Poradniki Eksperta

Piekarnik parowy – czy warto go kupić?


Aranżacje przestrzeni kuchennej w ciągu ostatnich dwóch dekad przeszły niemałą transformację. Z pomieszczenia, w którym usytuowane są podstawowe sprzęty gospodarstwa domowego, zmieniły się w przestronne wnętrza, nierzadko połączone z częścią jadalną lub salonem, a nawet otwarte na inne pomieszczenia. Takie zabiegi sprawiły, że z jednej strony kluczowe stało się dostosowanie wizualne kuchni do aranżacji innych pomieszczeń, a z drugiej, zapewnienie maksymalnej funkcjonalności sprzętów kuchennych. Transformacji uległa nie tylko zabudowa meblowa, ale również sprzęt, który w tej zabudowie zaczął być umieszczany. Jednym z takich urządzeń jest piekarnik. Spośród wielu modeli do wyboru mamy piekarniki różniące się nie tylko gabarytami, ale również funkcjami, w które zostały wyposażone. Jednym z urządzeń cieszących się dużą popularnością jest piekarnik parowy. Czy warto zainstalować taki w domu oraz czym się kierować przy jego wyborze – podpowiadamy w naszym poradniku.



Piekarnik parowy – czy warto


Rozmaite funkcje w piekarnikach


Dostępne obecnie piekarniki nie ograniczają się jedynie do pieczenia ciast czy potraw. Najnowocześniejsze modele wyposażone są w szereg rozmaitych funkcji wspomagających codzienne przygotowywanie posiłków. Zaliczyć możemy do nich funkcje: rozmrażania, podtrzymywania ciepła, podgrzewania zastawy stołowej, pieczenia na rożnie, przygotowywania pizzy czy dodatkowej opcji, jaką jest funkcjonalność kuchenki mikrofalowej. Jedną z funkcji szczególnie przydatnych, w którą wyposażone są nowoczesne piekarniki, jest funkcja pary, dzięki której skórka na pieczonym samodzielnie chlebie będzie chrupiąca, mięso idealnie zarumienione z zewnątrz i odpowiednio upieczone w środku, a czyszczenie piekarnika nie będzie już przykrą koniecznością. Czy warto kupić piekarnik parowy? Tak, bowiem możemy go użytkować tak samo, jak tradycyjny piekarnik elektryczny, a dodatkowa funkcja pary może okazać się praktycznym dodatkiem, nawet jeśli będziemy z niej korzystać tylko dla zachowania higieny sprzętu.


Piekarniki parowe w naszej ofercie:


Do zabudowy czy zintegrowany z kuchnią?


Piekarniki wyposażone w funkcję pary zdecydowanie częściej występują jako samodzielne urządzenia do zabudowy. Mogą mieć standardowe wymiary, czyli takie o wysokości 60 cm, ale również dostępne są sprzęty kompaktowe o wysokości 45 cm. Kompaktowe urządzenia są idealnym rozwiązaniem do niewielkich kuchni albo takich, w których użytkownicy chcą mieć dodatkowo zabudowaną kuchenkę mikrofalową. Oba urządzenia ustawione w tak zwanym słupku idealnie się dopełniają. Piekarniki parowe również dostępne są w kuchniach wolnostojących. Na jaki zdecydować się piekarnik parowy? Czy warto wybrać taki do zabudowy, czy pełną kuchnię, która będzie w niego wyposażona? To zależy od preferencji użytkownika, a także możliwości montażowych. O ile piekarnik do zabudowy do prawidłowego działania potrzebuje jedynie energii elektrycznej, o tyle kuchnia wolnostojącą, w zależności od sposobu zasilania płyty, może też potrzebować instalacji gazowej. W niektórych nowobudowanych budynkach, zwłaszcza wielorodzinnych, nie ma instalacji gazowej. Warto o tym pamiętać dokonując wyboru sprzętu.


Para wodna i jej właściwości


Jedną z najbardziej znanych właściwości pary wodnej jest jej bakteriobójczość. Para wodna przy odpowiednim stężeniu i temperaturze działa niczym żrący detergent, przy czym do efektywnego działania nie potrzeba jej ani dodatków chemicznych, ani wyczerpującego podczas standardowego czyszczenia szorowania. W przypadku wykorzystywania jej podczas przygotowywania potraw, jej zalety można mnożyć bez końca. Po pierwsze funkcja pary i jej uruchomienie w piekarniku nie służy do gotowania potraw, a właśnie do ich odpowiedniego pieczenia. Przykładowo mięsa są jednocześnie idealnie zarumienione na zewnątrz i odpowiednio soczyste w środku. Nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze jest zdrowsze niż gotowanie w wodzie. To samo dotyczy pieczenia. Wykorzystując parę w piekarniku w zupełności możemy zrezygnować z dodawania tłuszczu, nawet do mięs bardzo chudych, jak kurczak czy indyk. Modne pieczenie chleba też nie jest już trudne, bowiem uruchomienie funkcji pary sprawia, że wewnątrz chleb jest sprężysty i puszysty, a na zewnątrz idealnie zarumieniony i z chrupiącą skórką.

'

Rodzaje piekarników wykorzystujących parę


Piekarniki wyposażone w funkcję pary są urządzeniami elektrycznymi. Do prawidłowego działania potrzebują podłączenia do gniazdka elektrycznego. Wykorzystanie pary będzie się różniło w poszczególnych modelach w zależności od sposobu jej działania. Jaki wybrać piekarnik parowy? Czy warto szukać zaawansowanych rozwiązań czy skupić się na podstawowych funkcjach? Sprawdźmy, co oferują nam sprzęty w zależności od sposobu wykorzystania pary.


Piekarnik z funkcją pary


Ten rodzaj piekarnika może działać na dwa sposoby, ale w obu do prawidłowego działania nalewamy wodę do jego wnętrza. W tradycyjnych modelach wodę nalewa się na dno piekarnika. Następnie, po uruchomieniu dolnej grzałki jest ona podgrzewana i zamienia się w parę wodną. Nowocześniejsze modele wyposażone są w specjalny zbiornik na wodę. To do niego wlewamy wodę, która podczas nagrzewania się piekarnika zamienia się w parę i jest uwalniania do komory pieczenia.


Piekarnik z generatorem pary


Do nowoczesnych urządzeń należy zaliczyć piekarnik z generatorem pary. Dodatkowo sprzęt taki wyposażony jest w specjalny zbiornik na wodę, a także dyszę, która w końcowym procesie działania tej funkcji wtłacza parę do komory pieczenia. Wiele modeli posiadających generator pary pozwala na gotowanie potraw bez uruchamiania grzałek, a także pieczenie na parze.


Piekarnik Sous Vide


Najbardziej zaawansowane piekarniki wykorzystujące w procesie obróbki potraw parę wodną to tak zwane urządzenia Sous Vide. Metoda Sous Vide to gotowanie potraw w specjalnych woreczkach próżniowych. Dodatkowo sprzęty oferują pieczenie i gotowanie parowe, a także bez użycia pary wodnej.


Czyszczenie piekarnika


Wszystkie modele piekarników wykorzystujące parę wodną do przygotowywania potraw są też w standardzie wyposażone w funkcję wykorzystujące właściwości pary do czyszczenia. Komora piekarnika, zarówno jej boki, jak i blachy czy ruszty ulegają zabrudzeniu niemal za każdym razem, gdy pieczemy jakieś potrawy. W zależności od rodzaju obróbki produktu możemy liczyć się z mniejszymi lub większymi zabrudzeniami. Systematyczne czyszczenie piekarnika sprawia, że jest ono mniej uciążliwe. Niemniej wykonywanie tych czynności po każdym pieczeniu nie zdarza się często. Z pomocą na mniejsze, ale też trudne do usunięcia zabrudzenia przychodzi piekarnik z funkcją pary. Uruchomienie funkcji czyszczenia parowego następuje zwykle poprzez naciśniecie bądź dotknięcie na panelu sterowania oznaczonej ikony symbolizującej parę.


W kolejnym kroku uwalniania jest para, która rozmiękcza bród. Zwykle trwa to około 30 minut. Po tym czasie wystarczy, że komorę piekarnika i blachy przetrzemy gąbką lub ściereczką, a na koniec osuszymy papierowym ręcznikiem. Ten sposób czyszczenia wnętrza piekarnika jest o wiele krótszy i mniej uciążliwy.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756