Znaleziono w kategoriach:
Ekspres ZELMER ZCM7295

Instrukcja obsługi Ekspres ZELMER ZCM7295

Powrót
ZCM7295
INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
Kolbowy ekspres do kawy
ИНСТРУКЦИЯ ПО ПРИМЕНЕНИЮ
Рожковая кофемашина эспрессо
VOD K POUŽITÍ
Pákový kávovar
ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА
Колбена кафемашина
NAVODILA ZA UPORABO
Pákový espresso kávovar
ІНСТРУКЦІЯ ПО ЗАСТОСУВАННЮ
Рожкова кавомашина еспресо
USER MANUAL
Espresso coee machine
BENUTZERHANDBUCH
Espressomaschine
HASZNÁLATI UTASÍTÁS
Karos kávéfőző
INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE
Espressor de cafea cu portaltru
PL
EN
DE
CZ
SK
HU
RO
RU
UA
BG
ZCM7295
3
2
PL
PL
DZIĘKUJEMY ZA WYBÓR MARKI ZELMER. ŻYCZYMY SATYSFAKCJI Z UŻYTKOWANIA URZĄDZENIA.
OSTRZEŻENIE
PRZED ROZPOCZĘCIEM KORZYSTANIA Z PRODUKTU PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE
INSTRUKCJI OBSŁUGI I PRZECHOWYWANIE JEJ W BEZPIECZNYM MIEJSCU, ABY MÓC Z NIEJ
SKORZYSTAĆ W PRZYSZŁOŚCI.
OPIS
1. Pokrywa zbiornika na wodę
2. Zbiornik na wodę
3. Pokrętło regulacji pary / gorącej wody
4. Korpus ekspresu
5. Dysza pary
6. Podstawa
7. Przycisk WŁ./WYŁ.
8. Płyta do podgrzewania liżanek
9. Górna osłona
10. Przycisk „jedna liżanka”/”espresso”
11. Przycisk manualnego dozowania kawy
12. Przycisk pary / spieniania mleka
13. Głowica grupy kawowej
14. Pływak sygnalizujący napełnienie tacki ociekowej
15. Pokrywa tacki ociekowej
16. Tacka ociekowa
17. Miarka do kawy
18. Filtr do pojedynczej kawy
19. Filtr do podwójnej kawy
20. Uchwyt ltra
21. Wylot kawy
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony, musi on zostać
wymieniony przez producenta, autoryzowany serwis lub
osobę posiadającą wymagane kwalikacje, aby uniknąć
zagrożenia.
Przestrzegaj czasu działania akcesoriów podanego w
poszczególnych rozdziałach instrukcji obsługi.
Podczas czyszczenia postępuj zgodnie z rozdziałem
niniejszej instrukcji obsługi dotyczącym konserwacji i
czyszczenia. Ostrzeżenie: Nieprawidłowe użytkowanie
grozi obrażeniami!
Należy zachować ostrożność podczas obsługi ostrzy
5
4
PL
PL PLPL
tnących i podczas czyszczenia.
Należy zawsze odłączać produkt od zasilania, jeśli
pozostaje on bez nadzoru lub przed montażem,
demontażem bądź czyszczeniem.
Wyłącz urządzenie i odłącz je od zasilania przed zmianą
akcesoriów lub zbliżaniem się do części, które mogą
poruszać się podczas użytkowania.
Dzieci nie mogą korzystać z tego urządzenia.
Urządzenie oraz jego przewód należy przechowywać
poza zasięgiem dzieci.
Urządzenie może być używane przez osoby o
obniżonych zdolnościach zycznych, sensorycznych i
umysłowych oraz bez doświadczenia i wiedzy, jeśli są
nadzorowane lub poinstruowane w zakresie
użytkowania urządzenia w bezpieczny sposób oraz jeśli
zrozumiały związane z tym zagrożenia. Dzieciom nie
wolno bawić się urządzeniem. Urządzenie jest
przeznaczone do użytku na maksymalnej wysokości do
2000m n.p.m.
Nie używaj urządzenia, jeśli obracające się sitko lub
osłona jest uszkodzona lub ma widoczne pęknięcia.
WAŻNE OSTRZEŻENIA
Urządzenie zostało zaprojektowane do użytku domowego i pod żadnym pozorem nie powinno być
wykorzystywane do użytku komercyjnego lub przemysłowego. Każde nieprawidłowe użycie lub niewłaściwa
obsługa produktu spowoduje unieważnienie gwarancji. Przed podłączeniem produktu do sieci należy
sprawdzić, czy napięcie sieciowe jest takie samo, jak wskazano na etykiecie produktu.
Podczas użytkowania przewód zasilania nie może być splątany ani okręcony wokół produktu. Nie używaj
urządzenia ani nie podłączaj i odłączaj go od sieci gdy masz mokre ręce i/lub stopy. Nie ciągnij za przewód
zasilania w celu odłączenia go od sieci i nie używaj go do przenoszenia urządzenia. W przypadku awarii
lub uszkodzenia należy natychmiast odłączyć produkt od sieci. Nie przetwarzaj twardej żywności, takiej jak
kości, orzechy (np. suszone i twarde ziarna soi) lub innej żywności z twardymi ścięgnami.
Podczas obsługi zamiast popychać żywności rękoma należy korzystać z popychacza.
W przypadku jakiejkolwiek awarii lub uszkodzenia natychmiast odłączyć urządzenie od sieci i skontaktować
się z autoryzowanym działem wsparcia technicznego. Aby zapobiec ryzyku i zagrożeniom, nie otwierać
urządzenia. Naprawy lub inne operacje dotyczące urządzenia może wykonywać tylko wykwalikowany
personel techniczny z ocjalnego działu wsparcia technicznego marki.
Każdorazowo, przed rozpoczęciem pracy z sokowirówką sprawdzaj ltr. Nie używaj wyciskarki w przypadku
jakichkolwiek pęknięć lub uszkodzenia i skontaktuj się z najbliższym sprzedawcą i producentem.
Eurogama Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub uszkodzenia, które mogą
wystąpić u ludzi, zwierząt lub przedmiotów w wyniku nieprzestrzegania powyższych ostrzeżeń.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM (Ważne)
1. Wyjmij urządzenie z opakowania i sprawdź wszystkie akcesoria zgodnie z listą podaną w części „OPIS”
2. Wyczyść wszystkie odłączane elementy.
3. Usuń czerwony silikon ze zbiornika na wodę przed użyciem urządzenia.
4. Wlej wodę do zbiornika na wodę. Poziom wody nie powinien przekraczać znaku „Max”. Włóż zbiornik na
wodę z powrotem na miejsce i zamknij pokrywę.
5. Podłącz urządzenie do zasilania i naciśnij przełącznik WŁ./WYŁ (7). W tym momencie wszystkie wskaźniki
(10, 11, 12) będą migać. Urządzenie rozpocznie proces podgrzewania. Kiedy wskaźniki przestaną migać
i zaczną świecić światłem ciągłym, proces podgrzewania zostanie zakończony. Trwa to około 1 minuty.
6. Po zakończeniu podgrzewania obróć pokrętło regulacji pary (3) w lewo do maksymalnej pozycji. Pompa
będzie pracować do czasu, gorąca woda wypłynie z dyszy pary (5) przez co najmniej 30 sekund aby
wyczyścić dyszę pary. Po około 1- 2 minutach zakończ proces przekręcając pokrętło regulacji pary do
pozycji wyjściowej.
7. Zainstaluj kolbę w głowicy grupy kawowej (13). Obróć kolbę w lewo z pozycji do pozycji aby
dokładnie zainstalować kolbę (20) (bez mielonej kawy) w głowicy. Następnie dotknij przycisk manualnego
dozowania kawy (11), aby wypływająca gorąca woda przemyła kolbę i wylot pary.
Instrukcja obsługi
Naciśnij przycisk WŁ./WYŁ (7), urządzenie włączy się i wskaźniki (10, 11, 12) będą migać. Urządzenie
rozpoczyna proces podgrzewania. Urządzenie rozpocznie proces podgrzewania. Kiedy wskaźniki przestaną
migać i zaczną świecić światłem ciągłym, proces podgrzewania zostanie zakończony. Urządzenie przejdzie
w tryb przygotowania kawy lub gorącej wody. Ponowne naciśnięcie przycisk WŁ./WYŁ (7) po procesie
podgrzewania spowoduje wyłączenie urządzenia. (Jeśli przycisk pary (12) dalej szybko miga, podczas gdy
urządzenie jest włączone, sprawdź pokrętło regulacji pary (3) i obróć je w prawo, aby wyłączyć.)
ZBIORNIK NA WODĘ
CZERWONY SILIKON
7
6
PL
PL PLPL
19 – ltr do podwójnej kawy) używając miarki do kawy (17), a następnie ubij zmieloną kawę. Usuń nadmiar
zmielonej kawy wystający ponad krawędź kolby, tak aby uniknąć uszkodzenia uszczelki głowicy.
Uwaga: Jeśli zbyt dużo zmielonej kawy pozostanie na krawędzi ltra, spowoduje to osłabienie szczelności
i wyciek wody.
5. Obróć kolbę w lewo z pozycji do pozycji aby dokładnie zainstalować. Ustaw liżankę/ki pod
wylotem kawy.
7. Dotknij przycisk „jedna liżanka”/”espresso” (10) aby zrobić espresso o pojemności około 40 ml. Jeśli
masz ochotę na większą kawę, użyj przycisk manualnego dozowania kawy (11). Urządzenie zacznie
pompować wodę, a kawa zacznie wypływać z dyszy.
8. Ekspres do kawy przestanie pracować automatycznie (światła od pulsujących do świecących stale). W
tym momencie kawa jest przygotowana. Możesz zdjąć liżankę.
Ostrzeżenie: Nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru podczas procesu parzenia kawy, ponieważ czasami
wymaga ono obsługi ręcznej.
9. Po przygotowaniu kawy wyjmij kolbę (20) obracając ją w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara).
Niezwłocznie usuń z ltra (18 lub 19) fusy z kawy i opłucz go gorącą wodą. Dotknij przycisk „jedna
liżanka”/”espresso” (10) lub manualnego dozowania kawy (11), przepłucz wylot wodą i zainstaluj czysty
zestaw kolby na wylocie. Urządzenie jest gotowe do kolejnego użycia.
Ostrzeżenie: Nie dotykaj rękami gorących powierzchni urządzenia, ponieważ grozi to oparzeniem,
zwłaszcza wylotu grupy kawowej i dyszy parowej podczas korzystania z urządzenia.
Jak przygotować dobrą kawę
Mielenie ziaren kawy i jakość mielenia w dużej mierze decyduje o jakości kawy. Czas na przygotowanie
liżanki kawy powinien wynosić około 25-30 s. Jeśli kawa zmielona jest zbyt grubo, kawa parzona jest
w sposób niewystarczająco intensywny, smak jest słaby, kolor jaśniejszy, a pianka również jest cienka i
bielsza. Jeśli kawa zmielona jest zbyt drobno, kawa parzona jest zbyt intensywnie, jest zbyt ciemna i bez
pianki. Dobra kawa powinna być parzona ze świeżo zmielonych ziaren kawy (użyj młynka do kawy) i z
odpowiedniej ilości ziaren kawy. Za każdym razem, gdy robisz kawę z kawy mielonej, bardzo ważna jest
świeżość ziaren. Długie przechowywanie powoduje rozkład oleju w ziarnach kawy.
Zaleca się każdorazowe ważenie przy parzeniu kawy, aby mieć pewność co do dodawanej ilość zmielonej
kawy. Polecamy użyć dla pojedynczej liżanki około 7- 9,5 g, dla podwójnej liżanka około 16- 16,5 g).
Kawę możesz ubić w ltrze za pomocą końcówki w miarce (17).
Odległość powierzchni ubitej zmielonej kawy powinna wynosić około 3 mm od krawędzi kolby. Zbyt duża
lub zbyt mała odległość wpłynie na ciśnienie i efekt parzenia kawy.
PRZYGOTOWANIE CAPPUCCINO
1. Przygotuj Espresso w wystarczająco dużej liżance zgodnie z częścią „Przygotowywanie kawy”
2. Użyj świeżego zimnego mleka z lodówki (nie zalecamy używania mleka odtłuszczonego) i wlej 1/3 mleka
do kubka.
Uwaga: Zalecamy użycie kubka ze stali nierdzewnej o średnicy nie mniejszej niż 70 ± 5 mm, ponieważ
objętość mleka wzrośnie po spienieniu.
3. Dotknij Przycisk pary/ spieniania mleka (12). Rozpocznie się podgrzewanie. Wskaźniki 10 i 11 zgasną,
wskaźnik pary (12) będzie migał. Następnie poczekaj wskaźnik pary zaświeci się na stałe. Proces
podgrzewania zakończył się.
4. Umieść pusty kubek pod dyszą pary (5), obróć pokrętło regulacji pary (3) w lewo (przeciwnie do ruchu
wskazówek zegara) do maksymalnej pozycji, wypuść odrobinę wody dyszą i obróć pokrętło regulacji pary
w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara), aby wyłączyć parę po tym jak para się pojawi.
5. Umieść kubek ze stali nierdzewnej z mlekiem pod dyszą pary (5). Umieść dyszę pary pod powierzchnią
mleka.
6. Obróć pokrętło regulacji pary (3) do maksymalnej pozycji, aby spienić mleko.
7. Po osiągnięciu wymaganego stopnia spienienia mleka, wyłącz pokrętło. Para zostanie zatrzymana.
Przycisk „jedna liżanka”/”espresso” (10)
Dotknij go, aby rozpocząć parzenie kawy po podgrzewaniu. Wskaźnik zacznie migać. Parzenie będzie
trwać do czasu, aż urządzenie zatrzyma się. Ekspres zaparzy około 40 ml espresso.
Można też przerwać proces parzenia ponownie dotykając przycisk. Wskaźniki przestaną migać i pozostaną
włączone. Automatyczny czas parzenia został ustawiony w urządzeniu i obejmuje wstępne zaparzanie
kawy.
Przycisk manualnego dozowania kawy (11)
Dotknij go, aby rozpocząć parzenie kawy po podgrzewaniu. Wskaźnik zacznie migać. Parzenie będzie
trwać do czasu, aż urządzenie zatrzyma się. Ekspres w tym trybie może zaparzyć do 170 ml kawy.
Jeśli chcesz zaparzyć mniejszy napój, w każdej chwili możesz przerwać proces parzenia ponownie
dotykając przycisk. Wskaźniki przestaną migać i pozostaną włączone. Automatyczny czas parzenia został
ustawiony w urządzeniu i obejmuje wstępne zaparzanie kawy.
Przycisk pary / spieniania mleka (12)
Dotknij przycisk, wskaźnik zacznie migać. Rozpocznie się proces przygotowania pary. Możesz użyć jej
do spieniania mleka. Po przygotowaniu pary, wskaźnik przestanie migać i zacznie świecić, a urządzenie
przejdzie w tryb wytwarzania pary. Jeśli włącznik przygotowania pary zostanie dotknięty ponownie w trakcie
procesu, urządzenie przełączy się z powrotem w stan parzenia kawy.
Jeśli wskaźniki jednej liżanki / „espresso” (10) i manualnego dozowania kawy (11) migają, oznacza to,
że temperatura jest zbyt wysoka i nie można zaparzyć kolejnej kawy. Trzeba poczekać, temperatura
sama spadnie. Kawy nie można zaparzyć do momentu, aż wskaźniki (10, 11, 12) zaczną świecić w sposób
ciągły.)
Pokrętło regulacji pary / gorącej wody (3)
Pokrętło pary pokazane poniżej znajduje się w pozycji zamkniętej. Istnieją dwa tryby robocze. Gdy
urządzenie jest w trybie kawy, dysza pary (5) podaje gorącą wodę. Gdy urządzenie jest w trybie pary, dysza
pary podaje parę.
Uwaga: gdy zasilanie zostanie włączone, a wskaźnik przygotowania pary szybko miga., oznacza to, że
pokrętło pary nie jest zamknięte i można obrócić pokrętło pary do pozycji zamkniętej.
PRZYGOTOWANIE KAWY
1. Otwórz pokrywę (1), wyjmij zbiornik na wodę (2) i wlej wodę do zbiornika. Nie przekraczaj oznaczenia
pojemności MAX.
2. Włóż z powrotem zbiornik na wodę i zamknij pokrywę.
3. Podłącz urządzenie do zasilania i naciśnij przycisk WŁ./WYŁ. (7), W tym momencie wszystkie wskaźniki
będą migać. Urządzenie rozpoczyna proces podgrzewania. Proces ten zakończy się po około 1 min.
Wskaźniki kawy i pary będą się świecić cały czas.
4. Wyjmij kolbę (20), wsyp odpowiednią kawę mieloną do ltra kawy (18 ltr do pojedynczej kawy lub
9
8
PL
PL PLPL
OPIS WSKAŹNIKÓW
Przycisk „jedna
liżanka”/ ”es-
presso”
Przycisk manual-
nego dozowania
kawy
Przycisk pary /
spieniania mleka Przyczyna Rozwiązanie
Miganie Miganie Miganie Podgrzewanie kawy
i gorącej wody -
Światła włączone Światła włączone Światła włączone Podgrzewanie kawy
i gorącej wody
zakończone
-
Światło pulsujące Światło wyłączone Światło wyłączone Przygotowanie
pojedynczej kawy
lub wody
-
Światło wyłączone Światło pulsujące Światło wyłączone Przygotowanie
podwójnej kawy /
tryb manualny
-
Światło wyłączone Światło wyłączone Miganie Podgrzewanie pary -
Światło wyłączone Światło wyłączone Światło włączone Podgrzewanie pary
zakończone -
Światło wyłączone Światło wyłączone Światło pulsujące Wytwarzanie pary -
Światło wyłączone Światło wyłączone Światło włączone Para zakończona -
Miganie szybkie Miganie szybkie Miganie szybkie Zwarcie lub otwarty
obwód czujnika
temperatury.
Prosimy o kontakt
z autoryzowanym
serwisem w celu
naprawy.
Miganie szybkie Miganie szybkie Światło wyłączone Po wytworzeniu
pary ostrożnie
dotknij włącznika
pary i sprawdź
czy temperatura
jest zbyt wysoka.
Uważaj aby się nie
poparzyć.
Odczekaj aż tempe-
ratura samoczynnie
opadnie lub otwórz
przycisk pary do
schłodzenia gorącą
wodą.
Światło wyłączone Światło wyłączone Światło wyłączone Ekspres wyłączony -
Otwarty obwód
bezpiecznika
termicznego.
Prosimy o kontakt
z autoryzowanym
serwisem w celu
naprawy.
Światło wyłączone Światło pulsujące Światło wyłączone Włączony tryb
czuwania Dotknij włącznik
wyświetlacza.
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
PROBLEM PRZYCZYNA/SKUTEK ROZWIĄZANIE
Woda nie wypływa Zbiornik na wodę jest pusty Napełnij zbiornik wodą
Napięcie wejściowe lub częstot-
liwość są niezgodne z tabliczką
znamionową
Upewnij się, że napięcie wejściowe
i częstotliwość są zgodne z tablic-
zką znamionową
Awaria urządzenia Prosimy o kontakt z autoryzowan-
ym serwisem
Wyjmij kubek i przelej spienione mleko do przygotowanego espresso. Cappuccino jest gotowe.
Uwaga: Gdy para przestanie się wydobywać, natychmiast wyczyść dyszę do spieniania i usuń z niej
mleko, aby zapobiec osadzaniu się pianki mlecznej na ścianie dyszy. Ze względu na wysoką temperaturę
powierzchni dyszy parowej, należy uważać, aby się nie poparzyć podczas obsługi urządzenia.
PRZYGOTOWANIE GORĄCEJ WODY
1. Umieść kubek pod dyszą pary (5)
2. Gdy wszystkie wskaźniki pozostają włączone, otwórz pokrętło regulacji pary / gorącej wody (3) i obróć je
do maksymalnej pozycji. Z dyszy natychmiast zacznie płynąć gorąca woda. W trakcie wytwarzania gorącej
wody wskaźnik „jedna liżanka”/”espresso” (10) będzie pulsować
3. Gdy osiągnięta zostanie wymagana ilość gorącej wody, obróć pokrętło pary w prawo (zgodnie z ruchem
wskazówek zegara) do pozycji wyłączenia. Gorąca woda przestanie wypływać.
Uwaga: Podczas użytkowania należy uważać na gorące części urządzenia. Zwłaszcza na głowicę grupy
kawowej (13), stalową część kolby (20) i dyszę pary (5). Podczas korzystania z urządzenia w żadnym
wypadku nie dotykaj powyższych części.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
1. Przed przystąpieniem do czyszczenia i konserwacji upewnij się, że urządzenie jest wyłączone i chłodne
2. Powierzchnie ze stali nierdzewnej czyść z użyciem czystej i wilgotnej szmatki.
Uwaga: Nie używaj gąbek ściernych, alkoholu ani rozpuszczalników.
3. Wyczyść wylot i uszczelkę pod głowicą grupy kawowej profesjonalną szczotką.
4. Wyczyść wylot dyszy pary i upewnij się, że nie jest zablokowany.
5. Odłącz kolbę obracając ją w lewo i wyrzuć ze środka resztki kawy. Następnie ją wypłucz czystą wodą.
6. Wyczyść wszystkie odłączane elementy w wodzie i dokładnie wysusz.
7. Regularnie czyść i susz tacę ociekową.
8. Regularnie czyść zbiornik na wodę.
ODKAMIENIANIE
1. W urządzeniu z czasem gromadzą się osady wapienne i należy przeprowadzić proces jego odkamieniania
co około 2-3 miesiące. Jest to niezbędne aby zachować prawo do gwarancji.
2. Wlej wodę i odkamieniacz do zbiornika na wodę do MAKSYMALNEJ pojemności (stosunek wody i
odkamieniacza powinien być taki, jak podany przez producenta odkamieniacza. Zamiast odkamieniacza
możesz użyć kwasku cytrynowego - stosunek wody i kwasku cytrynowego powinien wynosić 100:3).
3. Zablokuj kolbę (bez mielonej kawy) w głowicy grupy kawowej (13). Postępuj zgodnie z punktem
„Przygotowanie kawy”
4. Przygotuj około 150 ml kawy (jeżeli używasz przycisku „jedna liżanka”/ ”espresso” to zrób po prostu
kilka liżanek), a następnie dotknij Przycisk pary/ spieniania mleka (12). Rozpocznie się podgrzewanie.
Otwórz pokrętło pary po tym jak wskaźnik pary zaświeci się. Wypuszczaj parę przez około 2 minuty i
zamknij pokrętło.
5. Powtarzaj kroki, aż do usunięcia wody z odkamieniaczem ze zbiornika
6. Przepłucz pusty zbiornik i napełnij go czystą wodą
6. Ponownie zrób kawę (bez mielonej kawy), powtórz trzy razy kroki z punktu „4”, a następnie powtarzaj
parzenie, aż w pojemniku nie będzie wody
7. Powtórz krok „6” co najmniej trzy razy, aby upewnić się, że przewody są czyste.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756