Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary Luca Cesari

Kod: m00172711
Autor: Luca Cesari
Język wydania: Polski
Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary Luca Cesari
Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary Luca Cesari

Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.

Opis produktu

„Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka”.

Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym rag?. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?

Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.

Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?

Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.

Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.

Palce lizać!

Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.

Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów – ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni”.

Bartek Kieżun – dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim

Dane techniczne

Producent/podmiot odpowiedzialny

Parametry

Nazwa: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
Ulica i numer budynku: ul. Kościuszki 37
Kod pocztowy: 30-105
Miasto: Krakow
Adres elektroniczny: sekretariat@znak.com.pl
Autor: Luca Cesari
Język wydania: Polski
Rok wydania: 2022
Tytuł: Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary Luca Cesari
Oprawa: Miękka

Dokumenty do pobrania

  • Informacje o bezpieczeństwie:
  • Producent

  • Nazwa producenta/importera: Znak Koncept
  • Opinie

    Dodaj pierwszą opinię dotyczącą tego produktu

    Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary Luca Cesari
    Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary Luca Cesari

    Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

    Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.