni
Produkty dostarczane są zazwyczaj w ciągu 7 dni roboczych od przyjęcia zamówienia.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Rodzaj: Chusta serowarska
Wykonanie: Polietylen
Kształt: Stożkowy
Zawartość zestawu: 5 x chusta
9 99
Odbierz
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Rodzaj: Forma
Wykonanie: Tworzywo sztuczne
Kształt: Okrągły
Pojemność [g]: 250
Zawartość zestawu: 1 x forma
4 99
Odbierz
lub zamów telefonicznie 756 756 756

Formy serowarskie w Media Expert


W dzisiejszych czasach coraz chętniej rezygnujemy ze sklepowych produktów żywnościowych na rzecz tych przygotowanych własnoręcznie, w swojej kuchni. Nie inaczej jest z serami. Choć domowa produkcja serów wydaje się skomplikowana, to jednak dość szybko można ten proces opanować. Niezbędne w domowym serowarstwie są formy serowarskie, a także kilka innych akcesoriów. Jakie formy serowarskie wybrać, na co zwrócić uwagę i co jeszcze przyda Ci się do domowego wyrobu sera?


Jak zacząć domową produkcję sera, czyli kilka słów o akcesoriach


Aby móc rozpocząć domowy wyrób sera, należy skompletować podstawowe akcesoria. Warto używać do tego sprzętów metalowych lub plastikowych, a unikać drewna i innych porowatych faktur, które trudniej się domywają i mogą być podatne na rozmnażanie bakterii. Każdy ma w domu kilka sprzętów, które są potrzebne: naczynie do gotowania mleka, rózga do mieszania oraz szpatułka, a także sitko lub durszlak. Oczywiście, w bardziej zaawansowanym procesie warto mieć także termometr kuchenny do badania temperatury gotujących się produktów. Potrzebne są także formy serowarskie. Te można w improwizowany sposób stworzyć z innych domowych akcesoriów, ale prościej jest je kupić. Jakie wybrać i czym się różnią te dostępne w sklepach? Przede wszystkim pojemnością, kształtem, a także kształtem otworów. Parametry te wpływają na to, jak wyglądać będzie przygotowany ser, a dokładniej jego boki, które będą miały charakterystyczne wgłębienia.


Kolejnym potrzebnym dodatkiem są chusty serowarskie. Można zamiast nich skorzystać z pieluchy tetrowej czy gazy, ale chusty dostępne w sklepach będą najprostszym rozwiązaniem. Tu istotne jest, by zwrócić uwagę na rozmiar oczek, zależnie od tego, jaki rodzaj sera chcesz w domu wyrabiać. Niektóre gatunki mają bardzo mały skrzep, co sprawia, że w wypadku chusty o większych oczkach produkt po prostu wypłynie, zamiast odcieknąć. Chusty serowarskie dostępne w sklepach wykonane są z wytrzymałych materiałów, które są przede wszystkim łatwe w konserwacji i nie nasiąkają serwatką tak, jak chusty tetrowe czy gaza. Są trwałe i można jest stosować wielokrotnie, jeśli zachowane zostają warunki konserwacji, czyli pranie w 60-70 st. C. Ważną zaletą chust serowarskich tego typu jest nieprzywierająca powłoka, przez co ser po wyjęciu z formy łatwo jest odwinąć z chusty bez ryzyka naruszenia jego struktury, co może się zdarzyć przy serach wyjątkowo delikatnych. W sprzedaży dostępne są chusty serowarskie różnych rozmiarów.


Jakie formy serowarskie wybrać?


Wybór formy serowarskiej zależy od tego, jaki gatunek sera chcesz zrobić. Zasada jest taka, że przy serach miękkich, na przykład pleśniowych, forma powinna być duża, by duża była powierzchnia sera. Z kolei przy serach twardych lepiej, żeby produkt miał kształt bryły, był bardziej zbity. Pozwala to uniknąć zbytniego przesuszenia produktu. Na szczęście w sprzedaży jest wiele form serowarskich, dzięki czemu znajdziesz takie, które idealnie sprawdzą się w Twojej domowej przygodzie z serowarstwem.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756