Czego potrzebuje kawa aby zachwycać smakiem i aromatem? Słońca, wilgoci i żyznej gleby. Odpowiedź wydaje się prosta, ale diabeł tkwi w szczegółach, a dokładniej proporcjach. Na te ostatnie przede wszystkim wpływa pochodzenie. Mamy to szczęście, że różnorodność miejsc w których uprawia się kawę jest ogromna. Tym samym każdy może znaleźć dla siebie idealny smak. Jeśli lubisz klimaty Ameryki Środkowej, a szczególnie Brazylii powinieneś poznać właśnie ją – 100 procentową Arabicę – Brazylia Santos. Brazylia Santos uprawiana jest na wysokości od 700 do 1100 m n.p.m.. Na rynku możesz spotkać jej kilka odmian Bourbon, Typica i Caturra. Swój smak zawdzięcza glebie regionu Santos w stanie Sao Paulo. To jednak nie wszystko, oryginalny posmak to także zasługa bliskiego sąsiedztwa z oceanem, który zapewnia krzewom kawowca idealny stopień wilgotności. Wisienką na torcie jest natomiast proces suszenia. Zaraz po zebraniu ziarna leżakują na naturalnym słońcu, zanim trafią do naszych filiżanek suszą się powoli w spokojnych warunkach. Brazylia Santos cechy charakterystyczne: słodki aromat orzechów; niska, przyjemna dla podniebienia kwasowość; czekoladowy smak przełamany nutą karmelu. Brazylia Santos to pełnia smaku zamknięta w niewielkich ziarenkach. To odmiana, która naturalnie pobudza i sprawia, że picie kawy to nie tylko codzienność, a podróż w nieznane regiony świata, a nawet samych siebie. Rekomendowane metody parzenia: alternatywne/przelewowe, ekspres kolbowy, ciekawa również z ekspresu automatycznego, kawiarka, po polsku.
Aromat: | Orzechowy |
---|---|
Dedykowany ekspres: | Uniwersalna |
Ilość arabiki w mieszance: | 100% |
Mieszanka kaw: | Nie |
Rodzaj: | Kawa ziarnista |
Typ: | Espresso |
Waga [kg]: | 0.25 |
Linia: | Brazil Santos |