Znaleziono w kategoriach:
Ekspres DELONGHI La Specialista Arte EC9155.MB

Instrukcja obsługi Ekspres DELONGHI La Specialista Arte EC9155.MB

Powrót
184
Przed rozpoczęciem użytkowania, należy uważnie prze-
czytać broszurę, w której wskazano ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa.
1. OPIS
1.1 Opis urządzenia - A
A1. Wyłącznik główny (ON/OFF)
A2. Przełącznik poziomu zmielenia
A3. Pojemnik na ziarna
A4. Pokrywa pojemnika na ziarna
A5. Drzwiczki schowka na akcesoria
A6. Pokrywka zbiornika na wodę
A7. Zbiornik na wodę
A8. Kabel zasilający
A9. Lana pary
A10. Dozownik kawy
A11. Dysza gorącej wody
A12. Gniazdo uchwytu na ltr do mielenia
A13. Wylot młynka kawy
A14. Podstawka na małe liżanki
A15. Kratka na małe liżanki
A16. Kratka na liżanki/mug
A17. Podstawka kratki na liżanki/mug
A18. Wskaźnik poziomu wody w tacce na skropliny
A19. Tacka na skropliny
1.2 Opis panelu sterowania - B
B1. Manometr
B2. Kontrolka „brak wody”
B3. Kontrolka „odkamienianie”
B4. Pokrętło regulacji ilości zmielonej kawy
B5. Przycisk wyboru 1 lub 2 liżanek (do użycia odpowiedniego
ltra kawy)
B6. Przycisk „OK”: przygotowanie napoju/potwierdzenie
B7. Przycisk „temperatura kawy
B8. Pokrętło wyboru funkcji
Espresso
Americano
Hot water (Gorąca woda)
Odkamienianie
B9. Przycisk „para”: do wytworzenia pary
1.3 Opis akcesoriów - C
C1. Uchwyt na ltr
C2. Lejek dozownika (Dosing&Tamping Guide)
C3. Filtr na 1 liżankę
C4. Filtr na 2 liżanki
C5. Pasek kontrolny twardości wody Total Hardness Test”
C6. Odkamieniacz
C7. Softballs (*Tylko w niektórych modelach)
C8. Dzbanek na mleko
C9. Pędzelek do czyszczenia
C10. Igła czyszczenia do lancy pary
C11. Praska
C12. Podkładka do ubijania (* tylko w niektórych modelach)
1.4 Akcesoria do czyszczenia nie dołączone,
zalecane przez producenta
Więcej informacji na stronie Delonghi.com.
Detergent
EAN: 8004399333307
2. PRZYGOTOWANIE URZĄDZENIA
Wszystkie akcesoria umyć w letniej wodzie z płynem do naczyń,
następnie:
1. Włożyć tackę na skropliny (A19) wraz z kratką na liżanki
(A16) i odpowiednią podstawką (A17) (rys. 1);
2. Wyjąć zbiornik na wodę (A7) (rys. 2) i napełnić go zimną
i czystą wodą, uważając aby nie przekroczyć napisu MAX
(rys. 3).
3. Ponownie włożyć zbiornik na miejsce.
Uwaga: Nigdy nie włączać urządzenia bez zbiornika lub, gdy nie ma w nim
wody.
Zwróć uwagę: Zaleca się jak najszybsze ustawienie twardości wody zgodnie z proce-
durą opisaną w rozdziale „7. Menu ustawień”.
3. PIERWSZE WŁĄCZENIE URZĄDZENIA
1. Włożyć wtyczkę do gniazdka. Wcisnąć główny wyłącznik
(A1) (rys. 4);
2. Umieścić pod dyszą wody (A11) pojemnik o minimalnej
pojemności 100 ml (rys. 5);
3. Wcisnąć przycisk OK (B6) (rys. 6): rozpoczyna się wytwarza-
nie i zostaje automatycznie przerwane. Opróżnić pojemnik.
Przed rozpoczęciem użytkowania ekspresu, należy przepłukać
jego wewnętrzne obwody. Postępować następująco:
4. Włożyć ltr kawy (C3) lub (C4) do łyżki uchwytu na ltr(C1)
5. Zaczepić łyżkę uchwytu na ltr (C1) wraz z ltrem w eks-
presie: w celu prawidłowego zaczepienia, wyrównać rączkę
łyżki z symbolem „INSERT” (rys. 7) i przekręcić uchwyt w
prawo, aż do ustawienia na pozycji „CLOSE”;
6. Ustawić pojemnik pod łyżką uchwytu na ltr i lancą pary
(A9);
7. Wcisnąć przycisk OK (B6): rozpoczyna się wytwarzanie;
8. Po zakończeniu wytwarzania, wcisnąć przycisk pary (B9)
(rys. 8) i przez kilka sekund wytwarzać parę, aby wypłukać
obwód: dla uzyskania idealnego wytwarzania pary, zaleca
się 3 lub 4 krotne powtórzenie takiej czynności. Umożliwi to
usunięcie wody z rurki przed wytworzeniem pary.
Urządzenie jest gotowe do użycia.
Zwróć uwagę: płukanie wewnętrznych obwodów jest zalecane również w przy-
padku długiego okresu niestosowania urządzenia.
185
Przy pierwszym użyciu należy zaparzyć 4-5 kaw celem uzyska-
nia zadowalającego efektu: zwrócić szczególną uwagę na dawkę
kawy mielonej w ltrze ((C3) lub (C4)) (patrz instrukcje w para-
grae „4.1 Etap 1 - Mielenie (grinding)”).
Postępować jak wskazano w rozdziale „„Idealna dawka”.
4. PRZYGOTOWANIE KAWY
4.1 Etap 1 - Mielenie (grinding)
1. Wsypać ziarna do pojemnika (A3) (rys. 9). Zaleca się wsypa-
nie tylko niezbędnej ilości ziaren do przygotowania wybra-
nego napoju: w ten sposób stosuje się zawsze świeżą kawę;
2. Stopień zmielenia jest fabrycznie ustawiony na 5 (średni
stopień zmielenia). Jeżeli wynik nie będzie zadowalający,
wyregulować poziom na podstawie osobistego smaku i
rodzaju kawy (regulacji należy dokonać podczas działania
młynka) (rys. 10).
Zwróć uwagę: Dla większości rodzajów kawy zaleca się stopień
zmielenia w zakresie od 3 do 6. Rezultatem mielenia ze stopniem 1
lub 2 jest bardzo drobna kawa, do użycia tylko w przypadku szcze-
gólnego typu kawy (jasno palona) lub w przypadku zauważenia
niezbyt wysokiej jakości kawy i wynikające ze zużycia żaren (zbyt
grubo zmielona).
3. Włożyć jeden z ltrów kawy (C3) lub (C4) do uchwytu ltra
(C1). Wcisnąć przycisk (B5), aby wybrać przygoto-
wanie 1 lub 2 liżanek: taki wybór podwaja również ilość
przygotowanej kawy espresso.
4. Wyregulować pokrętło ilości (B4) poczynając od minimal-
nej pozycji (rys. 11).
Przy pierwszym użyciu, pozostawić pokrętło na pozycji min. Na
początku, normalne jest że trzeba wykonać kilka prób w celu
znalezienia idealnego wyregulowania. Zalecamy rozpoczęcie od
ustawień fabrycznych, następnie, w razie konieczności, zmianę
zgodnie ze wskazówkami z paragrafu „Wyregulować ilość kawy
mielonej w ltrze”.
5. Zaczepić lejek dozownika (C2) w uchwycie na ltr: 1
wcisnąć; 2 przekręcić, aż do zablokowania (rys. 12).
6. Założyć uchwyt na ltr na wylocie młynka do kawy (A13)
(rys. 13).
7. Docisnąć uchwyt na ltr, aż do usłyszenia „Kliknięcia” (rys.
14), następnie puścić: rozpocznie się mielenie, które zosta-
nie następnie automatycznie przerwane.
Zwróć uwagę: Jeżeli zechce się ręcznie przerwać mielenie, wy-
starczy ponownie nacisnąć na uchwyt na ltr (do momentu usły-
szenia Kliknięcia).
Wyregulować ilość kawy mielonej w ltrze
5
X
-
j
a
s
n
y
j
a
s
n
y
ś
r
e
d
n
i
ś
r
e
d
n
i
o
-
c
i
e
m
c
i
e
m
n
y
X
-
c
i
e
m
n
y
Każdy rodzaj ziaren daje inny rezultat podczas mielenia i z tego
powodu, na początku regulacji dawki jest wymagana szczególna
uwaga.
Ilustracja przedstawia wskazówki na temat sposobu regulacji
dawki, w zależności od koloru palenia: należy je zastosować jako
punkty wyjściowy, ale mogą się zmieniać w zależności od składu
ziaren kawy.
1. Ustawić dawkę (aby dojść do oznakowania wytłoczonego
wewnątrz ltra) poczynając od minimalnej pozycji. Cyfry
na pokrętle są praktycznym wskaźnikiem do zaznaczenia
po osiągnięciu idealnej dawki w ltrze. Cyfry nie odpowia-
dają ustawieniom młynka kawy, jednostkom miary (g / oz)
ani czasowi mielenia.
2. Odnosząc się do koloru palenia stosowanej kawy, powoli
obrócić pokrętło.
4.2 Etap 2 - Ubijanie (tamping)
1. Po zmieleniu, wyjąć uchwyt na ltr (rys. 15).
2. Lekko uderzać w lejek dozownika (C2), aby wyrównać
zmieloną kawę.
3. (Tylko w niektórych modelach): umieścić ltr w odpowied-
nim gnieździe na podkładce do ubijania (C12) (rys. 16).
4. Ubić kawę, używając odpowiedniej praski (C11) (rys. 17).
5. Wyjąć lejek dozownika przekręcając go w lewo i pociągając
do góry (rys. 18) i sprawdzić, czy dawka jest prawidłowa
(patrz paragraf „„Idealna dawka””).
6. Zaczepić uchwyt na ltr na dozowniku kawy (A10) (rys. 19).
Zwróć uwagę: Ewentualne resztki kawy pozostałe po ubijaniu
na krawędziach ltra, pod żadnym względem nie wpływają na
jakość parzenia i w związku z tym na końcowy rezultat.
„Idealna dawka”
Wewnątrz ltrów kawy znajduje się wypukła linia: odpo-
wiada jej idealna dawka odpowiada;
Zakres
mielenia
extra
186
Idealna
dawka
Upewnić się, że po ubiciu kawa znajduje się na poziomie.
Przed uzyskaniem idealnej dawki, może się okazać koniecz-
ne kilkukrotne wyregulowanie pokrętła (B4).
Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba lub zbyt mocna, a
dawka znajduje się w zakresie idealnej dawki, wyregulo-
wać drobniejszy lub grubszy stopień zmielenia (patrz „4.1
Etap 1 - Mielenie (grinding)”). Jeżeli ekstrakcja kawy jest
zbyt mocna (wytwarzanie zbyt wolne), stopień zmielenia
musi być grubszy. Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba
(wytwarzanie zbyt szybkie), stopień zmielenia musi być
drobniejszy.
4.3 Etap 3 - Parzenie (brewing)
1. Wybrać temperaturę (rys. 20) (patrz Temperatura przygo-
towania kawy”).
2. Wybrać żądany napój (rys. 21). Jeżeli napój został zapro-
gramowany (patrz rozdział „6. Zaprogramować ilości napo-
jów”), jego kontrolka szybko miga.
3. Wcisnąć OK (B6), aby rozpocząć parzenie (rys. 22) (wstępne
parzenie i parzenie). Wytwarzanie kawy zostanie przerwa-
ne automatycznie.
Temperatura przygotowania kawy
Temperatura wody jest kontrolowana podczas całego cyklu pro-
cesu przygotowywania w celu zagwarantowania stabilności na
etapie ekstrakcji. Specialista Arte oferuje 3 temperatury parze-
nia*, które odpowiadają zakresowi od 92° do 96°C.
W zależności od rodzaju i palenia ziaren zaleca się różną tem-
peraturę: ziarna Robusta wymagają niskiej temperatury; ziarna
Arabica wysokiej. Dotyczy to również ziaren o ciemnym kolorze
palenia lub ziarna palone.
Poziom
temperatury
Odpowiadająca
kontrolka
Poziom palenia
MIN. Ciemny
ŚRED. Średnio-ciemny
MAKS. Jasno - średni
* Taka temperatura odnosi się do wody w thermoblock. Jest
więc różna od temperatury napoju w liżance lub od tem-
peratury zmierzonej, gdy napój wypływa z dysz uchwytu
na ltr.
5. PRZYGOTOWYWANIE NAPOJÓW MLECZNYCH
5.1 Spienić mleko
1. Wlać do dzbanka (C8) ilość mleka, które chce się podgrzać/
spienić, pamiętając, że objętość mleka zwiększy się 2 lub 3
razy (rys. 23). Aby uzyskać bardziej gęstą i obtą piankę,
powinno się używać krowiego mleka z lodówki (około 5°
C).
2. Ustawić dzbanek pod lancą pary i wcisnąć przycisk pary
(B9) (rys. 24).
3. Aby spienić mleko, umieścić lancę pary (A9) na powierzchni
mleka: w ten sposób powietrze wymiesza się z mlekiem i
parą.
4. Utrzymywać lancę pary na powierzchni, pamiętając aby
nie dostało się zbyt dużo powietrza, które doprowadzi do
powstawania dużych pęcherzy.
5. Zanurzyć lancę pary pod powierzchnią mleka: w ten spo-
sób wytworzy się wir. Po osiągnięciu żądanej temperatury,
ponownie wcisnąć przycisk pary i przed usunięciem dzban-
ka z mlekiem poczekać, aż wytwarzanie pary zostanie
przerwane.
Barman radzi:
Zimne mleko jest lepsze. Zawsze używać zimnego
mleka prosto z lodówki.
Dla uzyskania lepszego rezultatu, należy zawsze włożyć
dzbanek z mlekiem do lodówki.
Tłuste mleko gwarantuje idealny rezultat. Rezultat i struk-
tura pianki są zależne od rodzaju zastosowanego mleka
krowiego lub napojów roślinnych.
Po spienieniu mleka, usunąć pęcherzyki delikatnie przekrę-
cając dzbanek na mleko.
187
Czyszczenie lancy pary
1. Po każdym użyciu, usunąć resztki mleka z dyszy pary (rys.
25) za pomocą szmatki. W celu dogłębnego wyczyszczenia,
zaleca się zastosowanie Eco MultiClean: gwarantuje higie-
nę, usuwając białka i tłuszcze z mleka i można go stosow
do czyszczenia całego ekspresu.
2. W celu dokładnego wyczyszczenia dyszy (rys. 8) wytworzyć
przez kilka sekund parę.
3. Poczekać na ostygnięcie dyszy: aby zagwarantować sku-
teczność dyszy, użyć igły czyszczenia (C10) w celu utrzymy-
wania wolnego otworu (rys. 26).
6. ZAPROGRAMOWAĆ ILOŚCI NAPOJÓW
1. Przygotować urządzenie do wytworzenia 1 lub 2 liżanek
napoju, aż do zaczepienia uchwytu na ltr (C1) wraz z l-
trem (C3) lub (C4) i kawą mieloną.
2. Przekręcić pokrętło (B8) w celu wybrania napoju do
zaprogramowania.
3. Przytrzymać wciśnięty przycisk OK (B6), dopóki urządzenie
nie wytworzy żądanej ilości: kontrolka przycisku OK miga
na pomarańczowo, potwierdzając tryb programowania.
4. Po osiągnięciu żądanej ilości, puścić przycisk OK: ilość zo-
stała zaprogramowana.
Zwróć uwagę:
Można zaprogramować napoje, ale nie da się zaprogramować
wytwarzania pary.
Programowanie zmienia ilości napojów, ale nie ilość zmielo-
nej kawy.
W momencie wyboru zaprogramowanego napoju, dana kon-
trolka krótko miga.
Napoje „X2” mogą być programowane oddzielnie.
Kawa Ilość ust.
fabrycznie
Ilość możliwa do
zaprogramowania
35 ml od 15 do 90 ml
X2
70 ml od 30 do 180 ml
120 ml
espresso: od
15 do
90 ml
woda:
od
25 do 150 ml
X2
240 ml espresso: od 30 do 180 ml
woda: od 50 do 240 ml
250 ml od 65 do 300 ml
7. MENU USTAWIEŃ
1. Wejść do menu:
Równocześnie wcisnąć
na 3 sekund +
2. Wybrać ustawienie do wyregulowania
Odpowiadają-
ce ustawienie
Ustawić
na
Wcisnąć Ponownie
wcisnąć
, aby zmienić
ustawienie
Pauza wstępne-
go parzenia
Włączy się
kontrolka
odpowiada-
jąca aktualnie
wybranemu
ustawieniu
Nie
1 s
2 s
Dodatkowa
regulacja
stopnia
zmielenia
Włączy się
kontrolka
odpowiada-
jąca aktualnie
wybranemu
ustawieniu
1.
zakres
2.
zakres
Auto
wyłączenie
Włączy się
kontrolka
odpowiada-
jąca aktualnie
wybranemu
ustawieniu
9
minut
1,5
godz.
3
godz.
188
Twardość
wody
Włączy się
kontrolka
odpowiada-
jąca aktualnie
wybranemu
ustawieniu
słodka
średnia
twarda
/Bardzo twarda
3. Zapisać nowe ustawienia wciskając OK (B6)
Zwróć uwagę: Po 30 sekundach nieaktywności urządzenie au-
tomatycznie wychodzi z menu ustawień.
7.1 Reset do ustawień fabrycznych
1. Wejść do menu:
Równocześnie wcisnąć na 3
sekund +
2. Reset do ustawień fabrycznych
Przytrzymać wciśnięty
przyciski pary (B9) przez 3
sekundy.
x3 sec
Kontrolka OK (B6) krótko miga, potwierdzając reset.
8. CZYSZCZENIE URZĄDZENIA
Uwaga!
Do czyszczenia urządzenia nie używać rozpuszczalników,
ściernych środków czyszczących lub alkoholu.
Do usuwania kamienia osadowego lub osadów z kawy nie
należy używać metalowych przedmiotów, mogłyby one
zarysować metalowe lub plastikowe powierzchnie.
W przypadku nieużytkowania przez okres dłuższy niż jeden
tydzień zaleca się, przed ponownym użyciem ekspresu,
przeprowadzenie płukania.
Niebezpieczeństwo!
Podczas mycia nigdy nie zanurzać urządzenia w wodzie:
jest to urządzenie elektryczne.
Przed przystąpieniem do czyszczenia części zewnętrznych
wyłączyć urządzenie, wyjąć wtyczkę z gniazdka prądu i po-
czekać, aż urządzenie wystygnie.
9. CZYSZCZENIE MŁYNKA DO KAWY
1. Wyczyścić obszar zaczepienia za pomocą pędzelka (C9) (rys.
27).
2. Używając pędzelka wyczyścić prowadnik kawy (rys. 28).
Skuteczne mielenie
Żarna są podatne na zużycie. W związku z tym, w celu osiągnię-
cia idealnej dawki, należy z czasem przekręcić pokrętła (B4) w
kierunku wyższych cyfr. Gdy dojdzie się do ustawienia w zakresie
od 30 do 40, należy ustawić extra zakres mielenia (patrz rozdział
„7. Menu ustawień - „Zakres mielenia extra”).
Gdy ilość zmielonej kawy zmniejszy się, zwrócić się do centrum
serwisowego w celu wymiany żaren: ponownie wyregulować
młynek wchodząc do menu ustawień i wybierając pierwszy
zakres regulacji extra zmielenia. Następnie przekręcić pokrętło
regulacji ilości (B4) na pozycję Min. i wyregulować dawkę, jak w
przypadku pierwszego użycia (patrz „Idealna dawka”).
10. TWARDOŚĆ WODY
Kontrolka
(B3) odkamieniania włącza się po ustalonym
wcześniej okresie działania, który zależy od twardości wody.
Można zaprogramować urządzenie na podstawie rzeczywistej
twardości wody z sieci, redukując w ten sposób konieczność od-
kamieniania (patrz rozdział „7. Menu ustawień”).

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756