Poradniki Eksperta

Parzenie kawy – poznaj sposoby na aromatyczną kawę


Kawę można zaparzać i kosztować na rozmaite sposoby. Najprostszym rozwiązaniem jest wybranie się do kawiarni, gdzie barista zaparzy nam w sposób profesjonalny zarówno espresso, jak i latte macchiato, a także specjały kawowe z najdalszych zakątków świata. Dzięki nowoczesnym sprzętom do parzenia kawy oferowanym przez producentów, przy odrobinie cierpliwości i z pomocą niezbędnych narzędzi i przydatnych wskazówek możemy samodzielnie przyrządzić sobie kawę. Najlepsza kawa to taka, która będzie dla nas najsmaczniejsza. Parzenie kawy w zaciszu własnego domu może być nie tylko ciekawe i smaczne, ale również inspirujące. Jak to zrobić prawidłowo i w co warto się dodatkowo wyposażyć? Podpowiadamy w naszym poradniku.



parzenie kawy


Co wpływa na smak kawy w filiżance?


Parzenie kawy, nawet w najlepszych kawiarniach i restauracjach nie opiera się tylko na jej odpowiednim podaniu. Przede wszystkim ważne są ziarna kawy, woda użyta do zaparzania, a także ciśnienie, pod jakim będzie zaparzany napar oraz człowiek, który zna się na sposobach obróbki kawy, czyli barista. Sposoby parzenia kawy w zaciszu domowym warto rozpocząć od zapoznania się z kilkoma ważnymi kwestiami.


Rodzaj ziaren kawy


Niezależnie od sposobu zaparzania ważne będą ziarna kawy. Do wyboru mamy dwa rodzaje – arabikę i robustę. Arabika uznawana jest za bardziej wyrafinowaną i łagodniejszą w smaku i aromacie niż robusta. Robusta z kolei uznawana jest na kawę, która jest wyrazista w smaku i zawiera więcej kofeiny po zaparzeniu. Zarówno jedna, jak i druga odmiana ma swoich zwolenników. Podczas zakupu ziaren warto też sprawdzić ich kształt i ogólny wygląd. Połówki powinny być błyszczące i przyjemnie pachnieć. Jeśli są pokruszone lub pojawił się na nich charakterystyczny szary nalot, po zmieleniu i zaparzeniu mogą nie smakować tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Ziarna kawy możemy kupić zarówno w mniejszych, jak i większych opakowaniach. Standardowe opakowanie mieści 1 kg ziaren kawy.


Kawy w naszej ofercie:


Woda do kawy


Filiżanka kawy zawiera aż 98 proc. wody. Dlatego ważne jest, aby do zaparzania była ona świeża i przefiltrowana. Warto dodać, że charakterystyczna crema występująca na czarnych kawach, zwłaszcza krótkich, takich jak espresso czy ristretto, nie powstanie jeśli twardość wody będzie wynosiła 0. Do powstania cremy, która wyglądem przypomina piankę w orzechowym kolorze, woda powinna zawierać śladowe ilości wapnia. Czysta, świeża woda będzie miała wpływ nie tylko wygląd, ale przede wszystkim na smak i aromat kawy, niezależnie, czy będzie ona zalewana wrzątkiem, zaparzana w ekspresie czy będą do tego wykorzystywane alternatywne metody parzenia kawy.


Ciśnienie zaparzania


Ciśnienie, obok dobrej jakości ziaren kawy i świeżej wody będzie miało ogromny wpływ na smak zaparzanej kawy. Według najbardziej doświadczonych baristów idealne espresso to takie, które jest zaparzone pod ciśnieniem mieszczącym się w przedziale od 8 do 9 barów. Wytworzenie idealnego ciśnienia podczas zaparzania może być trudne w warunkach domowych. Tutaj z pomocą przychodzą automatyczne ekspresy ciśnieniowe, które na stałe zaprogramowane są na odpowiednie zaparzanie z uwzględnieniem idealnego ciśnienia wewnątrz bloku zaparzającego. Warto dodać, że oznaczenia na automatycznych ekspresach przy specyfikacji dotyczącej pompy nierzadko znacznie przekraczają cyfrę 8. To dlatego, że podawana jest maksymalna moc pompy. Najbardziej popularne pompy montowane w ekspresach automatycznych charakteryzują się mocą na poziomie 15 barów.


Urządzenie do zaparzania


Parzenie kawy jest sztuką, a sposoby jej zaparzania są szeroko opisywane w rozmaitych poradnikach, na blogach, a nawet powstają specjalne filmy instruktarzowe. Niezależnie od tego, jakim dysponujemy sprzętem do przyrządzania specjałów kawowych, warto wiedzieć, że są również inne metody, niż zalanie mielonej kawy wrzątkiem czy naciśnięcie guzika w ekspresie automatycznym. Producenci urządzeń do parzenia kawy co chwila zaskakują użytkowników coraz to nowymi sprzętami, zarówno elektrycznymi, jak i manualnymi. Jedne z nich są duże gabarytowo, kosztowne, ale też bardzo komfortowe w użytkowaniu. Inne z kolei lekkie i poręczne, które z powodzeniem możemy zabrać na wycieczkę czy w podróż. Urządzenie do zaparzania kawy będzie miało również wpływ na smak i aromat naparu w filiżance.


Sposoby parzenia kawy


Jest wiele rozmaitych sposobów przyrządzania specjałów kawowych. Wszystko zależy od naszych preferencji, a także sprzętu, jakim dysponujemy. Najpopularniejsze sposoby parzenia kawy to w dalszym ciągu ciesząca się popularnością tak zwana kawa po turecku. To nic innego, jak mielona kawa zalana wrzątkiem. Niestety ten rodzaj parzenia nie jest zdrowy i może drażniąco wpływać na żołądek. Co zatem będzie zdrowsze? Podpowiadamy w dalszej części poradnika, gdzie szczegółowo omówimy zaparzanie kawy z użyciem specjalnych urządzeń.


Kawiarka


Kawiarka jest bardzo popularnym akcesorium do zaparzania czarnej kawy. To proste konstrukcyjnie urządzenie składające z dwóch elementów. Do dolnego wlewamy wodę, a do górnego wsypujemy mieloną kawę. Kawa zaparzana w kawiarce powinna być drobno mielona. Warto zwrócić uwagę na materiał wykonania urządzenia. W sklepach znajdziemy kawiarki aluminiowe, a także metalowe. Zwłaszcza te drugie powinny być wykonane z dużą dbałością o detale, a także z wykorzystaniem wysokiej jakości materiałów. W przeciwnym wypadku nasza kawa nabierze nieprzyjemnego, metalicznego smaku. Do ważnych parametrów zaliczyć też należy pojemność urządzenia. Powinna być ona zależna od naszych potrzeb, a zatem przygotowywać w jednym cyklu zaparzania oczekiwaną przez nas liczbę filiżanek naparu. Przykładowo kawiarka o pojemności 150 ml przygotuje napar na 3 filiżanki espresso.


Kawiarki w naszej ofercie:

parzenie kawy


Ekspres kolbowy


Ekspres kolbowy uznawany jest za jedno z najbardziej profesjonalnych urządzeń do prawidłowego przygotowywania naparu kawowego. Duże, komercyjne urządzenia wyposażone są obecnie w szereg funkcji i udogodnień sprzyjających jak najbardziej komfortowej pracy z nim. Urządzenia domowe zwykle są mniejsze, co nie oznacza, że mniej wymagające. W większości do ekspresu kolbowego warto wyposażyć się w młynek, ponieważ proste urządzenia nie mają wbudowanego elementu mielącego kawę. Mieloną kawę umieszczamy w tak zwanej kolbie, dociskamy i wyrównujemy ją, a następnie zapinamy kolbę w specjalnie wyznaczonym do tego miejscu w ekspresie. Potem naciskamy guzik i kawa zaczyna się zaparzać. Uznaje się, że idealne espresso powinno być zaparzane w czasie nie dłuższym niż 30 sekund wykorzystując do tego około 45 ml wody.


Ekspres kolbowy w naszej ofercie:


Ekspres automatyczny


Parzenie kawy w automatycznym ekspresie ciśnieniowym nie wymaga od użytkownika w zasadzie żadnych umiejętności. To, co musimy zrobić ogranicza się do napełnienia zbiornika na wodę i ziarna, a następnie wybraniu specjału kawowego, na który mamy ochotę. Nierzadko ekspresy te są wyposażone w najnowocześniejsze systemy zaparzania kontrolujące ilość wody, stopień zmielenia ziaren kawy, ciśnienie zaparzania, a także ilość i temperaturę spienionego mleka. Co więcej, wiele nowoczesnych modeli posiada czytelne, dotykowe wyświetlacze, które krok po kroku przeprowadzą nas nie tylko przez proces zaparzania, ale również skomplikowane programy czyszczenia i konserwacji, które działają automatycznie. Rolą użytkownika jest naciśnięcie odpowiedniego guzika.


Ekspresy automatyczne w naszej ofercie:


Alternatywne metody zaparzania


Parzenie kawy ostatnio stało się również modne poprzez tak zwane alternatywne metody parzenia. Zaliczyć do nich należy przyrządzanie kawy w dripie czy aeropressie. Oba urządzenia różnią się zarówno konstrukcją, jak i metodą zaparzania. Aeropress wyglądem przypomina dużych rozmiarów strzykawkę, z której kawa się dosłownie wyciskana przy użyciu tłoka. Sprzęt wykonany jest z wysokiej jakości, wytrzymałego tworzywa sztucznego. Drip z kolei to w wielkim uproszeniu bardzo duża filiżanka z jedną lub kilkoma dziurkami. Może być wykonana z plastiku, ceramiki, a także metalu. Oba sprzęty cieszą się dużą popularnością ze względu na łatwość użytkowania, a także lekką, mobilną konstrukcję. Łatwo mieszczą się w plecaku czy walizce. Kawę w tych sprzętach możemy przygotować przez dodatkowych źródeł zasilania, jak prąd czy gaz.


Sprawdź również:

Dripper – jak go używać?

Aeropress – jak go używać?

French Press – jak parzyć w nim kawę?

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756