Znaleziono w kategoriach:
U Płyta NATUREL NT 202

Instrukcja obsługi U Płyta NATUREL NT 202

Powrót
INSTRUKCJA OBS£UGI
ARKA AGD Sp. z o.o., ul.Strycharska 4, 26-601 Radom
Tel: (048) 360 91 40, (048) 360 94 32
Faks: (048) 384 65 38
www.arkaagd.pl, e-mail: arkaagd@arkaagd.pl
Model NT-110 (K1100E)
Model NT-202 (K2200E)
Model NT-302 (K3300E)
Model NT-102 (K4400E)
Turystyczne kuchenki gazowe
NATUREL serii NT
do u¿ytku na zewn¹trz pomieszczeñ
R
Y
W
T
N
K
E
E
F
P
E
A
L
E
N
W
I
K
O
I
N
R
U
E
T
A
L
N
1312 14
UWAGA:
KUCHENKA MO¯E BYÆ ZASILANA WY£¥CZNIE P£YNNYM GAZEM
PROPAN-BUTAN (G-30) O CIŒNIENIU NOMINALNYM 37 MBAR
- Przed pierwszym u¿yciem kuchenki nale¿y starannie zapoznaæ siê
z instrukcj¹ obs³ugi. Instrukcjê nale¿y zachowaæ (nie wyrzucaæ).
- Kuchenka jest przeznaczona do u¿ytkowania na zewn¹trz zamkniêtych
pomieszczeñ, na otwartej przestrzeni, w miejscu os³oniêtym od wiatru.
- Pomimo turystycznego przeznaczenia kuchenki, zabrania siê instalowaæ
i u¿ytkowaæ kuchenek w zamkniêtych kabinach ³odzi i jachtów,
w przyczepach kempingowych, szczelnie zamkniêtych namiotach itp.
- Kuchenka winna byæ ustawiona na p³askiej powierzchni, odpornej na
o
temperaturê co najmniej do 70 C.
- Kuchenka powinna byæ zainstalowana powy¿ej poziomu terenu (zabrania siê
instalowania kuchenki w piwnicach), z dala od materia³ów ³atwopalnych oraz
w odleg³oœci co najmniej 15 cm od œciany oraz innych przedmiotów.
Jakiekolwiek przedmioty znajduj¹ce siê nad kuchenk¹ powinny znajdowaæ siê
w odleg³oœci minimum 80 cm.
- Przewód gazowy musi posiadaæ prawid³owo za³o¿one zaciski na obu
koñcach, które uniemo¿liwi¹ zsuniêcie siê przewodu z koñcówek kuchenki
i reduktora (Rysunek nr 1).
- Butla gazowa musi byæ wyposa¿ona w sprawny reduktor ciœnienia gazu.
Zabrania siê u¿ytkowania kuchenki bez zainstalowanego na butli reduktora.
- Elastyczny przewód gazowy o d³ugoœci max. 1.5 m musi byæ zainstalowany
w taki sposób, aby nie by³ rozci¹gany, skrêcany b¹dŸ zginany.
- Po zainstalowaniu kuchenki nale¿y sprawdziæ szczelnoœæ po³¹czeñ najlepiej
przy u¿yciu piany mydlanej. W ¿adnym przypadku nie nale¿y u¿ywaæ
zapa³ek, zapalniczek lub œwieczek. W przypadku nieszczelnoœci nale¿y
zamkn¹æ zawór odcinaj¹cy i skontaktowaæ siê z autoryzowanym punktem
serwisowym.
- Nale¿y regularnie sprawdzaæ stan przewodu gazowego, a w przypadku
jakichkolwiek uszkodzeñ i ulatniania siê gazu nale¿y natychmiast wymieniæ
przewód na nowy.
- Zabrania siê u¿ytkowania niesprawnej i nieszczelnej kuchenki.
- Zabrania siê korzystania z uszkodzonej i niesprawnej butli z gazem lub butli
posiadaj¹cej niesprawny reduktor ciœnienia gazu.
- Ka¿dorazowo, po zakoñczeniu u¿ytkowania, nale¿y odci¹æ dop³yw gazu do
kuchenki zakrêcaj¹c zawór przy butli z reduktorem ciœnienia.
- Nie pozostawiaæ dzieci i osób niepe³nosprawnych bez dozoru w pobli¿u
w³¹czonej i nagrzanej kuchenki.
- W pobli¿u kuchenki nie powinny znajdowaæ siê ¿adne materia³y ³atwopalne
(papier, tkaniny, p³yny ³atwopalne itp.).
- Okresowo sprawdzaæ szczelnoœæ kuchenki oraz przewodów przy u¿yciu
roztworu wody z myd³em.
- 2 -
I. WA¯NE WSKAZÓWKI BEZPIECZEÑSTWA
- Nie otwieraæ kurka na przy³¹czu gazu lub zaworu na butli bez uprzedniego
sprawdzenia czy wszystkie kurki s¹ zamkniête.
- Zabrania siê gasiæ p³omieñ palnika przez dmuchanie.
- Zabrania siê samowolnego dokonywania przeróbek kuchni na inny rodzaj
gazu.
- Nie dopuszczaæ do kuchni ma³ych dzieci oraz osób nie zapoznanych
z instrukcj¹ u¿ytkowania kuchni.
- U¿ytkownicy zobowi¹zani s¹ do utrzymywania urz¹dzenia w dobrym stanie
technicznym (nie dopuszczaæ do uszkodzeñ mechanicznych i korozji).
- Odbiorniki gazu powinno siê eksploatowaæ zgodnie z instrukcj¹ producenta
(np. nie wolno u¿ywaæ kuchenek gazowych do ogrzewania pomieszczeñ).
- W³¹czona i pracuj¹ca kuchenka powinna byæ na bie¿¹co kontrolowana.
Nie pozostawiaæ w³¹czonej i pracuj¹cej kuchenki bez nadzoru.
- Nale¿y równie¿ kontrolowaæ gotowane na kuchenkach gazowych ciecze,
w celu unikniêcia wykipieñ, zgaszenia p³omienia i niekontrolowanego
wyp³ywu gazu. Po zakoñczeniu pracy nale¿y dok³adnie zakrêciæ kurek
gazowy.
- Do zasilania turystycznych kuchenek gazowych mo¿e byæ stosowany
wy³¹cznie gaz p³ynny propan-butan w butlach.
- Butle powinny byæ umieszczone w odleg³oœci co najmniej 1.5 metra
od urz¹dzeñ promieniuj¹cych ciep³o.
- Butle nale¿y umieszczaæ z dala od urz¹dzeñ powoduj¹cych iskrzenie.
- Butle nale¿y instalowaæ w pozycji pionowej oraz zabezpieczyæ przed
uderzeniem, przewróceniem lub przypadkowym przemieszczeniem.
- Butli nie nale¿y wystawiaæ na dzia³anie promieni s³onecznych.
- Zabrania siê sprawdzania szczelnoœci urz¹dzenia lub ustalania miejsca
ulatniania siê gazu przy pomocy otwartego ognia.
- W przypadku stwierdzenia uszkodzenia czêœci gazowej urz¹dzenia, zabrania
siê przeprowadzania samodzielnych napraw. Urz¹dzenie nale¿y od³¹czyæ
i zwróciæ siê o pomoc do autoryzowanego punktu naprawczego.
- Zaleca siê, by raz na dwa lata zleciæ pracownikom uprawnionej firmy
serwisowej dokonanie przegl¹du technicznego wraz z przeprowadzeniem
konserwacji urz¹dzenia.
- To urz¹dzenie nie jest przeznaczone do u¿ytkowania przez dzieci i osoby
upoœledzone fizycznie i umys³owo oraz osoby, które nie s¹ mentalnie do tego
przygotowane lub którym brak doœwiadczenia i wiedzy nie pozwala na
bezpieczn¹ obs³ugê tego urz¹dzenia. Osoby te mog¹ warunkowo obs³ugiwaæ
urz¹dzenie, jeœli bêd¹ pod sta³¹ kontrol¹ osoby doros³ej i zosta³y dodatkowo
poinstruowane z zakresu obs³ugi przez osobê odpowiedzialn¹ za ich
bezpieczeñstwo.
- Producent nie odpowiada za szkody spowodowane niew³aœciw¹ obs³ug¹
kuchenki (np. poparzenie, oparzenie, zanieczyszczenie palników i.t.p.).
I. WA¯NE WSKAZÓWKI BEZPIECZEÑSTWA - c.d.
- 3 -
- 4 -
Prawid³owo Nieprawid³owo
UWAGA:
Pokrêt³a regulacji i dop³ywu gazu s¹ bezpiecznie zablokowane.
W celu w³¹czenia dop³ywu gazu do wybranego palnika nale¿y wcisn¹æ
odpowiednie pokrêt³o a nastêpnie przekrêciæ w lewo, w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara.
Rys. 1
II. PRZYGOTOWANIE KUCHENKI DO U¯YTKOWANIA
- Kuchenkê umieœciæ na poziomej, suchej, stabilnej i odpornej na temperaturê
powierzchni tak, aby w jej pobli¿u by³o wolne miejsce. Kuchenka w czasie
pracy mocno nagrzewa siê i dlatego wokó³ kuchenki nie powinny znajdowaæ
siê ¿adne inne urz¹dzenia b¹dŸ przedmioty.
- Kuchenka zawsze powinna znajdowaæ siê powy¿ej poziomu terenu.
Niedopuszczalne jest u¿ywanie kuchenki w do³ach i zag³êbieniach
znajduj¹cych siê poni¿ej poziomu otaczaj¹cego terenu.
- Elastyczny przewód zasilaj¹cy, ³¹cz¹cy kuchenkê z butl¹ gazow¹ (poprzez
reduktor ciœnienia gazu) winien le¿eæ swobodnie (nie powinien byæ
naprê¿ony) i nie powinien dotykaæ innych urz¹dzeñ, a zw³aszcza ostrych
krawêdzi. D³ugoœæ przewodu nie powinna przekraczaæ 1.5 metra.
- Kuchenkê nale¿y instalowaæ zgodnie ze
wskazówkami bezpieczeñstwa, zawartymi
w rozdziale I-szym.
- Kuchenka powinna byæ instalowana na zewn¹trz
zamkniêtych pomieszczeñ.
- Zabrania siê u¿ytkowania kuchenki w zamkniêtych
i Ÿle wentylowanych pomieszczeniach.
I. WA¯NE WSKAZÓWKI BEZPIECZEÑSTWA - c.d.
UWAGA:
W razie podejrzenia ulatniania siê gazu nie wolno pod ¿adnym pozorem
zapalaæ zapa³ek, paliæ papierosów, w³¹czaæ i wy³¹czaæ odbiorników
elektrycznych oraz u¿ywaæ innych urz¹dzeñ elektrycznych i mechanicznych,
powoduj¹cych powstawanie iskry elektrycznej lub udarowej.
W takim przypadku nale¿y natychmiast zamkn¹æ zawór na butli.
Przed u¿yciem kuchenki nale¿y sprawdziæ, czy pokrywy palników s¹ dok³adnie
umieszczone na palnikach. W przypadku niew³aœciwego po³o¿enia pokrywek
palników mo¿e to doprowadziæ do wadliwego funkcjonowania kuchenki
w³¹cznie z jej uszkodzeniem.
UWAGA:
Turystyczne kuchenki gazowe NATUREL serii NT spe³niaj¹ wymagania
Dyrektywy Gazowej 2009/142/CE obowi¹zuj¹cej w Unii Europejskiej
i posiadaj¹ certyfikat numer 1312CL5472 wydany przez CERTIGAZ.
UWAGA:
U¿ytkowanie kuchenki w zamkniêtych pomieszczeniach, bez dobrej wentylacji
i obiegu powietrza wokó³ kuchenki jest zabronione, gdy¿ stwarza bezpoœrednie
zagro¿enie dla ¿ycia i zdrowia u¿ytkownika (zagro¿enie zatruciem spalinami
gazu lub samym gazem, w przypadku jego ulatniania siê).
Takie u¿ytkowanie kuchenki mo¿e prowadziæ równie¿ do uszkodzenia
kuchenki, gdy¿ powierzchnia p³yty wokó³ palników mo¿e zmieniæ kolor
(z¿ó³kn¹æ) na skutek przegrzania.
Reklamacje uszkodzeñ powsta³ych wskutek przegrzania kuchenki
w nastêpstwie niew³aœciwej lokalizacji oraz niew³aœciwego u¿ytkowania
kuchenki nie bêd¹ uwzglêdniane.
- Kuchenka jest przeznaczona do u¿ytku turystycznego, na zewn¹trz
zamkniêtych pomieszczeñ.
- Kuchenkê nale¿y u¿ytkowaæ na otwartej przestrzeni, jednak w miejscu
os³oniêtym od wiatru, tak aby podmuchy wiatru nie gasi³y p³omienia
i doprowadza³y do niekontrolowanego wyp³ywu gazu.
- Kuchenka nie jest przeznaczona do profesjonalnego u¿ytku w punktach
i zak³adach gastronomicznych.
- Stosowanie kuchenki do innych celów mo¿e byæ niebezpieczne
i jest niedozwolone.
- Zabrania siê u¿ytkowania kuchenki w zamkniêtych pomieszczeniach,
na ³odziach (pod pok³adem), w kajutach jachtów, przyczepach
kempingowych, namiotach itp.
- Kuchenka przystosowana jest do zasilania wy³¹cznie gazem p³ynnym
propan-butan G-30 o ciœnieniu nominalnym 37 mbar.
- Butla z gazem musi byæ wyposa¿ona w reduktor ciœnienia gazu.
- Do po³¹czenia kuchenki z butl¹ z gazem nale¿y u¿ywaæ wê¿a elastycznego,
specjalnie do tego celu przystosowanego (do nabycia w specjalistycznych
sklepach z armatur¹ gazow¹).
- Po zainstalowaniu kuchenki i przed pierwszym jej u¿yciem nale¿y sprawdziæ
szczelnoœæ ca³ej instalacji gazowej przy u¿yciu piany mydlanej.
II. PRZYGOTOWANIE KUCHENKI DO U¯YTKOWANIA - c.d.
III. PRZEZNACZENIE KUCHENKI
- 5 -
1312 14

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756