Znaleziono w kategoriach:
Szybkowar BROWIN 340207

Instrukcja obsługi Szybkowar BROWIN 340207

Powrót
INSTRUKCJA OBSŁUGI
SZYBKOWAR
7 L
No 340207
2
JĘZYKI
INSTRUKCJA OBSŁUGI
SZYBKOWAR 7 L
PL - 3
OPERATION MANUAL
PRESSURE COOKER 7 L
GB - 7
BEDIENUNGSANLEITUNG
DER SCHNELLKOCHTOPF 7 L
DE - 11
РУКОВОДСТВО ПО ЭКСПЛУАТАЦИИ
СКОРОВАРКА 7 Л
RU - 16
NAUDOJIMO VADOVAS
SLĖGINĖ VIRYKLĖ 7 L
LT - 20
LIETOŠANAS INSTRUKCIJA
SPIEDIENA KATLS 7 L
LV - 24
KASUTUSJUHEND
KIIRKEEDUPOTT 7 L
EE - 28
MANUAL DE OPERARE
OALA SUB PRESIUNE 7 L
RO - 32
NÁVOD K OBSLUZE
TLAKOVÝ HRNEC 7 L
CZ - 36
NÁVOD NA OBSLUHU
TLAKOVÝ HRNIEC 7 L
SK - 40
MANUEL D’EXPLOITATION
L'AUTOCUISEUR 7 L
FR - 44
ІНСТРУКЦІЯ З ЕКСПЛУАТАЦІЇ
СКОРОВАРКА 7 Л
UA - 58
KEZELÉSI UTASÍTÁS
KUKTA 7 L
HU - 52
3
INSTRUKCJA OBSŁUGI ─
SZYBKOWAR
7 L
Niniejsza instrukcja zawiera istotne informacje dotyczące produktu i jego użytkowania,
należy się z nią zapoznać i zachować na przyszłość.
Urządzenie przeznaczone jest do stosowania w warunkach domowych.
Szybkowar to szczelnie zamykany garnek, w którym w czasie gotowania potraw następuje
wzrost ciśnienia. Powoduje to szybki wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie
procesu gotowania. Dno naczynia pobiera błyskawicznie już najmniejszą ilość energii, która
jest rozdzielana równomiernie na całą powierzchnię dna. Takie zoptymalizowanie procesu
gotowania pozwala zaoszczędzić czas i energ oraz zachow w potrawie większą ilość
zdrowych składników.
Przystosowany jest do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i
indukcyjnych.
Wysokiej jakości stal nierdzewna.
Ciśnienie robocze: 0,6 BAR.
Ciśnienie otwarcia zaworu roboczego: 0,6 BAR.
Ciśnienie otwarcia zaworu bezpieczeństwa: 1,2 BAR.
Ciśnienie otwarcia silikonowego zaworu bezpieczeństwa: 2,0 BAR
Napełnienie: maksymalnie ⅔ dla żywności i płynów nie zwiększających swojej
objętości, maksymalnie ½ dla żywności i płynów zwiększających swoją objętość.
. BUDOWA SZYBKOWARU:
1. naczynie
2. zawór roboczy
3. poprzeczka
4. rękojeść pokrywy
5. zawór bezpieczeństwa
6. pokrywa
7. uszczelka (pod górną krawędzią
naczynia)
8. uchwyt
9. silikonowy zawór bezpieczeństwa
4
UŻYTKOWANIE SZYBOWARU
Przed pierwszym yciem garnek dokładnie umynem do naczyń i wysuszyć. Nie używać
tzw. druciaków ani proszków czyszczących.
Przed każdym użyciem należy sprawdzić zawór roboczy
oraz zawór bezpieczeństwa.
Ramię zaworu roboczego ustawić w położeniu poziomym
i kilkakrotnie nacisnąć do dołu. Ramię musi swobodnie
powracać do położenia poziomego.
Zawór bezpieczeństwa należy kilkakrotnie pociągnąć
do góry. Zawór musi swobodnie powracać do pierwotnego
położenia.
Maksymalne dopuszczalne napełnienie:
1/2 objętości naczynia w przypadku potraw, które podczas gotowania pęcznieją;
2/3 objętości w przypadku potraw, które podczas gotowania nie zmieniają swojej
objętości.
W SZYBKOWARZE NIE NALEŻY GOTOWAĆ BEZ UŻYCIA WODY!!
Zamykanie szybkowaru
Podczas zamykania pokrywy szybkowaru należy przestrzegać kilku podstawowych zasad:
1. Rękojeść pokrywy odchylić do położenia
„otwarte”.
2. Pokrywę wsunąć do garnka pod kątem
w taki sposób, aby obydwa końce poprzeczki
opierały się na krawędzi szybkowaru.
3. Rękojeść odchylić w drugą stronę do
położenia „zamknięte”. Należy upewnić się,
że pokrywa szczelnie przylega do krawędzi
szybkowaru.
4. Szybkowar po zamknięciu ma rękojeść położoną poziomo. Nie wolno naciskać
na rękojeść po zamknięciu, ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia funkcji
uszczelniających.
5
Otwieranie szybkowaru
Przed otwarciem szybkowaru należy całkowicie obniżyć ciśnienie wewnątrz naczynia.
1. Ciśnienie obniża się poprzez wypuszczenie pary nacisnąć
kilkukrotnie ramię zaworu roboczego lub schłodzić szybkowar
pod strumieniem zimnej wody.
2. Następnie dla wyrównania ciśnienia zawór roboczy odchylić
do pozycji pionowej.
3. Po ustaniu syczenia otworz pokrywę.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI:
Używszybkowaru tylko po przeczytaniu instrukcji, zgodnie z informacjami dotyczącymi
bezpieczeństwa jego użytkowania.
Przed każdym użyciem sprawdzić, czy szybkowar jest kompletny oraz czy bezpieczniki
(wentyle) są czyste i drożne.
W szybkowarze gotowanie przebiega pod ciśnieniem. Nieprawidłowe używanie może
spowodow oparzenia! Przed rozpoczęciem gotowania należy upewnić się,
czy szybkowar jest szczelnie zamknięty!
W trakcie używania szybkowaru dzieci nie powinny znajdować się w jego pobliżu.
Nie kierować otworów do odprowadzania pary w kierunku użytkownika.
Nie należy wkładać garnka do rozgrzanego piekarnika.
Szybkowar należy ustawiać na stabilnie stojącej kuchence. Nie ustawiać na palnikach
o większej średnicy niż dno szybkowaru.
Do podgrzania używać tylko dozwolonych źródeł ciepła.
Garnek wymaga maksymalnej ostrożności w obsłudze nie dotykać nagrzanych
powierzchni
bez ochrony dłoni.
Należy obserwow szybkowar, dostosowyw podgrzewanie oraz czas gotowania,
utrzymyw
i kontrolować ciśnienie w szybkowarze za pomocą zaworu roboczego ograniczającego
ciśnienie wewnątrz szybkowaru.
Nie ingerować w systemy bezpieczeństwa inaczej niż wskazuje instrukcja.
Nie używać garnka do innych celów niż ten, do którego jest przeznaczony.
Szybkowar otwierać dopiero po obniżeniu ciśnienia – nie należy w tym celu używać siły.
Nie należy używać garnka bez wody, gdyż może ulec uszkodzeniu bądź zniszczeniu.
Maksymalne napełnienie szybkowaru: 2/3 objętości dla żywności nie zwiększającej swojej
objętości.
Przy gotowaniu żywności zwiększającej swą objętość w trakcie gotowania np. ryżu
lub odwodnionych warzyw, należy wypełnić szybkowar tylko do 1/2 jego objętości.
Przy gotowaniu mięsa (ze skórą), które może napęcznieć (np. wołowy język),
nie przekłuwać go – może to spowodować oparzenia.
Przy gotowaniu miękkich potraw przed otwarciem szybkowaru lekko nim potrząsnąć,
aby uniknąć ewentualnego opryskania.
Nie wolno używać garnka do smażenia potraw pod ciśnieniem!
Nie wymuszać otwarcia szybkowaru.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756