NOWOŚĆ

Winomierz BROWIN 405566

Kod: 1150829
Rodzaj: Do wina
Materiał: Szkło, Tworzywo sztuczne
Przeznaczenie: Do wina
Kolor: Przeźroczysty
Winomierz BROWIN 405566
Winomierz BROWIN 405566

Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.

Opis produktu

Do pomiaru cukru – areometr służy do pomiaru stężenia cukru w nastawie winiarskim w zakresie 0-24°Blg .

Nietłukąca, wygodna probówka – wykonany z tworzywa cylinderek do płynu, ma wygodne płaskie dno i nigdy się nie potłucze, co stanowi przewagę nad szklanymi odpowiednikami.

Probówka pomiarowa z zamknięciem – do probówki dołożono zamknięcie, które uniemożliwi wysunięcie się areometru w trakcie przenoszenia czy przechowywania.

Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami – na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji.

Łatwy pomiar – urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni.

Winomierz - cukromierz do wina to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Na tej podstawie możesz przewidzieć również moc napoju.

Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń oznaczono – dzięki temu nie potrzebujesz dodatkowych obliczeń czy tabel:

- obszar czerowny „start fermentacja I” - przed rozpoczęciem fermentacji, stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg

- obszar żółty „start fermentacja II” - zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg

- obszar zielony „koniec” - w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, stężenie cukru powinno mieścić się w oznaczonym zakresie.

Sposób użycia winomierza jest niezwykle prosty. Wystarczy, umieścić areometr w probówce i wypełnić ją taką ilością płynu aby pływak swobodnie się unosił. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku.

Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.

Sposób użycia:

W celu dokonania pomiaru w probówce umieść areometr i wlej płyn pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.

Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja.

Po dokonaniu pomiaru płyn wylej, nie spożywaj.

W skład zestawu wchodzi:

- probówka z tworzywa
- korek do probówki
- areometr

Zakres:

od 0 do 24°Blg

Dane techniczne

Parametry

Kolor: Przeźroczysty
Rodzaj: Do wina
Liczba sztuk w opakowaniu: 1
Materiał: Szkło, Tworzywo sztuczne
Przeznaczenie: Do wina
Gwarancja: 24 miesiące

Dokumenty do pobrania

  • Informacje o bezpieczeństwie:
  • Producent

  • Nazwa producenta/importera: BROWIN
  • Opinie

    Dodaj pierwszą opinię dotyczącą tego produktu

    Winomierz BROWIN 405566
    Winomierz BROWIN 405566

    Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

    Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.