Wśród ekspresów ciśnieniowych Delonghi znajdziemy szereg typów i modeli różniących się wieloma parametrami, które mają bezpośredni wpływ zarówno na sposób przygotowania specjałów kawowych, jak i na ich ogólne gabaryty, wygląd czy sposób obsługi. Wybierając ekspres ciśnieniowy Delonghi, należy przede wszystkim wziąć pod uwagę nasze przyzwyczajenia kawowe – jaka kawa nam najbardziej smakuje, czy wolimy kawę czarną czy z dodatkiem mleka lub pianki mlecznej oraz jaką przestrzenią dysponujemy na postawienie tego urządzenia na blacie. Smakosze czarnych kaw przyrządzanych tuż po zmieleniu powinni wybierać spośród modeli z wbudowanym młynkiem. W tych ekspresach w większości przygotujemy również specjały kawowe z kawy uprzednio zmielonej. Automatyczne modele ciśnieniowe nierzadko wyposażone są w specjalną dyszę mleczną, która spienia mleko bezpośrednio do filiżanki. Innym rodzajem jest ekspres przelewowy, który zyskuje na coraz większej popularności. Kawa przygotowana w ten sposób zaparza się dłużej, ale za to jest łagodna w smaku. Jeśli chcemy mieć dobrą kawę w domu, ale pijemy ją rzadko lub w małych ilościach (jedną czy dwie filiżanki dziennie), warto zwrócić uwagę na modele na kapsułki lub saszetki.