Zdaniem eksperta

Rodzaje herbat i ich właściwości - krótka historia herbaty

Data dodania: 17-10-2025

Jednym z najpopularniejszych napojów na świecie jest herbata. Posiada nie tylko wyjątkowy smak, ale również właściwości prozdrowotne. Jakie są rodzaje herbat? Jakie mają właściwości? Zapoznaj się z tym, mini poradnikiem i wybierz tę, która będzie idealna właśnie dla Ciebie.

Prawdziwa królowa – czarna herbata

Czarna herbata zachwyca swym głębokim smakiem i intensywnym aromatem. Jest ona wytwarzana z krzewów herbacianych i poddawana obróbce. Na początku liście herbaty więdną i skręcają się. Następnie w wyniku fermentacji zmieniają kolor i przybierają charakterystyczny zapach. Ostatnim etapem jest ich suszenie. Dzięki temu czarna herbata ma charakterystyczną barwę i wyrazisty, lekko cierpki posmak


Wymieniając poszczególne rodzaje herbat trudno nie wspomnieć o ich prozdrowotnych właściwościach. Czarna herbata dzięki zawartości teiny dodaje energii i poprawia koncentrację. Jest więc napojem, z którym warto rozpocząć dzień. Ponadto działa dobroczynnie na układ pokarmowy np. łagodzi objawy zatrucia, wspomaga proces trawienia i układ krążenia np. poprawia pracę serca, obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo wykazuje właściwości bakteriobójcze i antyoksydacyjne. Świetnie smakuje z cytryną, miodem, goździkami i imbirem tworząc rozgrzewający napar, idealny na chłodne jesienne i zimowe dni.

Herbaty w naszej ofercie:

Lekkość i energia w filiżance – zielona herbata

Zielona herbata jest ulubionym napojem mieszkańców Azji. Dzięki minimalnej obróbce (nie ulega procesowi fermentacji), jej liście zachowują bardzo dużo składników odżywczych. Podobnie, jaki inne rodzaje herbat działa ona pobudzająco. Zwiększa koncentrację i poprawia nastrój. Zielona herbata wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto spowalnia procesy starzenia i wzmacnia odporność. Regularne jej picie wspomaga odchudzanie. Skoro wspomaga organizm na wielu płaszczyznach, warto o niej pamiętać.

Harmina dla ciała – czerwona herbata

Charakterystyczną cechą czerwonej herbaty jest jej wyrazisty korzenny smak i intensywny aromat. Dzięki temu każda filiżanka staje się małym rytuałem relaksu. Ciekawostką jest, że krawędzie jej liści mają purpurowy kolor. Jakie są najbardziej znane rodzaje herbat czerwonych? Do takich z pewnością należy Pu-erh. Słynie ona z właściwości wspierających metabolizm i trawienie.


Szczególnie polecana jest osobom dbającym o linię. Systematyczne picie czerwonej herbaty wspiera pracę wątroby, dodaje energii, normalizuje ciśnienie oraz poprawia pamięć. Prozdrowotne właściwości czynią ją doskonałym wyborem na każdy dzień.

Biała herbata – subtelny smak i naturalne właściwości

Niezwykle delikatnym napojem jest biała herbata. Charakteryzuje się ona lekko słodkawym aromatem i jasną barwą naparu. Nie jest poddawana procesowi fermentacji. Dzięki temu jest najmniej przetworzona i zachowuje najwięcej składników odżywczych. Jest bogata w antyoksydanty oraz przeciwutleniacze.


Działa przeciwnowotworowo, zmniejsza stany zapalne w organizmie i spowalnia starzenie. Zawiera większą ilość kofeiny niż inne rodzaje herbat. Jest doskonałym ratunkiem na popołudniowe zmęczenie. Zrób sobie chwilę przerwy i wzmocnij swój organizm filiżanką tego prozdrowotnego napoju.

Yerba Mate w naszej ofercie:

Herbaty owocowe – eksplozja smaku i naturalnej świeżości

Herbaty owocowe to napary składające się z różnego rodzaju suszonych owoców, płatków kwiatów oraz naturalnych aromatów. Intensywny owocowy smak oraz piękny kolor naparu sprawiają, że mają wielu zwolenników. Chociaż nie posiadają właściwości pobudzających to zawierają wiele witamin i antyoksydantów, które wspierają zdrowie.


Różne składy herbat sprawiają, że można je dostosować do własnych potrzeb. Od mieszanek działających kojąco na układ nerwowy po napary wzmacniające odporność, układ krążenia czy też wspomagające trawienie. Te rodzaje herbat są świetną alternatywą dla tradycyjnych czarnych wersji. Można je przyrządzić zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Sztuka parzenia herbaty

Jak zrobić herbatę, by wydobyć jej pełnię smaku i aromatu? Niezwykle ważna jest odpowiednia temperatura wody. Zieloną i białą herbatę najlepiej parzyć w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, czerwoną najlepiej zalać wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza, zaś herbaty czarną i owocową można zalać niemal wrzątkiem. Dla uzyskania pełni aromatu istotny jest także czas samego parzenia. Czarną i zieloną, warto parzyć około 3 minut, czerwoną około 5 minut, białą około 6 minut zaś owocową od 5 do 10 minut.


W dużej mierze zależy to od rodzaju herbaty. Czas parzenia najczęściej sugerowany jest na jej opakowaniu. Przyjemność z picia herbaty potęgują piękne filiżanki. Ich elegancki kształt i niecodzienne zdobienia, dodają chwili relaksu wyjątkowego charakteru.

Dzień Herbaty

Herbata i jej uprawa stały się na tyle popularne, że w 2005 roku duży koncern, chcąc wypromować swoją markę, ustanowił nieoficjalne święto herbaty. Datę poparły kraje z największymi plantacjami: Indie, Indonezja, Wietnam, Bangladesz, Kenia, Uganda i Tanzania. Wybrano 15 grudnia. Blisko 15 lat później, dostrzegając rosnącą popularność herbaty i znaczenie jej przemysłu, ONZ ustanowiło oficjalne święto, które obchodzimy co roku 21 maja.


Międzynarodowy Dzień Herbaty to nie tylko celebracja tego aromatycznego naparu, który można przygotować na wiele sposobów, ale także okazja, by zwrócić uwagę na przemysł herbaciany i sytuację pracowników plantacji. Uprawy herbaty znajdują się najczęściej w krajach biedniejszych, co stwarza szansę na poprawę życia lokalnych społeczności. Święto jest obchodzone na różne sposoby w wielu krajach.

Czajniki z regulacją temperatury w naszej ofercie:

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756