Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian

Kod: m00018523
Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian

Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.

Opis produktu

Książka „Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian” powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam zdrowie.
Publikacja zawiera część teoretyczną – krótki przegląd reguł i praw medycyny chińskiej oraz praktyczną – przepisy kulinarne smacznych, typowo polskich potraw zrównoważonych pięcioma smakami. Teoria Pięciu Przemian jest uniwersalna, ponadczasowa i ukazuje nam wszystkie procesy zachodzące cyklicznie w przyrodzie i w żywym organizmie. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TMCH):
• Ogień to smak gorzki, kolor czerwony, pora roku lato, narządy: serce i jelito cienkie
• Ziemia to smak słodki, kolor żółty, pora roku późne lato, narządy: żołądek, śledziona i trzustka
• Metal to smak ostry, kolor biały, pora roku jesień, narządy: płuca i jelito grube
• Woda to smak słony, kolor czarny, pora roku zima, narządy: nerki i pęcherz moczowy
• Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, pora roku wiosna, narządy: wątroba i pęcherzyk żółciowy.

W książce zwięźle zostały omówione funkcje fizjologiczne narządów wewnętrznych według reguł tradycyjnej medycyny chińskiej, ich różnorodne związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich pracę. Jest to zatem poradnik o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas świecie. Autor sądzi, że wiedza i osiągnięcia współczesnej medycyny oraz farmacji powinny służyć profilaktyce, której częścią jest zdrowe żywienie człowieka, w zgodzie z prawami natury promowanymi przez ekologię. Ludzi zdrowych i szczęśliwych cechują: empatia, otwartość, pogoda ducha, tolerancja i radość życia. Przewodnią rolą tej książki jest pomaganie im stać się takimi.

Dane techniczne

Parametry

Autor: Marcin Rabka
Język wydania: Polski
Liczba stron: 132
Oprawa: Miękka
Tematyka: Kuchnia Diety
Tytuł: Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Wydawnictwo: Medyk

Dokumenty do pobrania

  • Informacje o bezpieczeństwie:
  • Producent

  • Nazwa producenta/importera: Medyk
  • Opinie

    Dodaj pierwszą opinię dotyczącą tego produktu

    Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian
    Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian

    Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

    Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.