Poradniki Eksperta

Jaki ekspres do kawy wybrać? Rodzaje ekspresów do kawy


Jeszcze nie tak dawno byliśmy narodem pijącym herbatę, a kawa była trudno dostępnym luksusem. Dzisiaj ekspres do kawy powoli staje się standardem w każdym polskim domu. Tak samo, jak zmywarka do naczyń czy suszarka bębnowa. Decydując się na sprzęt do parzenia kawy, warto poszukać takiego, który oszczędzi nasz czas i sprawi, że każda filiżanka porannej czy popołudniowej kawy będzie smakowała równie dobrze, jak w kawiarni za rogiem. Jaki ekspres do kawy wybrać? Podpowiadamy w naszym poradniku.


jaki ekspres do kawy


Jaki ekspres do kawy do domu?


Producenci ekspresów do kawy dzielą tę kategorię na dwa podstawowe rodzaje: ekspres do kawy do domu i profesjonalny. Ekspres profesjonalny to taki, który poradzi sobie w ekstremalnych warunkach i na dużą skalę. Jest więc zwykle pokaźnych gabarytów, ma duże pojemniki na wodę i na ziarna kawy oraz dużą moc przerobową. Musi bowiem w krótkim czasie przygotować dużą liczbę kaw. Ekspres do domu powinien przede wszystkim być jak najbardziej intuicyjny w obsłudze, zajmować niewiele miejsca oraz przygotowywać takie kawy, jakie lubimy. W zależności od rodzaju sprzętu, ekspres do kawy do domu może być wolnostojący lub do zabudowy. To jedna z pierwszych rzeczy, na którą powinniśmy zwrócić uwagę rozważając zakup.


Sprawdź również: Ekspres do zabudowy – ranking 2021 [TOP 5]


Rodzaje ekspresów


Ekspresy do kawy dzielimy na cztery podstawowe rodzaje. Są to ekspresy kapsułkowe, kolbowe, przelewowe i automatyczne. Jaki ekspres do kawy wybrać, aby spełnił nasze oczekiwania? Warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań związanych z tym, ile mamy wolnej przestrzeni na blacie, ile filiżanek kawy wypijamy dziennie, czy mamy dużo czasu na jej przygotowanie oraz kto jeszcze, oprócz nas, będzie go obsługiwał. Wyodrębniając rodzaje ekspresów do kawy zwracamy uwagę na ich przeznaczenie oraz to, dla kogo będą odpowiednie.


Ekspres kapsułkowy


Te ekspresy kapsułkowe odznaczają się kompaktowymi rozmiarami. Łatwo je również zabrać w podróż. Kawa zaparzana jest ze specjalnych kapsułek, których mamy do wyboru niezliczone rodzaje. To zdecydowanie sprzęt dla osób ceniących sobie różnorodność i łatwość obsługi. Ekspres jest dobrym rozwiązaniem dla miłośników kawy, którzy wypijają 2 lub 3 filiżanki dziennie.


Sprawdź również: Jaki ekspres na kapsułki – ranking [TOP10]



Ekspres kolbowy


Najczęściej spotykany sprzęt w kawiarniach, restauracjach i wszędzie tam, gdzie kawa jest w menu lokalu. Co nie oznacza, że nie możemy mieć takiego urządzenia w domu. Musimy jednak wziąć pod uwagę to, że do parzenia napoju w ekspresie kolbowym potrzebna jest wiedza na temat kawy i umiejętności jej zaparzania. Każdy parametr będzie tu istotny – zarówno stopień zmielenia, jak i ciśnienie pod jakim kawa zostanie zaparzona. Ekspres będzie odpowiedni dla osób, które poszukują swojego smaku kawy i lubią eksperymentować.


Sprawdź również: Ekspres kolbowy – ranking [TOP8]



Ekspres przelewowy


Coraz bardziej popularny sprzęt, który zyskuje zainteresowanie użytkowników z powodu łatwości obsługi i smaku napoju. Kawa zaparzana przelewowo jest łagodniejsza w smaku. Do tego obsługa jest niezwykle prosta. Możemy używać kawy już wcześniej zmielonej albo zmielić ją sami. Producenci oferują również ekspresy przelewowe z wbudowanym młynkiem.


Sprawdź również: Ekspres do kawy przelewowy – ranking [TOP10]



Ekspres automatyczny


Jak sama nazwa wskazuje, wszystko odbywa się w nim automatycznie. To, co musi zrobić użytkownik, w większości ogranicza się do naciśnięcia guzika i wyboru ulubionej kawy. Takie rozwiązanie sprawdzi się wszędzie tam, gdzie liczy się czas. Szybko przygotujemy w nim kawę nawet dla kilkunastu osób. Nierzadko też będziemy mogli go obsługiwać przy pomocy smartfonu i dedykowanej aplikacji. Nie musimy kontrolować ciśnienia ani stopnia zmielenia kawy w ekspresie automatycznym. Również codzienna pielęgnacja i okresowa konserwacja odbywają się przy pomocy specjalnie zainstalowanych, automatycznych programów czyszczenia.


Sprawdź również:  Ekspres do kawy do biura – ranking [TOP 10]



Z młynkiem czy bez?


Wszystkie ekspresy, oprócz tych na kapsułki, mogą być wyposażone w młynek do kawy. To od nas zależy, czy chcemy mieć ekspres z młynkiem wbudowanym, czy też sami będziemy mielili kawę w oddzielnym młynku. Automatyczny młynek ma tę zaletę, że nie wymaga dodatkowych ustawień, ani dodatkowego czyszczenia. Większość modeli oferuje możliwość ustawienia stopnia zmielenia kawy. To przydatna funkcja z punktu widzenia użytkownika, ponieważ to, czy kawa będzie drobno, czy grubo zmielona, będzie potem skutkowało jej smakiem i aromatem. Młynki w ekspresach z kolei dzielą się na stalowe i ceramiczne. Zarówno jedne, jak i drugie mają swoich zwolenników i przeciwników. Zaletą młynka stalowego jest to, że można go wielokrotnie ostrzyć. Z kolei ceramicznego – cicha praca. Jaki będzie lepszy ekspres do kawy? Jaki wybrać, jeśli pod uwagę weźmiemy wyłącznie młynek? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ każdy użytkownik ma inne preferencje w zakresie smaku bądź aromatu kawy i należy do tego podejść indywidualnie.


Sprawdź również: 

Jaki młynek do kawy wybrać? Ranking najlepszych młynków [TOP 5]

Jaka kawa do ekspresu? Ranking najlepszych kaw ziarnistych [TOP 10]


Czyszczenie i konserwacja


Jaki ekspres do kawy będzie się sam czyścił? Niestety żaden. Tak samo, jak inne urządzenia, będzie wymagał okresowych czynności związanych z pielęgnacją i konserwacją. To przedłuża jego żywotność oraz wpływa na smak specjałów kawowych. W ekspresie do kawy rozróżniamy dwa rodzaje czyszczenia – ręczne i automatyczne. Ani jedno, ani drugie nie jest lepsze czy gorsze. Każdy sposób czyszczenia jest dobry, pod warunkiem, że jest wykonywany. W czyszczeniu ręcznym to użytkownik dociera do wszystkich elementów mających styczność z kawą, wodą i mlekiem. W automatycznym – wykonują to za nas specjalne programy. Bez względu na rodzaj czyszczenia ważne jest, aby używać środków i detergentów wskazywanych przez producenta. Wtedy mamy pewność, że nasz sprzęt jest bezpieczny. Najbardziej newralgicznym elementem jest dysza mleka i wszystkie elementy mające z nim styczność podczas spieniania. Nie ma na to jednego sprawdzonego sposobu ani ekspresu, który w magiczny sposób czyści się sam. Należy pamiętać, żeby przepłukać dyszę i system mleczny po każdym zrobieniu kawy z dodatkiem mleka lub pianki mlecznej.


Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert