Tradycje kulinarne korei Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Kod: m00146440
Autor: Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tematyka: Kuchnia Diety
Język wydania: Polski
Tradycje kulinarne korei Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tradycje kulinarne korei Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.

Opis produktu

Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania. Magdalena Tomaszewska-Bolałek – Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska). Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.

Dane techniczne

Producent/podmiot odpowiedzialny

Parametry

Nazwa: Hanami Radosław Bolałek
Ulica i numer budynku: ul. Stawki 2A/183
Kod pocztowy: 00-193
Miasto: WARSZAWA
Adres elektroniczny: hanami@hanami.pl
Autor: Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Język wydania: Polski
Oprawa: Twarda
Tematyka: Kuchnia Diety
Tytuł: Tradycje kulinarne korei Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Dokumenty do pobrania

  • Informacje o bezpieczeństwie:
  • Producent

  • Nazwa producenta/importera: Hanami
  • Opinie

    Dodaj pierwszą opinię dotyczącą tego produktu

    Tradycje kulinarne korei Magdalena Tomaszewska-Bolałek
    Tradycje kulinarne korei Magdalena Tomaszewska-Bolałek

    Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

    Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.