- Strona główna ›
- AGD małe ›
- Do kuchni ›
- Pozostały drobny sprzęt do kuchni ›
- Winomierz BROWIN 405566
Winomierz BROWIN 405566
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Opis produktu
Do pomiaru cukru – areometr służy do pomiaru stężenia cukru w nastawie winiarskim w zakresie 0-24°Blg .
Nietłukąca, wygodna probówka – wykonany z tworzywa cylinderek do płynu, ma wygodne płaskie dno i nigdy się nie potłucze, co stanowi przewagę nad szklanymi odpowiednikami.
Probówka pomiarowa z zamknięciem – do probówki dołożono zamknięcie, które uniemożliwi wysunięcie się areometru w trakcie przenoszenia czy przechowywania.
Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami – na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji.
Łatwy pomiar – urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni.
Winomierz - cukromierz do wina to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Na tej podstawie możesz przewidzieć również moc napoju.
Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń oznaczono – dzięki temu nie potrzebujesz dodatkowych obliczeń czy tabel:
- obszar czerowny „start fermentacja I” - przed rozpoczęciem fermentacji, stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg
- obszar żółty „start fermentacja II” - zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg
- obszar zielony „koniec” - w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, stężenie cukru powinno mieścić się w oznaczonym zakresie.
Sposób użycia winomierza jest niezwykle prosty. Wystarczy, umieścić areometr w probówce i wypełnić ją taką ilością płynu aby pływak swobodnie się unosił. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku.
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.
Sposób użycia:
W celu dokonania pomiaru w probówce umieść areometr i wlej płyn pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.
Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja.
Po dokonaniu pomiaru płyn wylej, nie spożywaj.
W skład zestawu wchodzi:
- probówka z tworzywa
- korek do probówki
- areometr
Zakres:
od 0 do 24°Blg
Dane techniczne
Kolor: | Przeźroczysty |
---|---|
Rodzaj: | Do wina |
Liczba sztuk w opakowaniu: | 1 |
Materiał: | Szkło, Tworzywo sztuczne |
Przeznaczenie: | Do wina |
Gwarancja: | 24 miesiące |
Dokumenty do pobrania
Producent
Nie znalazłeś produktu dla siebie?
Opinie
Dodaj pierwszą opinię dotyczącą tego produktu.
Zakup dla pełnoletnich
Ten produkt jest tylko dla pełnoletnich.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.