Kawa — pyszny napój na każdą chwilę
Kawa jest jednym z najczęściej kupowanych produktów na świecie. Wielu ludzi ma swoje ulubione sposoby na jej przyrządzanie. Można ją parzyć w kawiarce, rondelku, po turecku czy przygotować w ekspresie do kawy. Z dodatkiem mleka, śmietanki czy mocne espresso — kawa smakuje dobrze o każdej porze dnia.
Gatunki kawy
Najpopularniejsze są dwa gatunki kaw: robusta i arabica. Ta druga niemal zdominowała rynek. Arabica pochodzi z Etiopii, skąd zawędrowała na Półwysep Arabski, dalej do Turcji i na cały świat. Obecnie najlepsze plantacje znajdują się w Ameryce Środkowej i Południowej oraz w centralnej Afryce. Kawa przygotowana z roślin tego gatunku jest łagodna w smaku i lekko pobudzająca — zawiera do 2% kofeiny. W zależności od tego, w jakim otoczeniu dojrzewa, można wyczuć w jej smaku nuty orzecha, czekolady czy kakao.
Robusta to kawa, która rośnie w obszarze międzyzwrotnikowym. Największymi jej producentami są Wietnam, Brazylia oraz Indonezja. W związku z tym, że robusta nie jest wymagająca jako roślina oraz charakteryzuje się odpornością na działanie szkodników i chorób, jest zdecydowanie tańsza. Napój z robusty ma mocny, intensywny smak z lekką nutą goryczy. Goryczka jest spowodowana przez wysokie stężenie kofeiny — to ok. 2,7% w ziarenku kawy.
Dostępne są również mieszanki tych gatunków. W zależności od producenta różne są proporcje arabiki i robusty. Oczywiście z przewagą tej pierwszej.
Kawa ziarnista czy kawa mielona — która lepsza?
Obie mają swoich zwolenników i przeciwników. Kawa ziarnista dłużej zachowuje aromat. Mielona bezpośrednio przed zaparzeniem - roznosi zapach na całe pomieszczenie. Kawa ziarnista nadaje się także do ekspresów z funkcją mielenia, jeśli jej nie ma, trzeba zaopatrzyć się w młynek do kawy. Kawa ziarnista jest też droższa od mielonej, z prostego powodu: w opakowaniach muszą znaleźć się całe ziarna. Kawa mielona nie podlega takiej selekcji — wszystkie ziarna są po prostu mielone.
Kawa mielona niestety dość szybko wietrzeje - nawet jeśli będziemy ją przechowywać w szczelnym opakowaniu. Dlatego oferowana jest w małych opakowaniach 250 g. Za to daje możliwość szybkiego parzenia. Producenci niekiedy oferują kawę o różnym stopniu mielenia. Grubo mielona kawa jest dobra do parzenia po turecku oraz do french pressa, do gotowania w tygielku najlepsza jest bardzo drobno mielona.
Alternatywa dla kawy mielonej
Kapsułki do kawy wykorzystują to, co najlepsze ma kawa ziarnista i kawa mielona. W aluminiowych pudełeczkach znajdują się świeżo zmielone ziarna kawy. Kapsułki są szczelne - zatem nie uchodzi z nich aromat kawy. Są one dostępne w rozmaitych smakach. Przy zakupie kapsułek trzeba pamiętać, że konkretny producent ekspresu produkuje kapsułki, które pasują do jego urządzenia.
W zależności od naszych upodobań i sposobu przygotowywania możemy kupić kawę ziarnistą, kawę mieloną czy kapsułki do kawy. Na rynku jest wielu producentów oferujących kawy z konkretnego gatunku oraz plantacji. Jest kawa z Etiopii, Kolumbii czy Gwatemali. Warto od czasu do czasu kupić nową, inną paczkę kawy, aby poznać różne smaki, jakie oferuje kawa. Sprawdź dostępne rodzaje kaw oraz szeroką ofertę urządzeń z kategorii: ekspresy na kapsułki oraz ekspresy przelewowe na stronie Media Expert.