Poradniki Eksperta

Kawa ziarnista – ranking [TOP10]

 2024-04-17 

Dobra kawa ziarnista to taka, która jest przede wszystkim świeżo palona, szczelnie zamknięta w hermetycznym opakowaniu, a także przeznaczona do ekspresu, w jakim ma być docelowo zaparzana. Producenci oferują szereg rodzajów, smaków, aromatów, a także mieszanek kaw ziarnistych. Czym się kierować podczas wyboru? Jaka będzie najbardziej odpowiednia do naszego ekspresu kawa ziarnista? Ranking 10 mieszanek i kaw jednorodnych, który przygotowaliśmy, z pewnością będzie pomocny w dokonaniu wyboru.

1

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

10.0 / 10

Zawór ochronny w opakowaniu

Do różnych metod zaparzania

Jednorodna mieszanka arabiki

Kawa rzemieślnicza

Średni stopień wypalenia

Ranking kaw ziarnistych otwiera Cafe Crema Arabica marki Morning Bird. To pierwsza z dwóch tego producenta proponowana w zestawieniu kawa ziarnista. Ranking w większości prezentuje kawy jako jednorodne arabiki. To z uwagi na fakt, iż jest ona uznawana za bardziej łagodną oraz smaczniejszą od samej robusty. Warto jednak wiedzieć, że mieszkanka arabiki z robustą w odpowiednich proporcjach, może okazać się dużo smaczniejsza. Wszystko bowiem zależy od indywidualnych preferencji smakosza kawy. Smak i aromat są kwestiami bardzo indywidualnymi, dlatego warto szukać swojego ulubionego aromatu kawy, a to, co jest warte spróbowania, prezentujemy w naszym zestawieniu. 

Kawa ziarnista Cafe Crema Arabica marki Morning Bird w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu, doskonale sprawdzi się jako ziarno do ekspresu ciśnieniowego z młynkiem, a także do samodzielnego mielenia i zaparzania w ulubiony sposób. Zaparzoną kawę wyróżniają orzechowo karmelowe nuty, a także niska kwasowość i brak charakterystycznej goryczki. Warto też dodać, że jest kawą rzemieślniczą. Ochronę aromatu zapewnia opakowanie wyposażone w jednokierunkowy wentyl, który oddaje na zewnątrz dwutlenek węgla z palonej kawy, ale jednocześnie nie pozwala na przedostanie się powietrza z zewnątrz do środka opakowania.

2

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

10.0 / 10

Wypalanie zgodne ze standardami SCA

Ziarna pozyskane metodą na mokro

Bezpieczne zamknięcie PocketZip

Prażenie bez śladów akrylamidu

Mocny stopień wypalenia

Najlepsza kawa ziarnista to taka, która po zaparzeniu będzie nam najbardziej smakowała. Można sugerować się opiniami innych, jednak samodzielne sprawdzenie smaku i aromatu będzie najlepszą rekomendacją. Wśród szczególnych rodzajów produktów warto zwrócić uwagę na kawy rzemieślnicze. Jaka to jest rzemieślnicza kawa ziarnista? Ranking prezentuje kilka tak sygnowanych produktów, które cechuje przede wszystkim obróbka ziaren, biorąc pod uwagę ich pochodzenie, transport, sposób przechowywania, a także samo prażenie i dystrybucję. 

Kawa ziarnista Brasilia Fazenda Grande marki Blue Orca Coffee to wypalane zgodne ze standardami SCA ziarna pozyskane metodą na mokro. Do prażenia wykorzystywana jest z kolei metoda, dzięki której ziarna nabierają ciemnego koloru, ale zachowują suchą i matową powierzchnię bez śladów akrylamidu i goryczy wewnątrz. Mieszkanka arabiki i robusty w proporcjach 75 do 25 proc. to doskonałe połączenie, które w filiżance zachwyca głębokim smakiem i aromatem, a także gęstością naparu i samej cremy.

3

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

10.0 / 10

Ziarna pochodzą z Ameryki Środkowej

Owocowo-słodkie nuty smakowe

Obróbka z myciem ziaren

100-procentowa arabica

Brak wielokrotnego zamknięcia opakowania

Kolejnym produktem jest znanej na całym świecie marki kawa ziarnista. Ranking prezentuje Qualita Oro Arabica marki Lavazza. Warto przypomnieć, że założyciele firmy zasłynęli przede wszystkim stworzeniem specjalnego opakowania dla kawy ziarnistej. Było to opakowanie złożone z dwóch warstw papieru, dzięki czemu smak i aromat prażonej kawy pozostawał wewnątrz opakowania o wiele dłużej, niż w stosowanych dotąd pojemnikach czy torbach. 

Od czasu powstania pierwszego sklepu Lavazza do chwili obecnej, marka ta cieszy się ogromną popularnością i jest rozpoznawalna na całym świecie. Prezentowana w rankingu Qualita Oro Arabica to 100-procentowa arabika pełna głębokiego smaku i aromatu. Dostępna jest w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu. Jest chętnie wybierana przez klientów indywidualnych, a także do małej gastronomii, kawiarni, hoteli czy biur. Doskonale sprawdzi się jako kawa do automatycznego ekspresu przelewowego, jak i procesjonalnego młynka oraz ekspresu kolbowego w dużej kawiarni.

4

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

9.5 / 10

Korek w opakowaniu ułatwiający dozowanie ziaren kawy

Do kaw czarnych i mlecznych

Wypalana metodą bębnową

Certyfikat Fairtrade

Ciemno palone ziarna

W zestawieniu nie zabrakło również produktu marki Tchibo. To dobra, zarówno do domu, jak i do biura kawa ziarnista. Ranking poleca tu produkt Barista Cafe Crema Arabica wypalany metodą bębnową. Metoda ta jest jedną z popularniejszych, jeśli chodzi o prażenie ziaren kawy. W praktyce zielone ziarna kawy umieszczane są w dużym bębnie i poddawane bardzo wysokiej temperaturze. Bęben w ciągu 18 minut pracy jest w ciągłym ruchu, czyli obraca się. Taki zabieg stosowany jest, aby ziarna się nie przypaliły. Przypalone ziarna nie nadają się do dalszej obróbki. Po zaparzeniu spalonych ziaren kawa jest gorzka i niesmaczna. Ziarna poddane prawidłowej obróbce cieplnej są jasno lub ciemnobrązowe i lekko błyszczące. Najlepsze do zaparzania są całe, niepokruszone i nieprzypalone ziarna kawy. Tak uprażona jest dobra kawa ziarnista. Barista Cafe Crema Arabica marki Tchibo to 100-procentowa arabika o intensywnym smaku i aromacie

Docenią ją zarówno klienci indywidualni, jak i profesjonalne kawiarnie. Warto również wspomnieć, że kawa ta posiada certyfikat Fairtrade, co oznacza, że firma ją produkują wspiera sprawiedliwy handel.

5

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

9.5 / 10

Prażenie pod okiem Master Roastera

Ziarna pochodzą z Brazylii i Indii

Ręczna selekcja ziaren na plantacji

Mieszkanka arabiki i robusty

20 proc. robusty w składzie

Ciekawą propozycje oferuje marka Pello Caffe & Bistro. Produkt o nazwie Black to rzemieślnicza kawa ziarnista. Ranking po raz kolejny wskazuje na dobrą jakość tego rodzaju kaw ziarnistych. W kilogramowym opakowaniu znajdziemy mieszankę arabiki pochodzącą z Brazylii oraz robusty z Indii. Proporcje wynoszą 80 do 20 proc., zatem wyczuwalność robusty jest znikoma. 

Napar doskonale smakuje zarówno jako kawa czarna, jak i z dodatkiem mleka lub pianki mlecznej, a także syropów czy innych dodatków smakowych i aromatyzujących. Po zaparzeniu, oprócz gęstej, orzechowej cremy na wierzchu, w smaku doskonale wyczuwalny jest karmel, melasowa słodycz oraz nuty gorzkiej czekolady. Kawa Black marki Pello Caffe & Bistro wypalana jest metodą bębnową pod czujnymi okiem Master Roastera. Roast Master to mistrz prażenia kawy i jest szczególnie ważnym członkiem zespołu prażącego ziarna kawy. To on jest odpowiedzialny za manipulacje piecem i odpowiednie ustawienia wielkości załadunku bębna oraz doboru temperatury. Od niego zależy także ostateczny rezultat w filiżance.

6

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

9.0 / 10

Mieszanka arabiki i robusty w proporcjach 50 do 50 proc.

Do ekspresów z młynkiem i samodzielnego mielenia

Ekonomiczne, kilogramowe opakowanie

Bardzo intensywny aromat

Wysoka zawartość kofeiny

Drugim w zestawieniu produktem marki Lavazza jest Crema E Aroma. To charakteryzująca się wysoką zawartością kofeiny kawa ziarnista. Ranking prezentuje tu mieszankę arabiki i robusty w równych proporcjach, czyli 50 do 50 proc. To jedyny produkt w zestawieniu oferujący taki skład ziaren kawy. Taka receptura oznaczać będzie głęboki smak i aromat, a także dużą jedwabistość i gęstość zaparzonego specjału kawowego. 

W zależności od upodobań i preferencji smakosza kawowego, kawa ta może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będzie również doskonałą bazą do kawy z mlekiem i mleczną pianką, również na zimno. Kawa dostępna jest w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu. Kawa Crema E Aroma może być zaparzana na rozmaite sposoby. Doskonale sprawdzi się w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem, jak i podczas samodzielnego mielenia i zaparzania, np. w kawiarce czy ekspresie przelewowym, a także metodami alternatywnymi.

7

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

9.0 / 10

Bardzo niska kwasowość i średnia intensywność aromatu

Jednokierunkowy wentyl ochronny w opakowaniu

Aromaty czekolady, kakao i wanilii

Doskonały balans smaku i aromatu

20 proc. robusty w mieszance

Brak pamięci wbudowanej

Drugą propozycją marki Morning Bird jest kawa Medium. Tak samo, jak poprzednia, jest to rzemieślnicza kawa ziarnista. Ranking rekomenduje tu produkt charakteryzujący się przede wszystkim bardzo niską kwasowością i czekoladową słodyczą. Po zaparzeniu kawa Medium odznacza się doskonałym balansem smaku, w którym odnajdziemy aromaty i smaki kakao, czekolady oraz wanilii. To doskonała baza zarówno do kaw czarnych, jak i tych z dodatkiem mleka oraz syropów smakowych, a także bitej śmietany, posypek i trunków. 

Prezentowana kawa jest mieszanką arabiki i robusty w proporcjach 80 do 20 proc. Kawowe i czekoladowe nuty tej doskonale zbalansowanej mieszanki zostały wydobyte dzięki ciemniejszemu prażeniu ziaren kawy. Taka propozycja doskonale sprawdzi się podczas zaparzania zarówno w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z młynkiem, jak i podczas samodzielnego mielenia i zaparzania, w tym również metodami alternatywnymi, jak french press czy drip. 

Profil smakowy mieszanki Medium marki Morning Bird został ściśle opracowany tak, aby zadowoliła najbardziej wymagających smakoszy specjałów kawowych. Co więcej, smak i aromat pozostaną w kawie na dłużej dzięki specjalnemu opakowaniu wyposażonemu w zawór ochronny, potocznie zwany wentylem. Świeżo palona kawa natychmiast zamknięta w szczelnym opakowaniu odgazowuje dwutlenek węgla. Dzięki zaworowi jest on oddawany na zewnątrz opakowania. Co ważne, zwór jest jednokierunkowy, co nie pozwala powietrzu z zewnątrz dostać się do środka opakowania. Dzięki temu kawa nie wietrzeje.

Wysoka jakość ziaren Specialty powyżej 82 pkt. SCA

Do ekspresów ciśnieniowych i metod alternatywnych

Kawa nie jest sztucznie aromatyzowana

Niska kwasowość

25 proc. robusty w mieszance

Kolejnym produktem marki Blue Orca Coffee jest Honduras Fazenda Paradiso. Jest to rzemieślnicza kawa ziarnista. Ranking poleca tu kawę o jakości ziaren Specialty, powyżej 82 pkt. SCA. SCA to skrót od angielskiej nazwy Specialty Coffee Association, międzynarodowego stowarzyszenia, które działa na rzecz promowania i rozwoju najwyższej jakości kawy. Organizacja przede wszystkim skupia profesjonalistów branży kawowej oraz kawowych pasjonatów, a także określa wskaźnik jakości kawy, który oznaczany jest punktacją SCA w zakresie do 100 pkt. Ta ustandaryzowana skala klasyfikacji jakości kawy stosowana jest na całym świecie. Im wyższy jest wskaźnik, tym kawa jest wyższej jakości. Ocenie podlegają ziarna kawy i są szczegółowo badane przez wysokiej klasy ekspertów z branży. 

Kawa Honduras Fazenda Paradiso rekomendowana jest do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych oraz metodami alternatywnymi, przelewowymi.

9

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

8.5 / 10

Ziarna arabiki pochodzą z Ameryki Środkowej, Południowej i Oceanii

Do ekspresów ciśnieniowych i metod przelewowych

Mieszkanka 90 proc. arabiki i 10 proc. robusty

Delikatny smak i aromat

Brak wentyla w opakowaniu

Drugim w zestawieniu produktem marki Tchibo jest kawa Exclusive. To bardzo popularna wśród smakoszy kawa ziarnista. Ranking poleca tu mieszkankę arabiki i robusty w proporcjach 90 do 10 proc. Ziarna arabiki wchodzące w skład mieszanki pochodzą z plantacji zlokalizowanych w Ameryce Środkowej i Południowej oraz Oceanii

Kawa jest rekomendowana do rozmaitych rodzajów zaparzeń, od automatycznych ekspresów ciśnieniowych z młynkiem, po samodzielne mielenie i zaparzanie w kawiarce lub przy zastosowaniu metod alternatywnych. Delikatny smak i aromat powinien przypaść do gustu tak miłośnikom kaw czarnych, krótkich i dłuższych, jak i tych z dodatkiem pianki mlecznej czy mleka. Ekonomiczne, kilogramowe opakowanie sprawdzi się biurze czy gastronomii, a także dla indywidualnego smakosza kawy, który pije ją z dużą częstotliwością.

10

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

8.5 / 10

Ziarna pochodzą z plantacji w Kolumbii, Brazylii i Indii

Do automatycznych ekspresów z młynkiem

Wysoka intensywność smaku i aromatu

Wyczuwalna delikatna kwasowość

Bardzo wysoki stopień wypalenia ziaren

Ranking kaw ziarnistych zamyka Kimbo Espresso Classic znanej i popularniej marki Delonghi. W asortymencie marki znajdują się rozmaite produkty związane z kawą i jej zaparzaniem, a w szczególności ekspresy do kawy, środki do ich czyszczenia i pielęgnacji, a także kawa ziarnista. Ranking prezentuje tu produkt, który w szczególności jest przeznaczony do biur, punktów usługowych i wszędzie tam, gdzie potrzebna jest dobra kawa ziarnista zaparzana w dużych ilościach i z dużą częstotliwością. 

Jaka kawa jest najlepsza, jeśli ma trafić w gusta wielu smakoszy kawy? Z powodzeniem sprawdzić się tu może Kimbo Espresso Classic, która jest mieszanką arabiki i robusty w proporcjach 60 do 40 proc. Tak opracowana receptura wzbogacona o nuty czekolady i karmelu, po zaparzeniu charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem. Ziarna kawy Kimbo pochodzą z Kolumbii i Brazylii, a zatem kolebki upraw kawowca

Producent zapewnia, że po zaparzeniu specjały kawowe będą odznaczały się dużą intensywnością. Kimbo Espresso Classic dedykowana jest w szczególności do zaparzania w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756