Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Paweł Ochman

Kod: m00146489
Autor: Paweł Ochman
Tematyka: Kuchnia Diety
Język wydania: Polski
Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Paweł Ochman
Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Paweł Ochman

Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.

Opis produktu

Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach.

Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym.

Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów.

Przed nami przesmaczna przygoda!


Opinie o książce

Kasze – w różnych odmianach i w rozmaitych odsłonach. Paweł Ochman dokonał rzeczy niebywałej. Po pierwsze, wrócił do produktu, który przez stulecia stanowił podstawę naszego menu, a przez ostatnich kilka dekad niezbyt często gościł na polskich stołach. Po drugie, każdy znajdzie wiele ciekawych faktów dotyczących np. odmian kasz, ich nazw regionalnych czy pochodzenia. Po trzecie wreszcie, jest skierowana do wszystkich i może z niej korzystać każdy, kogo ciekawią nowe smaki. Pozycja obowiązkowa dla pasjonatów gotowania i doskonałe źródło inspiracji.

prof. Dorota Świtała-Trybek, Uniwersytet Opolski

„Kasze” Pawła Ochmana doskonale wpisują się w istniejący nurt zainteresowania regionalnym dziedzictwem kulinarnym w Polsce. Największym atutem tej książki są wybrane w trakcie niezliczonych podróży kulinarnych oryginalne przepisy pozyskane od pań z kół gospodyń wiejskich. Teraz szerokie grono czytelników może we własnym domu sporządzić na bazie kasz zupy, dania obiadowe czy desery, a później wyruszyć w kulinarną podróż po regionach. To obowiązkowa pozycja dla osób odkrywających dziedzictwo kulinarne oraz tych wszystkich, którzy żyją w zgodzie ze ,,slow life”, a tym samym celebrują posiłki w duchu ,,slow food”.

dr Dominik Orłowski, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie

Paweł Ochman to istny fenomen. Prawdziwy autorytet w czasach intelektualnego kryzysu i ekspertów od wszystkiego. Trudno o drugiego podobnego mu pasjonata polskiej kuchni regionalnej i jej bardziej skrupulatnego kronikarza. Niezmiennie chylę czoła przed jego warsztatem, wiedzą i niezwykłą umiejętnością adaptowania starych przepisów do współczesnych czasów.

Basia Starecka, dziennikarka, w sieci jako NakarmionaStarecka.pl

Dane techniczne

Producent/podmiot odpowiedzialny

Parametry

Nazwa: Wydawnictwo Marginesy Sp. z o.o.
Ulica i numer budynku: ul. Mierosławskiego 11/a
Kod pocztowy: 01-527
Miasto: WARSZAWA
Adres elektroniczny: marginesy@marginesy.com.pl
Autor: Paweł Ochman
Język wydania: Polski
Oprawa: Miękka
Tematyka: Kuchnia Diety
Tytuł: Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Paweł Ochman

Dokumenty do pobrania

  • Informacje o bezpieczeństwie:
  • Producent

    Opinie

    Dodaj pierwszą opinię dotyczącą tego produktu

    Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Paweł Ochman
    Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Paweł Ochman

    Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

    Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.