Wybierając kawiarkę elektryczną, należy zwrócić uwagę na 4 podstawowe parametry: pojemność, moc, materiał wykonania oraz dodatkowe funkcje. Im większa pojemność sprzętu, tym więcej filiżanek kawy można przygotować w jednym procesie zaparzania. Kawiarki elektryczne różnią się pod tym względem od klasycznych urządzeń tego typu, ponieważ wyposażone są w tzw. reduktor, który umożliwia redukcję porcji kawy. Kolejną kwestią jest moc sprzętu. Tu zasada jest taka sama jak w wypadku innych urządzeń AGD. Im większa moc urządzenia, tym szybciej będzie ono gotowe do pracy i przyrządzi wybrany specjał kawowy. Wśród materiałów z których wykonywane są kawiarki elektryczne, warto wymienić lekkie aluminium oraz odporny na wysoką temperaturę plastik lub polipropylen. Ostatnim z wymienionych parametrów są dodatkowe funkcje, którymi mogą być np. możliwość podgrzania i spienienia mleka, utrzymanie temperatury przygotowanej kawy czy zabezpieczenie przed przegrzaniem.