- Strona główna ›
- Książki, muzyka, film ›
- Książki ›
- Kuchnia i diety ›
- Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się! Grażyna Betlej-Furman
Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się! Grażyna Betlej-Furman
| Wydawnictwo: | LIBRA.PL |
|---|---|
| Autor: | Grażyna Betlej-Furman |
| Tematyka: | Kuchnia Diety |
| Język wydania: | Polski |
| Liczba stron: | 192 |
Dostępne warianty
Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym
Opis produktu
Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego. To jednocześnie wyjątkowy skarbiec tradycji, obrzędów codziennych i świątecznych Łemkowszczyzny.
„Adzymki, meryndia, mastyło, homiłki… to słowa brzmiące egzotycznie, ślady udziału Łemków w przebogatym świecie karpackich kultur. Ale za tymi słowami (a także za swojskimi dla naszego ucha kołaczami, plackami, pierogami) kryją się potrawy, w których łatwo zdołamy się nasycić i poczuć w domu, siadając przy piecu Pani Grażyny. Ziemniaki, kapusta, cebula, mąka, mleko, jajka, grzyby – z tego wszystkiego zrobicie sobie niejedną bogatą w smaki i wrażenia ucztę, nawet jeśli mieszkacie daleko od Ropek i Swystowego Sadu”. [Paweł Bravo, felietonista kulinarny „Tygodnika Powszechnego”]
„Jest to niezwykle cenna pozycja kulinarna nie tylko dla Łemków. Pisząc o kuchni, podając przepisy, autorka dzieli się jak chlebem opowieścią o dzieciństwie, swojej rodzinie. Wspomina historię wsi i jej mieszkańców, przywołuje rytuały obrzędowe świąteczne i te codzienne. Doskonale wie, o czym pisze, i robi to w sposób bardzo czytelny i sugestywny. Do tego stopnia, że jest się głodnym i ma się ochotę samemu przygotować każdą zaproponowaną przez nią potrawę”. [Julia Doszna, łemkowska pieśniarka ludowa]
„Niektórzy o Beskidzie Niskim piszą, inni go malują, ale tylko Grażyna potrafi zamknąć Beskid w smaku i zapachu,a potem podarować nam w książce, abyśmymogli wyczarować go we własnym domu”.[Maria Strzelecka, malarka, ilustratorka i pisarka, autorka m.in. książek z serii Beskid bez kitu ]
„ Częstujcie się! udowadnia, że kuchnia pomaga nam utrzymać więź z naszymi przodkiniami i uświadamia, jak wiele wysiłku wymagało wytworzenie smacznych, acz prostych dań:przepisy kuchni łemkowskiej, jak wszystkie potrawy chłopskiej kuchni, powstawały przede wszystkim z tego, co się samemu uprawiało i wyhodowało.Pod egzotycznymi często nazwami, jak palatka komperiany czy kiesełycia, odnajduję również smaki mojego dzieciństwa przenoszone z pokolenia na pokolenie przez moje babki zLubelszczyzny i Kujaw. Zachęcam do tej kojącej, kulinarnej podróży w czasie”. [Joanna Kuciel-Frydryszak, dziennikarka i pisarka, autorka m.in. książki Chłopki. Opowieść o naszych babkach ]
Dane techniczne
| Nazwa: | Libra PL sp. z o.o. |
|---|---|
| Ulica i numer budynku: | ul. Jagiellońska |
| Kod pocztowy: | 35-025 |
| Miasto: | Rzeszów |
| Adres elektroniczny: | libra@libra.pl |
| Autor: | Grażyna Betlej-Furman |
| Język wydania: | Polski |
| Liczba stron: | 192 |
| Oprawa: | Twarda |
| Tematyka: | Kuchnia Diety |
| Tytuł: | Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się! Grażyna Betlej-Furman |
| Wydawnictwo: | LIBRA.PL |
Dokumenty do pobrania
Producent
Nie znalazłeś produktu dla siebie?
Opinie
Dodaj pierwszą opinię dotyczącą tego produktu
Zakup dla pełnoletnich
Ten produkt jest tylko dla pełnoletnich.