Poradniki Eksperta

Mały ekspres do kawy – ranking [TOP10]

 2023-04-12 

Jest to urządzenie, które przydaje się w wielu różnych sytuacjach, nie tylko do utrzymania ciepłego napoju, chociaż tak się już utarło, że o jakości termosu decyduje to, jak długo trzyma temperaturę. W sklepach Media Expert są produkty przeszło 30 różnych marek, służące tak do trzymania w nich różnych napojów, jak również przechowywania czy też przenoszenia jedzenia. Są one także zróżnicowane cenowo, co w dużej mierze zależy od tego, z czego są zrobione oraz od ich szczelności czy zamknięcia. Jeśli ma być to termos długo trzymający ciepło, czyli przynajmniej przez kilkanaście godzin, warto uważnie przejrzeć całą ofertę sklepu, by wybrać najbardziej potrzebny.

1

MIEJSCE

10.0 / 10

2

MIEJSCE

10.0 / 10

3

MIEJSCE

10.0 / 10

4

MIEJSCE

9.5 / 10

5

MIEJSCE

9.5 / 10

6

MIEJSCE

9.5 / 10

7

MIEJSCE

9.0 / 10

8

MIEJSCE

9.0 / 10

9

MIEJSCE

9.0 / 10

10

MIEJSCE

9.0 / 10

Mały ekspres do kawy - rodzaje urządzeń

Ekspresy do kawy są bardzo szeroką grupą asortymentową, w której znajdują się modele o bardzo zróżnicowanych rozwiązaniach i funkcjach. Olbrzymią popularnością cieszą się urządzenia automatyczne, które jednak ze względu na swoje duże rozmiary nie zawsze znajdą dostatecznie wiele miejsca w małej kuchni, gdzie każdy kawałek blatu jest na wagę złota. Wśród modeli automatycznych warto poszukać urządzeń o mniejszych rozmiarach, ale jeśli żaden z nich nie spełnia naszego wymogu kompaktowości, sprawdźmy, które typy ekspresów zostały zaprojektowane tak, by zajmować niewiele miejsca i jednocześnie przygotowywać pyszną kawę w kilka chwil.

Wśród małych ekspresów do kawy możemy wyróżnić trzy podstawowe grupy: modele kolbowe, ekspresy przelewowe oraz ekspresy na kapsułki. Oto ich krótka charakterystyka.


Ekspres kolbowy to propozycja dla osób, które preferują kawę parzoną pod wysokim ciśnieniem – podobnie jak w dużych ekspresach automatycznych. Tu jednak użytkownik sam odmierza porcję kawy, umieszcza ją w kolbie, którą następnie montuje w otworze przelewowym. Gorąca woda pod ciśnieniem przeciska się przez zmielone ziarna kawy, wydobywając z nich głęboki smak i aromat. Użytkownik może wybrać wielkość napoju, a także jego moc. Ekspresy kolbowe mogą być wyposażone w spieniacz do mleka, który będzie nieodzowny w przypadku fanów kaw mlecznych. Tym, na co warto zwrócić uwagę w przypadku tych modeli, jest wysokość ciśnienia. Zwróć uwagę, że ekspres o wyższym ciśnieniu parzy kawę o bardziej aromatycznym i głębokim smaku. Najczęściej spotykamy modele z ciśnieniem 15-20 barów.


Ekspresy przelewowe cechują się niewielkimi rozmiarami i niezwykle prostą obsługą. Tu parzenie kawy odbywa się bez udziału wysokiego ciśnienia, a jedynie dzięki gorącej wodzie, która przelewa się przez mieloną kawę, umieszczoną w specjalnym filtrze. Wystarczy uzupełnić zbiornik na wodę i umieścić kawę w filtrze. Cały proces trwa kilka minut, zależnie od pojemności zbiornika na kawę, a rezultatem jest kawa o lekkim, mało intensywnym smaku, pozbawiona cremy. Nie są to zatem modele stworzone dla osób, które są kawowymi smakoszami – ci powinni wybierać raczej modele ciśnieniowe. Ponadto, mały ekspres przelewowy nie jest wyposażony w spieniacz do mleka jak również nie daje możliwości zaparzenia konkretnej kawy – jak np. espresso czy americano. Ekspres przelewowy po prostu parzy kawę do dzbanka. Warto podkreślić, że jest to od razu porcja na kilka kubków, a do tego ekspresy te często wyposażone są w funkcję podgrzewania dzbanka, dzięki czemu nie trzeba parzyć kawy kolejny raz, by cieszyć się gorącym napojem.


Ostatnią grupą są ekspresy kapsułkowe, które dają niemal taki sam komfort parzenia kawy, jak duże modele automatyczne. Parzenie kawy odbywa się pod wysokim ciśnieniem – zależnie od modelu od kilku do kilkunastu barów – a użytkownik musi po prostu umieścić wybraną, kompatybilną kapsułkę w specjalnym otworze i nacisnąć przycisk parzenia. Olbrzymią zaletą, którą ma taki mały ekspres do kawy, jest niezwykle szeroki wybór kaw, ponieważ w kapsułce kupujemy kompletną mieszankę do przygotowania gorącego napoju kawowego. W sprzedaży są zarówno ekspresy parzące kawy czarne, jak i modele ze spieniaczem mleka. W niektórych z tych modeli spotkać można także możliwość korzystania z kawy mielonej. Funkcjami, które najczęściej spotykamy w ekspresach kapsułkowych, są: regulacja ilości zaparzanej kawy, regulacja mocy kawy, automatyczne usuwanie kapsułki (trafia ona do zbiornika na zużyte kapsułki), a także wskaźnik poziomu wody oraz automatyczne wyłączanie. Zaletą tych urządzeń są więc nie tylko niewielkie rozmiary, ale i prostota użycia oraz nieskomplikowane utrzymanie ekspresu w czystości.

Ciekawe funkcje i rozwiązania w małych ekspresach do kawy

Mały ekspres do kawy, niezależnie od rodzaju, czy to kolbowy lub kapsułkowy, czy przelewowy, to sprzęt niezwykle łatwy w obsłudze i ze względu na swój charakter wyposażony w proste rozwiązania i funkcje. Na przykład model przelewowy może być wyposażony w młynek do kawy, dzięki któremu kawę zmielisz tuż przed parzeniem. To pozwoli uzyskać bardziej aromatyczny smak i aromat, z którego rezygnujemy, korzystając z gotowej kawy zmielonej. Dodatkową przewagą ekspresów przelewowych z młynkiem jest możliwość wybrania stopnia zmielenia ziaren, co pozwala uzyskać smak i moc kawy, jakie lubimy najbardziej.


Tym, co odróżnia od siebie ekspresy przelewowe, jest także wielkość dzbanka na kawę. Producenci informują o tym liczbą filiżanek kawy, które można zaparzyć jednocześnie. Jeśli kawa towarzyszy Ci przez cały dzień, to mając ekspres z większym dzbankiem masz komfort, że aromatycznego napoju z pewnością Ci nie zabraknie. Zwykle pojemność dzbanka wynosi ok 10-12 filiżanek, ale są modele które parzą w dzbanku 4-5 filiżanek, a nawet modele bez dzbanka, z pomocą których kawa parzona jest bezpośrednio do kubków. Ich przewagą są z kolei mniejsze rozmiary, dlatego te ekspresy przelewowe bardziej sprawdzą się tam, gdzie małe gabaryty urządzenia są niezwykle istotne. Najwięcej kawy zaparzysz w ekspresach z dzbankiem o pojemności nawet 15 filiżanek. Dzbanek zazwyczaj wyposażony jest w podziałkę, która pokazuje, ile kawy pozostało w dzbanku. Wbrew pozorom to istotny detal, ponieważ od razu wiadomo, czy kawy wystarczy choćby dla naszych niespodziewanych gości.


Przydatnym rozwiązaniem w ekspresach przelewowych jest timer, który pozwala programować godzinę parzenia kawy. Modele wyposażone w to rozwiązanie dają użytkownikowi większy komfort, ponieważ świeży napar może czekać na niego dokładnie wtedy, kiedy rozpocznie dzień. Zależnie od modelu, ekspresy przelewowe mogą pracować w całkowicie zautomatyzowany sposób – czyli po prostu parząc kawę bez możliwości regulacji parametrów parzenia. Co prawda nie daje to możliwości personalizacji, ale przy tym nie wymaga żadnej ingerencji użytkownika.


Jak na tle ekspresu przelewowego wypada mały ekspres kolbowy? To nadal sprzęt prosty w obsłudze, jednak pozwalający uzyskać kawę o głębokim i wyrazistym smaku. Jego przewagą jest możliwość personalizacji rodzaju, wielkości oraz mocy napoju, a także możliwość przygotowania kawy mlecznej, jeśli model wyposażony jest w dyszę spieniającą mleko. Obsługa jest nieco bardziej skomplikowana, bo wymaga umieszczenia kawy w kolbie i zamontowanie kolby w przeznaczonym do tego miejscu. Wybierając ekspres tego typu zwróć uwagę na możliwość regulacji wysokości wylewki kawy. Dzięki temu można skorzystać ze szklanek, kubków czy filiżanek o różnych wielkościach. Podobnym rozwiązaniem jest tacka o podwójnej konstrukcji – aby zaparzyć kawę do wysokiej szklanki wystarczy zdjąć górną część tacki. Funkcja ta nie daje jednak takiego samego komfortu, jak regulowana wylewka.


Praktycznym rozwiązaniem, które można spotkać w ekspresach kolbowych – wzorem zaawansowanych modeli automatycznych – jest podgrzewanie filiżanek. To rozwiązanie spodoba się smakoszom kawy, dla których napój powinien być podany w odpowiedniej temperaturze, a nie schłodzony przez zimną filiżankę.

Zależnie od producenta spotkać można ekspresy kolbowe z możliwością używania saszetek z kawą. To maksymalnie upraszcza przygotowanie napoju, bo w saszetce znajdują się dokładnie odmierzone porcje zmielonej kawy.


W ekspresach kolbowych spotkać można wiele innych przydatnych rozwiązań, takich jak wskaźnik poziomu wody i automatyczne wyłączanie po określonym czasie. Tym, na co warto zwrócić uwagę w przypadku ekspresów kolbowych, są załączone akcesoria, takie jak różnej wielkości filtry do kolb. Nie trzeba się wtedy zastanawiać, ile kawy użyć, by uzyskać napój o łagodniejszym smaku. Dużym ułatwieniem jest także załączona kolba z podwójnym dzióbkiem, pozwalająca parzyć dwie kawy jednocześnie.


Jeśli zależy Ci na zakupie ekspresu, który parzy intensywną i aromatyczną kawę, to możesz wybrać także ekspres kapsułkowy. To najnowsza grupa ekspresów, które w pełni automatyzują parzenie kawy, lecz nie mają takich rozmiarów jak duże ekspresy automatyczne. W tych urządzeniach główną rolę odgrywa kapsułka z przygotowaną kawą lub mieszanką. Olbrzymią zaletą tych ekspresów jest bogaty wybór rodzajów kapsułek, a zatem rodzajów kaw. W zależności od producenta mogą to być ekspresy na kapsułki parzące jedynie kawę czarną, ale np. wyposażone w spieniacz mleka. Może to być model z kapsułkami zawierającymi mieszankę kawy, mleka w proszku, a także jakiegoś dodatku, urozmaicającego smak – na przykład wanilii, cynamonu, itp. Jeśli masz ochotę na kawę o całkiem innym smaku, wystarczy, że wybierzesz inną kapsułkę niż zwykle. Co ważne, niektóre ekspresy kapsułkowe pozwalają parzyć nawet gorącą czekoladę. Taki model ekspresu gwarantuje prawdziwą kawową ucztę, jakiej nie da ekspres parzący tylko kawy czarne.


Są także ekspresy, które pozwalają nieco personalizować napój – na przykład wybierając jego moc oraz ilość.

Kilka słów o ergonomii ekspresów

W zakresie ergonomii oraz łatwości obsługi ekspresu producenci starają się wprowadzać liczne udogodnienia. Jednym z nich jest łatwo wyjmowany pojemnik na wodę, który pozwala uzupełnić ją bez konieczności przelewania. Wystarczy pojemnik zdemontować i nalać wodę bezpośrednio do niego. Tu można także szukać modelu z dużym pojemnikiem, szczególnie jeśli pijemy dużo kawy, by nie musieć go często napełniać.


W przypadku ekspresu kolbowego i kapsułkowego ważne jest regularne opróżnianie tacki ociekowej. Im większa, tym rzadziej to należy robić. Ogromnym ułatwieniem jest wyjmowana tacka ociekowa, która ułatwia cały proces.

Pamiętajmy, że każdy ekspres wymaga odpowiedniej konserwacji i regularnego czyszczenia. Na tym polu najkorzystniej wypadają ekspresy kapsułkowe. Model sam poinformuje o konieczności odkamieniania, a sam sprzęt w codziennej konserwacji jest bardzo prosty do czyszczenia – wystarczy opłukać zbiornik na wodę i regularnie opróżniać i myć zbiornik na zużyte kapsułki.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756