- Strona główna ›
- Książki, muzyka, film ›
- Książki ›
- Kuchnia i diety ›
- Tradycje kulinarne korei Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tradycje kulinarne korei Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym
Opis produktu
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania. Magdalena Tomaszewska-Bolałek – Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska). Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.
Dane techniczne
| Nazwa: | Hanami Radosław Bolałek |
|---|---|
| Ulica i numer budynku: | ul. Stawki 2A/183 |
| Kod pocztowy: | 00-193 |
| Miasto: | WARSZAWA |
| Adres elektroniczny: | hanami@hanami.pl |
| Autor: | Magdalena Tomaszewska-Bolałek |
| Język wydania: | Polski |
| Oprawa: | Twarda |
| Tematyka: | Kuchnia Diety |
| Tytuł: | Tradycje kulinarne korei Magdalena Tomaszewska-Bolałek |
Dokumenty do pobrania
Producent
Nie znalazłeś produktu dla siebie?
Opinie
Dodaj pierwszą opinię dotyczącą tego produktu
Zakup dla pełnoletnich
Ten produkt jest tylko dla pełnoletnich.