Znaleziono w kategoriach:
Kuchenka nastawna RAVANSON K-04SNG

Instrukcja obsługi Kuchenka nastawna RAVANSON K-04SNG

Powrót
MODEL:
K-04 TNG; K-04 SNG; K-04 BNG
Importer /Upoważniony przedstawiciel:
Ravanson Ltd. Sp. z o. o. ul. Mazowiecka 6, 09-100 Płońsk, Polska
tel.: 0048 23 662 68 01, fax: 0048 23 662 68 02
www.ravanson.pl
PL Instrukcja oryginalna Kuchenka Gazowa
ENG User’s manual Top Table Gas-Cooker
PL
Przed przystąpieniem do użytkowania, należy przeczytać
wszystkie wskazówki i ostrzeżenia, dotyczące
bezpieczeństwa użytkowania.
Nieprzestrzeganie podanych niżej ostrzeżeń, dotyczących
bezpieczeństwa i wskazówek bezpieczeństwa,
niewłaściwe zainstalowanie oraz użytkowanie urządzenia,
może spowodować poważne obrażenia lub śmierć
wskutek poparzeń, wybuchu pożaru, oraz zatrucia
tlenkiem węgla.
Zachowaj wszystkie ostrzeżenia i wskazówki dotyczące
bezpieczeństwa, aby móc skorzystać z nich w przyszłości.
OGÓLNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenie powinno być instalowane zgodnie
z obowiązującym prawem i użytkowane tylko na wolnym
powietrzu. PRZED ZAINSTALOWANIEM I UŻYTKOWANIEM
NALEŻY PRZECZYTAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI.
Podłączenie kuchni do wewnętrznej instalacji gazowej lub do butli
z gazem płynnym oraz jej regulację POWINIEN WYKONAĆ
WYŁĄCZNIE UPRAWNIONY instalator urządzeń gazowych lub technik
autoryzowanego zakładu serwisowego, zgodnie z obowiązującymi
przepisami, co winno być potwierdzone wpisem w karcie
gwarancyjnej wyrobu. Brak takiego potwierdzenia unieważnia
gwarancję.
UWAGA! Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody
powstałe wskutek nieprzestrzegania obowiązujących norm
i przepisów lub podłączenia kuchenki przez osobę nieuprawnioną.
1. To urządzenie musi bzainstalowane zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
2. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za obrażenia lub
uszkodzenia spowodowane przez niewłaściwe zainstalowanie
urządzenia lub jego nieprawidłowe użytkowanie.
3. Nie zezwala się na wykonywanie we własnym zakresie
jakichkolwiek zmian i modernizacji, pod rygorem utraty
uprawnień gwarancyjnych.
4. Wszelkie modyfikacje urządzenia mogą być niebezpieczne.
5. Urządzenie przeznaczone jest do obsługi wyłącznie przez osoby
dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
6. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
7. UWAGA! Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do
pracującego lub stygnącego urządzenia.
8. Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania potraw.
Stosowanie jej do innych celów jest niedozwolone!
9. Urządzenie powinien naprawiać wyłącznie autoryzowany zakład
serwisowy, wykorzystujący oryginalne części zamienne.
10. Przed instalacją należy sprawdzić w miejscu instalacji
ciśnienie oraz rodzaj gazu, do którego kuchnia jest
przystosowana.
11. UWAGA! Nieprawidłowo przeprowadzone naprawy mogą
stanowić źródło znacznych zagrożeń.
12. UWAGA! W przypadku awarii urządzenia, zwłaszcza przy
ulatnianiu się gazu, urządzenie należy odciąć od dopływu gazu i
niezwłocznie skontaktować się z zakładem serwisowym.
13. UWAGA! W przypadku ulatniania się gazu należy
natychmiast zamknąć zawór na butli z gazem. tym czasie nie
wolno zapalać zapałek (lub innych źródeł zapłonu), palić
papierosów, włączać bądź wyłączać odbiorników elektrycznych
(radio, oświetlenie) lub mechanicznych, powodujących iskrzenie.
UWAGA!, Gaz płynny jest cięższy od powietrza i dlatego ma
tendencje do gromadzenia się na dolnych poziomach.
Pomieszczenia, w których zainstalowano butle z gazem płynnym
powinny być wyposażone w kanały wentylacyjne, wyprowadzone z
pomieszczenia na zewnątrz, umożliwiające wydostanie się gazu
w przypadku nieszczelności. Z tego samego powodu butle z gazem,
zarówno puste jak i częściowo napełnione, nie powinny być ani
instalowane ani przechowywane w pomieszczeniach usytuowanych
pod powierzchnią ziemi (np. w piwnicach). Butle nie mogą się
znajdować zbyt blisko źródeł ciepła (piecyki, kominki, piekarniki
itp.), które mogłyby zwiększyć temperaturę we wnętrzu butli
powyżej 50ºC.
14. Przed yciem należy usunąć wszystkie zabezpieczenie
ochronne założone na czas transportu.
15. Materiały, z których jest wykonane opakowanie, nadają się
do wykorzystania jako surowce wtórne.
16. Zużytą kuchnię należy doprowadzić do stanu
uniemożliwiającego jej ponowne wykorzystanie. Następnie
urządzenie przekazać do wyspecjalizowanych jednostek,
zajmujących się utylizacją lub skupem surowców wtórnych.
17. OSTRZEŻENIE! Nie wolno pozostawiać pracującej kuchni
bez nadzoru.
18. Płomień palników powinien być regularny i stabilny. Jeżeli
płomień nie jest regularny, należy oczyścić palnik. W przypadku
usterki wezwać autoryzowany serwis.
19. UWAGA! Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji „0”
(wyłączony), kiedy kuchnia nie jest użytkowana.
20. Butla z gazem powinna być odłączona, kiedy kuchnia nie
jest używana.
21. UWAGA! Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na
palnikach) folii aluminiowej i innych przedmiotów, jeżeli palniki
są włączone.
22. Jeżeli kuchnia posiada pokrywę zabezpieczającą przed
kurzem oraz rozpryskiwaniem tłuszczu, nie wolno używać jej do
innych celów. Nie wolno stawiać żadnych przedmiotów na
zamkniętej pokrywie.
23. Przed otwarciem pokrywy należy oczyścić. Przed
zamknięciem pokrywy odczekać, aż urządzenie ostygnie.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756