Dzięki konstrukcji z metalowego odlewu ciśnieniowego, Robot kuchenny planetarny KITCHENAID 5KSM175PSEFL 300W jest niezwykle trwały, wytrzymały oraz stabilny. Zamontowane w podstawie antypoślizgowe gumowe nóżki zapobiegają przemieszczaniu się urządzenia po blacie podczas miksowania ciężkich mas. Napęd z silnika jest przenoszony bezpośrednio na narzędzia pracujące w dzieży i równocześnie na przystawki montowane na czole głowicy. Zamiast paska klinowego albo łańcucha, zastosowano do tego celu koła zębate, co zmniejszyło straty energii, zwiększyło trwałość mikserów, a ponadto przy porównaniu tych samych prac w wykonaniu mikserów innych marek - wyciszyło je i zmniejszyło zużycie energii. Mikser KitchenAid należy do tego samej rodziny mikserów planetarnych, jakie są używane w produkcji piekarsko-cukierniczej. Zawodowcy zwykli nazywać go ubijaczką planetarną. Planetarną - ze względu na podobieństwo ruchu jego narzędzi, do ruchu Ziemi dookoła Słońca. Mieszadło, hak i rózga obracają się w dzieży podobnie: wokół swojej osi, a jednocześnie po jej obwodzie, w kierunku przeciwnym (jak Ziemia wokół Słońca). To rozwiązanie konstrukcyjne, opatentowane w USA w 1919 roku, jest niezwykle efektywne i skutkuje tym, że miksery KitchenAid charakteryzują się perfekcyjnym napowietrzaniem wyrabianych mas. Dzięki zastosowaniu wyjątkowego, 67- punktowego systemu planetarnego mieszania KitchenAid, mikser ubija i napowietrza efektywniej, szybciej i dokładnej niż miksery planetarne innych marek. Śledząc drogę punktu wyznaczonego na jego mieszadle zauważymy, że zbliża się on aż 67 razy do ścianek dzieży podczas jednego cyklu, w którym mieszadło zrobi jeden obrót. Można przyjąć, że tym sposobem narzędzie w każdej sekundzie penetruje całą objętość dzieży, praktycznie nie pozostawiając martwych przestrzeni. Na czole głowicy miksera znajduje się łatwo dostępne gniazdo mocowania przystawek. Dzięki temu ich montaż jest bardzo łatwy, co ułatwia ich używanie i wszechstronne wykorzystanie miksera. Miksery KitchenAid mają charakterystyczny opływowy kształt, utrzymany w dziś znowu miłej dla oka stylistyce lat 60. Lakier jest solidnie utrwalony w wysokiej temperaturze, dlatego nie jest podatny na uszkodzenia mechaniczne i wyglądają one stale jak nowe. Osoby praktyczne docenią ich opływowy kształt, który pozwala na łatwe utrzymanie w czystości. Rózga służy do ubijania śmietany, piany z białek, lodów, majonezu i osiąga w tym prawdziwe mistrzostwo świata. Świetnie udają się bezy i biszkopty. Mieszadło służy np. do przygotowywania ciasta na pierogi, babki ucierane, pierniki, rozbije i napowietrzy biały ser na sernik. Można je użyć zarówno do przygotowania kremów budyniowych i maślanych, jak i do ziemniaczanego purée i wyrabiania mielonego mięsa na kotlety oraz masy pasztetowej. Hak służy do wyrabiania wszystkich rodzajów ciast drożdżowych - od chałek, poprzez pizzę, do chleba żytniego. Równie dobrze sprawdza się w cieście makaronowym i na faworki. Możliwości miksera nie ograniczają się tylko do pracy w dzieży. Szeroka gama łatwych w montażu przystawek, pozwala wykonać szybciej i łatwiej wiele męczących kuchennych czynności. Dzięki przystawkom mikser staje się wielofunkcyjny, bo może zamienić się w kilkanaście różnych urządzeń, zajmując przy tym miejsce jednego.
Pojemność misy roboczej [l]: | 4.8 |
---|---|
Regulacja obrotów: | Tak |
Funkcje: | Mieszanie, Ubijanie piany, Wyrabianie ciasta |
Funkcje dodatkowe: | Ruch planetarny |
Praca pulsacyjna: | Nie |
Robot planetarny: | Tak |
Blender kielichowy: | Nie |
Dodaj pierwszą opinię dotyczącą tego produktu.