Poradniki Eksperta

Rodzaje kawy – poznaj typy kawy z ekspresu


Espresso, ristretto, macchiato, latte macchiato, cappuccino, Americano… – to wszystko są rodzaje kawy, które spotkamy nie tylko w najlepszych kawiarniach, ale które możemy sobie sami przyrządzić w zaciszu domowym. Bazą wszystkich rodzajów kaw, jest klasyczne espresso. Do niektórych należy je lekko rozwodnić. Przy odrobinie cierpliwości i z pomocą prostego ekspresu do kawy, będziemy je w stanie przyrządzić samodzielnie. Rodzaje kawy, zwłaszcza gdy znajdziemy się w profesjonalnej kawiarni, mogą nas przyprawić o zawrót głowy. Sprawdźmy, co kryje się pod poszczególnymi nazwami. W naszym poradniku przedstawimy, jak przyrządzany jest dany rodzaj kawy, jakich składników będziemy potrzebować do ich przygotowania, a także czego możemy spodziewać się po tym napoju.



rodzaje kawy


Podstawowe typy kawy


Na wstępie warto zaznaczyć, że rozróżniamy dwa podstawowe typy kawy. W potocznym nazewnictwie, używa się po prostu określenia czarna kawa i biała kawa. Do czarnych kaw zaliczamy wszystkie, które są wariacjami krótkiego espresso, czyli lungo, americano, ale również krótkie ristretto. Kawa biała z kolei to taka, która zawiera mleko lub piankę mleczną lub oba te składniki równocześnie. Dodatkowo zarówno pianka, jak i mleko, mogą być dodawane na ciepło lub na zimno.


Samodzielnie czy w ekspresie?


Dużym ułatwieniem w przyrządzaniu rozmaitych specjałów kawowych, jest posiadanie ekspresu do kawy. Rodzaje kaw z ekspresu są zależne od danego modelu urządzenia. W prostych sprzętach, przyrządzimy nierzadko jedynie espresso. Nie powinno być to powodem do zmartwień, bowiem espresso jest szczególnym rodzajem specjału kawowego, bez którego trudno jest przyrządzić jakikolwiek inny rodzaj kawy. O szczególnych właściwościach tego specjału, opowiemy w dalszej części poradnika. Z kolei nowoczesne ekspresy ciśnieniowe, są w stanie przygotować za naciśnięciem jednego przycisku szereg rodzajów kaw. Najnowocześniejsze modele przyrządzą ich nawet kilkadziesiąt. Są też sprzęty, które wyposażone są w specjalne karty z przepisami, które wyświetlają się na wyświetlaczu. Dowiemy się z nich, jakie składniki będą nam potrzebne oraz jaka jest kolejność działań i ilości poszczególnych dodatków. To bardzo duże ułatwienie, a przygotowany w ten sposób specjał kawowy, z pewnością uświetni niejedną rodzinną imprezę, czy spotkanie w większym gronie.


Sprawdź również: Jaka kawa do kawiarki?


Ekspresy w naszej ofercie:


Espresso


Ten rodzaj kawy, uznawany jest bazą niemal wszystkich specjałów kawowych. Im bardziej poprawne jest espresso, bo takiego określenia używa się do nazywania prawidłowo przyrządzonego espresso, tym lepszy będzie specjał kawowy przygotowany na jego bazie. Espresso jest jednym z krótkich specjałów kawowych, zawierających od 30 do 35 ml wody. Zaparza się w go temperaturze od 90,5 do 96 st. Celsjusza, wykorzystując do tego od 14 do 20 gramów mielonej kawy. Najlepsze espresso to takie, które zaparzane jest ze świeżo mielonych ziaren kawy. Podawane jest w niewielkiej, najlepiej ogrzanej wcześniej, porcelanowej filiżance i z dodatkową szklaneczką niegazowanej wody.


Espresso doppio


„Doppio” w języku włoskim oznacza „podwójny”, zatem espresso doppio, jest podwójnym espresso. Do jej zaparzenia wykorzystuje się składniki w podwójnych proporcjach, co do przygotowania klasycznego espresso. Z uwagi na zwiększoną ilość wody, najlepiej podać je w filiżance do kawy, która jest nieco szersza i wyższa. Tak samo, jak przy podawaniu espresso, filiżanka powinna zostać wcześniej ogrzana.


Macchiato


Jest odmianą espresso podawaną z niewielką ilością ciepłej pianki mlecznej. „Macchiato” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „poplamiony”, zatem jest to klasyczne espresso, poplamione mlekiem. Przygotowanie kawy jest bardzo proste i wykonuje się je tak samo jak espresso, a spienione mleko możemy przygotować oddzielnie i nałożyć niewielką ilość łyżeczką na gęstą cremę, którą zwieńczony jest specjał kawowy. Wiele automatycznych ekspresów do kawy przygotowuje tę kawę za naciśnięciem jednego przycisku, ponieważ jest coraz bardziej popularna. Sprzęt, który będzie odpowiedni to taki, który w standardzie wyposażony jest w dyszę do spienia mleka.


Ristretto


Ristretto jest swego rodzaju głębszą i bardziej wyrazistą w smaku odmianą espresso. Jest najmniejszym specjałem kawowym, biorąc pod uwagę wszystkie typy kawy. Słowo „ristretto” po włosku, to „wąski”. W odniesieniu do tego specjału kawowego oznacza, że do zaparzenia wykorzystujemy niewielką ilość wody, nieprzekraczającą zwykle od 15 do 20 ml. Zatem ilość zmielonej kawy jest taka sama, jak podczas zaparzania espresso, a ilość wody o połowę mniejsza. To sprawia, że ristretto jest bardzo esencjonalnym specjałem kawowym. Co ciekawe, pomimo gęstości, kawa zawiera mniej kofeiny niż zawierałoby ją espresso, ponieważ proces ekstrakcji, czyli zaparzania, jest o połowę krótszy. Kofeina wydziela się tylko podczas zaparzania. Zatem im dłuższa kawa, im więcej wody zawiera, tym dłuższy jest proces jej zaparzania i tym więcej kofeiny wydzieli się do naparu. Ta kawa również wymaga podawania w ogrzanych, małych, porcelanowych filiżankach.


Americano


„Americano” po włosku oznacza „długi”, co sprawia, że inną nazwą tej kawy jest słowo Lungo. Są to kawy przygotowywane na bazie espresso, ale z wykorzystaniem większej ilości wody. Te rodzaje kawy, są najbardziej zbliżone do pitych w Polsce kaw czarnych. Podawane są zwykle w większych, wysokich filiżankach, a nawet w kubkach. Pojemność Americano osiąga od 150 do 170 ml wody, co oznacza, iż zawiera ono znacznie więcej kofeiny, niż krótkie espresso. Ma również mniej wyrazisty smak i aromat oraz intensywność. Nie zobaczymy na niej też charakterystycznej orzechowej pianki, która unosi się na esencjonalnym espresso.


Cappuccino


Cappuccino, biorąc pod uwagę typy kawy, jest jednym z jej najpopularniejszych odmian. Jest to połączenie krótkiego espresso ze spienionym, ciepłym mlekiem. Przy czym proporcje są takie, że do zaparzania espresso wykorzystujemy tylko 25 ml wody, a reszta w filiżance to spienione mleko, w ilości około 125 ml. Ten typ kawy jest specjałem o znacznej pojemności, wynoszącej około 150 ml. Podajemy go w szerokiej, porcelanowej filiżance. Uprzednio ogrzana porcelana sprawia, że kawa pozostaje dłużej ciepła. Warto zaznaczyć, iż za kolebkę cappuccino uważa się Włochy i o ile reszta globu pije ją o różnych porach dnia, to Włosi serwują i delektują się tym specjałem wyłącznie w porze porannej i przedpołudniowej. Zwykle typy kawy z dodatkiem mleka lub pianki mlecznej, jak właśnie cappuccino, we Włoszech są podawane ze słodkim dodatkiem w postaci rogalika, ciastka lub małego, lekkiego deseru.


Latte macchiato


Latte macchiato, to jeden z najpopularniejszych rodzajów kawy serwowanych w sieciach kawowych. Podawany jest z dużą ilością mleka oraz pianki mlecznej. Mleczne dodatki są w niej ciepłe. Bazą latte macchiato jest również espresso, które w proporcjach do mleka wynosi jeden do trzech. Oznacza to, że dzieląc specjał kawowy na cztery części, jedną z nich jest czarna, krótka kawa, a trzema częściami mleko i pianka mleczna. Można zatem przyjąć, że latte macchiato to bardziej mleko z kawą, niż kawa z mlekiem. Sugeruje to również sama nazwa, bowiem słowo „latte” po włosku oznacza „mleczny”. Te rodzaje kawy podawane są w wysokich, przeźroczystych szklankach, ponieważ ich wygląd odgrywa równie ważną rolę, co smak. Przez przeźroczyste szkło widoczne są trzy charakterystyczne warstwy, z których najniższa stanowi ciepłe mleko, środkowa to espresso, a najbliżej rantu umiejscowiona jest ciepła pianka mleczna. Uzyskanie trzech warstw, wymaga nieco wprawy. Pomaga w tym również fizyka i grawitacja, ponieważ mleko jest tłuste, przez co cięższe od kawy, a z kolei pianka mleczna jest napowietrzona, co sprzyja jej unoszeniu się ku górze. Automatyczne ekspresy do kawy, przygotowują latte macchiato jednym przyciskiem, a uzyskanie trzech charakterystycznych warstw, jest możliwe poprzez zastosowanie automatycznej pauzy wynoszącej około 10 sekund między nalaniem do szklanki mleka i pianki mlecznej, a espresso. Krótki czarny specjał, jest dodawany do latte macchiato na samym końcu.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756