
Dobra kawa ziarnista to taka, która jest przede wszystkim świeżo palona, szczelnie zamknięta w hermetycznym opakowaniu, a także przeznaczona do ekspresu, w jakim ma być docelowo zaparzana. Producenci oferują szereg rodzajów, smaków, aromatów, a także mieszanek kaw ziarnistych. Czym się kierować podczas wyboru? Jaka będzie najbardziej odpowiednia do naszego ekspresu kawa ziarnista? Ranking 10 mieszanek i kaw jednorodnych, który przygotowaliśmy, z pewnością będzie pomocny w dokonaniu wyboru.
Ranking kaw ziarnistych otwiera Cafe Crema Arabica marki Morning Bird. To pierwsza z dwóch tego producenta proponowana w zestawieniu kawa ziarnista. Ranking w większości prezentuje kawy jako jednorodne arabiki. To z uwagi na fakt, iż jest ona uznawana za bardziej łagodną oraz smaczniejszą od samej robusty. Warto jednak wiedzieć, że mieszkanka arabiki z robustą w odpowiednich proporcjach, może okazać się dużo smaczniejsza. Wszystko bowiem zależy od indywidualnych preferencji smakosza kawy. Smak i aromat są kwestiami bardzo indywidualnymi, dlatego warto szukać swojego ulubionego aromatu kawy, a to, co jest warte spróbowania, prezentujemy w naszym zestawieniu.
Kawa ziarnista Cafe Crema Arabica marki Morning Bird w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu, doskonale sprawdzi się jako ziarno do ekspresu ciśnieniowego z młynkiem, a także do samodzielnego mielenia i zaparzania w ulubiony sposób. Zaparzoną kawę wyróżniają orzechowo karmelowe nuty, a także niska kwasowość i brak charakterystycznej goryczki. Warto też dodać, że jest kawą rzemieślniczą. Ochronę aromatu zapewnia opakowanie wyposażone w jednokierunkowy wentyl, który oddaje na zewnątrz dwutlenek węgla z palonej kawy, ale jednocześnie nie pozwala na przedostanie się powietrza z zewnątrz do środka opakowania.
Ranking kaw ziarnistych otwiera Cafe Crema Arabica marki Morning Bird. To pierwsza z dwóch tego producenta proponowana w zestawieniu kawa ziarnista. Ranking w większości prezentuje kawy jako jednorodne arabiki. To z uwagi na fakt, iż jest ona uznawana za bardziej łagodną oraz smaczniejszą od samej robusty. Warto jednak wiedzieć, że mieszkanka arabiki z robustą w odpowiednich proporcjach, może okazać się dużo smaczniejsza. Wszystko bowiem zależy od indywidualnych preferencji smakosza kawy. Smak i aromat są kwestiami bardzo indywidualnymi, dlatego warto szukać swojego ulubionego aromatu kawy, a to, co jest warte spróbowania, prezentujemy w naszym zestawieniu.
Kawa ziarnista Cafe Crema Arabica marki Morning Bird w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu, doskonale sprawdzi się jako ziarno do ekspresu ciśnieniowego z młynkiem, a także do samodzielnego mielenia i zaparzania w ulubiony sposób. Zaparzoną kawę wyróżniają orzechowo karmelowe nuty, a także niska kwasowość i brak charakterystycznej goryczki. Warto też dodać, że jest kawą rzemieślniczą. Ochronę aromatu zapewnia opakowanie wyposażone w jednokierunkowy wentyl, który oddaje na zewnątrz dwutlenek węgla z palonej kawy, ale jednocześnie nie pozwala na przedostanie się powietrza z zewnątrz do środka opakowania.
Najlepsza kawa ziarnista powinna zachwycić Cię jej aromatem i smakiem. Po otworzeniu opakowania poczujesz zapach kremu nugatowego, masła orzechowego. To wszystko dopełnia nuta mlecznej czekolady i kakao. Stopień palonej kawy jest średni, co oznacza, że na powierzchni ziarenek nie pojawiają się substancje oleiste. W środku znajdują się suche, kruche i delikatne ziarna, z zamkniętymi w nich smakami i aromatami dla danego regionu. Ten sposób palenia sprawia, że kawa jest pozbawiona goryczy oraz bardzo aromatyczna.
Warto nadmienić, że opakowanie posiada zawór ochronny, tzw. wentyl. Działa on jednokierunkowo, wypuszczając dwutlenek węgla wydobywający się z kawy. Nie pozwala jednocześnie dostawać się powietrzu do środka. W taki sposób kawa nie wietrzeje oraz nie traci świeżości i aromatu. Zawór ochronny ponadto sprawdza się świetnie podczas przechowywania jej w domu lub w pracy. To kawa ziarnista bardzo dobrej jakości, która z pewnością urozmaici Twoje poranki.
Najlepsza kawa ziarnista powinna zachwycić Cię jej aromatem i smakiem. Po otworzeniu opakowania poczujesz zapach kremu nugatowego, masła orzechowego. To wszystko dopełnia nuta mlecznej czekolady i kakao. Stopień palonej kawy jest średni, co oznacza, że na powierzchni ziarenek nie pojawiają się substancje oleiste. W środku znajdują się suche, kruche i delikatne ziarna, z zamkniętymi w nich smakami i aromatami dla danego regionu. Ten sposób palenia sprawia, że kawa jest pozbawiona goryczy oraz bardzo aromatyczna.
Warto nadmienić, że opakowanie posiada zawór ochronny, tzw. wentyl. Działa on jednokierunkowo, wypuszczając dwutlenek węgla wydobywający się z kawy. Nie pozwala jednocześnie dostawać się powietrzu do środka. W taki sposób kawa nie wietrzeje oraz nie traci świeżości i aromatu. Zawór ochronny ponadto sprawdza się świetnie podczas przechowywania jej w domu lub w pracy. To kawa ziarnista bardzo dobrej jakości, która z pewnością urozmaici Twoje poranki.
Kolejnym produktem jest znanej na całym świecie marki kawa ziarnista. Ranking prezentuje Qualita Oro Arabica marki Lavazza. Warto przypomnieć, że założyciele firmy zasłynęli przede wszystkim stworzeniem specjalnego opakowania dla kawy ziarnistej. Było to opakowanie złożone z dwóch warstw papieru, dzięki czemu smak i aromat prażonej kawy pozostawał wewnątrz opakowania o wiele dłużej, niż w stosowanych dotąd pojemnikach czy torbach.
Od czasu powstania pierwszego sklepu Lavazza do chwili obecnej, marka ta cieszy się ogromną popularnością i jest rozpoznawalna na całym świecie. Prezentowana w rankingu Qualita Oro Arabica to 100-procentowa arabika pełna głębokiego smaku i aromatu. Dostępna jest w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu. Jest chętnie wybierana przez klientów indywidualnych, a także do małej gastronomii, kawiarni, hoteli czy biur. Doskonale sprawdzi się jako kawa do automatycznego ekspresu przelewowego, jak i procesjonalnego młynka oraz ekspresu kolbowego w dużej kawiarni.
Kolejnym produktem jest znanej na całym świecie marki kawa ziarnista. Ranking prezentuje Qualita Oro Arabica marki Lavazza. Warto przypomnieć, że założyciele firmy zasłynęli przede wszystkim stworzeniem specjalnego opakowania dla kawy ziarnistej. Było to opakowanie złożone z dwóch warstw papieru, dzięki czemu smak i aromat prażonej kawy pozostawał wewnątrz opakowania o wiele dłużej, niż w stosowanych dotąd pojemnikach czy torbach.
Od czasu powstania pierwszego sklepu Lavazza do chwili obecnej, marka ta cieszy się ogromną popularnością i jest rozpoznawalna na całym świecie. Prezentowana w rankingu Qualita Oro Arabica to 100-procentowa arabika pełna głębokiego smaku i aromatu. Dostępna jest w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu. Jest chętnie wybierana przez klientów indywidualnych, a także do małej gastronomii, kawiarni, hoteli czy biur. Doskonale sprawdzi się jako kawa do automatycznego ekspresu przelewowego, jak i procesjonalnego młynka oraz ekspresu kolbowego w dużej kawiarni.
W zestawieniu nie zabrakło również produktu marki Tchibo. To dobra, zarówno do domu, jak i do biura kawa ziarnista. Ranking poleca tu produkt Barista Cafe Crema Arabica wypalany metodą bębnową. Metoda ta jest jedną z popularniejszych, jeśli chodzi o prażenie ziaren kawy. W praktyce zielone ziarna kawy umieszczane są w dużym bębnie i poddawane bardzo wysokiej temperaturze. Bęben w ciągu 18 minut pracy jest w ciągłym ruchu, czyli obraca się. Taki zabieg stosowany jest, aby ziarna się nie przypaliły. Przypalone ziarna nie nadają się do dalszej obróbki.
Po zaparzeniu spalonych ziaren kawa jest gorzka i niesmaczna. Ziarna poddane prawidłowej obróbce cieplnej są jasno lub ciemnobrązowe i lekko błyszczące. Najlepsze do zaparzania są całe, niepokruszone i nieprzypalone ziarna kawy. Tak uprażona jest dobra kawa ziarnista. Barista Cafe Crema Arabica marki Tchibo to 100-procentowa arabika o intensywnym smaku i aromacie.
Docenią ją zarówno klienci indywidualni, jak i profesjonalne kawiarnie. Warto również wspomnieć, że kawa ta posiada certyfikat Fairtrade, co oznacza, że firma ją produkują wspiera sprawiedliwy handel.
W zestawieniu nie zabrakło również produktu marki Tchibo. To dobra, zarówno do domu, jak i do biura kawa ziarnista. Ranking poleca tu produkt Barista Cafe Crema Arabica wypalany metodą bębnową. Metoda ta jest jedną z popularniejszych, jeśli chodzi o prażenie ziaren kawy. W praktyce zielone ziarna kawy umieszczane są w dużym bębnie i poddawane bardzo wysokiej temperaturze. Bęben w ciągu 18 minut pracy jest w ciągłym ruchu, czyli obraca się. Taki zabieg stosowany jest, aby ziarna się nie przypaliły. Przypalone ziarna nie nadają się do dalszej obróbki.
Po zaparzeniu spalonych ziaren kawa jest gorzka i niesmaczna. Ziarna poddane prawidłowej obróbce cieplnej są jasno lub ciemnobrązowe i lekko błyszczące. Najlepsze do zaparzania są całe, niepokruszone i nieprzypalone ziarna kawy. Tak uprażona jest dobra kawa ziarnista. Barista Cafe Crema Arabica marki Tchibo to 100-procentowa arabika o intensywnym smaku i aromacie.
Docenią ją zarówno klienci indywidualni, jak i profesjonalne kawiarnie. Warto również wspomnieć, że kawa ta posiada certyfikat Fairtrade, co oznacza, że firma ją produkują wspiera sprawiedliwy handel.
Chcesz spędzić przyjemny poranek, delektując się pysznym smakiem kawy? Produkt LAVAZZA z linii Qualita Rossa przeniesie Cię do ciepła Afryki. Mieszanka ziaren 40% arabiki i 60% robusty sprawi, że Twoje podniebienie zachwyci Cię łagodnością smaku bez goryczy. Ponadto prezentowana kawa ziarnista posiada czekoladowy aromat, który dodatkowo osłodzi cały proces przygotowywania i picia napoju. Intensywność wynosi 5 na 10.
Warto zaznaczyć, że ziarna pochodzą również z południa Afryki. Połączenie dwóch regionów podnosi smak kawy. Produkt jest uniwersalny i sprawdzi się w każdym ekspresie, przeznaczonym do ziaren tego typu. 1 kg pojemności starczy na wiele przyjemnych chwil z rodziną i przyjaciółmi. Lavazza to firma, której nie trzeba nikomu przedstawiać, dlatego z pewnością nasz ranking kaw ziarnistych musiał umieścić ten produkt na liście.
Chcesz spędzić przyjemny poranek, delektując się pysznym smakiem kawy? Produkt LAVAZZA z linii Qualita Rossa przeniesie Cię do ciepła Afryki. Mieszanka ziaren 40% arabiki i 60% robusty sprawi, że Twoje podniebienie zachwyci Cię łagodnością smaku bez goryczy. Ponadto prezentowana kawa ziarnista posiada czekoladowy aromat, który dodatkowo osłodzi cały proces przygotowywania i picia napoju. Intensywność wynosi 5 na 10.
Warto zaznaczyć, że ziarna pochodzą również z południa Afryki. Połączenie dwóch regionów podnosi smak kawy. Produkt jest uniwersalny i sprawdzi się w każdym ekspresie, przeznaczonym do ziaren tego typu. 1 kg pojemności starczy na wiele przyjemnych chwil z rodziną i przyjaciółmi. Lavazza to firma, której nie trzeba nikomu przedstawiać, dlatego z pewnością nasz ranking kaw ziarnistych musiał umieścić ten produkt na liście.
Drugim w zestawieniu produktem marki Lavazza jest Crema E Aroma. To charakteryzująca się wysoką zawartością kofeiny kawa ziarnista. Ranking prezentuje tu mieszankę arabiki i robusty w równych proporcjach, czyli 50 do 50 proc. To jedyny produkt w zestawieniu oferujący taki skład ziaren kawy. Taka receptura oznaczać będzie głęboki smak i aromat, a także dużą jedwabistość i gęstość zaparzonego specjału kawowego.
W zależności od upodobań i preferencji smakosza kawowego, kawa ta może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będzie również doskonałą bazą do kawy z mlekiem i mleczną pianką, również na zimno. Kawa dostępna jest w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu. Kawa Crema E Aroma może być zaparzana na rozmaite sposoby. Doskonale sprawdzi się w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem, jak i podczas samodzielnego mielenia i zaparzania, np. w kawiarce czy ekspresie przelewowym, a także metodami alternatywnymi.
Drugim w zestawieniu produktem marki Lavazza jest Crema E Aroma. To charakteryzująca się wysoką zawartością kofeiny kawa ziarnista. Ranking prezentuje tu mieszankę arabiki i robusty w równych proporcjach, czyli 50 do 50 proc. To jedyny produkt w zestawieniu oferujący taki skład ziaren kawy. Taka receptura oznaczać będzie głęboki smak i aromat, a także dużą jedwabistość i gęstość zaparzonego specjału kawowego.
W zależności od upodobań i preferencji smakosza kawowego, kawa ta może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będzie również doskonałą bazą do kawy z mlekiem i mleczną pianką, również na zimno. Kawa dostępna jest w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu. Kawa Crema E Aroma może być zaparzana na rozmaite sposoby. Doskonale sprawdzi się w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem, jak i podczas samodzielnego mielenia i zaparzania, np. w kawiarce czy ekspresie przelewowym, a także metodami alternatywnymi.
Drugą propozycją marki Morning Bird jest kawa Medium. Tak samo, jak poprzednia, jest to rzemieślnicza kawa ziarnista. Ranking rekomenduje tu produkt charakteryzujący się przede wszystkim bardzo niską kwasowością i czekoladową słodyczą. Po zaparzeniu kawa Medium odznacza się doskonałym balansem smaku, w którym odnajdziemy aromaty i smaki kakao, czekolady oraz wanilii. To doskonała baza zarówno do kaw czarnych, jak i tych z dodatkiem mleka oraz syropów smakowych, a także bitej śmietany, posypek i trunków.
Prezentowana kawa jest mieszanką arabiki i robusty w proporcjach 80 do 20 proc.
Kawowe i czekoladowe nuty tej doskonale zbalansowanej mieszanki zostały wydobyte dzięki ciemniejszemu prażeniu ziaren kawy. Taka propozycja doskonale sprawdzi się podczas zaparzania zarówno w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z młynkiem, jak i podczas samodzielnego mielenia i zaparzania, w tym również metodami alternatywnymi, jak french press czy drip. Profil smakowy mieszanki Medium marki Morning Bird został ściśle opracowany tak, aby zadowoliła najbardziej wymagających smakoszy specjałów kawowych. Co więcej, smak i aromat pozostaną w kawie na dłużej dzięki specjalnemu opakowaniu wyposażonemu w zawór ochronny, potocznie zwany wentylem.
Drugą propozycją marki Morning Bird jest kawa Medium. Tak samo, jak poprzednia, jest to rzemieślnicza kawa ziarnista. Ranking rekomenduje tu produkt charakteryzujący się przede wszystkim bardzo niską kwasowością i czekoladową słodyczą. Po zaparzeniu kawa Medium odznacza się doskonałym balansem smaku, w którym odnajdziemy aromaty i smaki kakao, czekolady oraz wanilii. To doskonała baza zarówno do kaw czarnych, jak i tych z dodatkiem mleka oraz syropów smakowych, a także bitej śmietany, posypek i trunków.
Prezentowana kawa jest mieszanką arabiki i robusty w proporcjach 80 do 20 proc.
Kawowe i czekoladowe nuty tej doskonale zbalansowanej mieszanki zostały wydobyte dzięki ciemniejszemu prażeniu ziaren kawy. Taka propozycja doskonale sprawdzi się podczas zaparzania zarówno w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z młynkiem, jak i podczas samodzielnego mielenia i zaparzania, w tym również metodami alternatywnymi, jak french press czy drip. Profil smakowy mieszanki Medium marki Morning Bird został ściśle opracowany tak, aby zadowoliła najbardziej wymagających smakoszy specjałów kawowych. Co więcej, smak i aromat pozostaną w kawie na dłużej dzięki specjalnemu opakowaniu wyposażonemu w zawór ochronny, potocznie zwany wentylem.
Rzemieślnicza kawa ziarnista Blue Orca Coffee Honduras Fazenda Paradiso posiada jakość ziaren Specialty, powyżej 82 pkt. SCA. SCA to skrót od angielskiej nazwy Specialty Coffee Association, międzynarodowego stowarzyszenia, które działa na rzecz promowania i rozwoju najwyższej jakości kawy. Organizacja przede wszystkim skupia profesjonalistów branży kawowej oraz kawowych pasjonatów, a także określa wskaźnik jakości kawy, który oznaczany jest punktacją SCA w zakresie do 100 pkt.
Ta ustandaryzowana skala klasyfikacji jakości kawy stosowana jest na całym świecie. Im wyższy jest wskaźnik, tym kawa jest wyższej jakości. Ocenie podlegają ziarna kawy i są szczegółowo badane przez wysokiej klasy ekspertów z branży. Kawa Honduras Fazenda Paradiso rekomendowana jest do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych oraz metodami alternatywnymi, przelewowymi. To bardzo dobry specjał, który umili rodzinne poranki.
Rzemieślnicza kawa ziarnista Blue Orca Coffee Honduras Fazenda Paradiso posiada jakość ziaren Specialty, powyżej 82 pkt. SCA. SCA to skrót od angielskiej nazwy Specialty Coffee Association, międzynarodowego stowarzyszenia, które działa na rzecz promowania i rozwoju najwyższej jakości kawy. Organizacja przede wszystkim skupia profesjonalistów branży kawowej oraz kawowych pasjonatów, a także określa wskaźnik jakości kawy, który oznaczany jest punktacją SCA w zakresie do 100 pkt.
Ta ustandaryzowana skala klasyfikacji jakości kawy stosowana jest na całym świecie. Im wyższy jest wskaźnik, tym kawa jest wyższej jakości. Ocenie podlegają ziarna kawy i są szczegółowo badane przez wysokiej klasy ekspertów z branży. Kawa Honduras Fazenda Paradiso rekomendowana jest do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych oraz metodami alternatywnymi, przelewowymi. To bardzo dobry specjał, który umili rodzinne poranki.
Drugim w zestawieniu produktem marki Tchibo jest kawa Exclusive. To bardzo popularna wśród smakoszy kawa ziarnista. Ranking poleca tu mieszkankę arabiki i robusty w proporcjach 90 do 10 proc. Ziarna arabiki wchodzące w skład mieszanki pochodzą z plantacji zlokalizowanych w Ameryce Środkowej i Południowej oraz Oceanii.
Kawa jest rekomendowana do rozmaitych rodzajów zaparzeń, od automatycznych ekspresów ciśnieniowych z młynkiem, po samodzielne mielenie i zaparzanie w kawiarce lub przy zastosowaniu metod alternatywnych. Delikatny smak i aromat powinien przypaść do gustu tak miłośnikom kaw czarnych, krótkich i dłuższych, jak i tych z dodatkiem pianki mlecznej czy mleka. Ekonomiczne, kilogramowe opakowanie sprawdzi się biurze czy gastronomii, a także dla indywidualnego smakosza kawy, który pije ją z dużą częstotliwością.
Drugim w zestawieniu produktem marki Tchibo jest kawa Exclusive. To bardzo popularna wśród smakoszy kawa ziarnista. Ranking poleca tu mieszkankę arabiki i robusty w proporcjach 90 do 10 proc. Ziarna arabiki wchodzące w skład mieszanki pochodzą z plantacji zlokalizowanych w Ameryce Środkowej i Południowej oraz Oceanii.
Kawa jest rekomendowana do rozmaitych rodzajów zaparzeń, od automatycznych ekspresów ciśnieniowych z młynkiem, po samodzielne mielenie i zaparzanie w kawiarce lub przy zastosowaniu metod alternatywnych. Delikatny smak i aromat powinien przypaść do gustu tak miłośnikom kaw czarnych, krótkich i dłuższych, jak i tych z dodatkiem pianki mlecznej czy mleka. Ekonomiczne, kilogramowe opakowanie sprawdzi się biurze czy gastronomii, a także dla indywidualnego smakosza kawy, który pije ją z dużą częstotliwością.
Ranking kaw ziarnistych zamyka Kimbo Espresso Classic znanej i popularniej marki Delonghi. W asortymencie marki znajdują się rozmaite produkty związane z kawą i jej zaparzaniem, a w szczególności ekspresy do kawy, środki do ich czyszczenia i pielęgnacji, a także kawa ziarnista. Ranking prezentuje tu produkt, który w szczególności jest przeznaczony do biur, punktów usługowych i wszędzie tam, gdzie potrzebna jest dobra kawa ziarnista zaparzana w dużych ilościach i z dużą częstotliwością.
Jaka kawa jest najlepsza, jeśli ma trafić w gusta wielu smakoszy kawy? Z powodzeniem sprawdzić się tu może Kimbo Espresso Classic, która jest mieszanką arabiki i robusty w proporcjach 60 do 40 proc. Tak opracowana receptura wzbogacona o nuty czekolady i karmelu, po zaparzeniu charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem. Ziarna kawy Kimbo pochodzą z Kolumbii i Brazylii, a zatem kolebki upraw kawowca.
Ranking kaw ziarnistych zamyka Kimbo Espresso Classic znanej i popularniej marki Delonghi. W asortymencie marki znajdują się rozmaite produkty związane z kawą i jej zaparzaniem, a w szczególności ekspresy do kawy, środki do ich czyszczenia i pielęgnacji, a także kawa ziarnista. Ranking prezentuje tu produkt, który w szczególności jest przeznaczony do biur, punktów usługowych i wszędzie tam, gdzie potrzebna jest dobra kawa ziarnista zaparzana w dużych ilościach i z dużą częstotliwością.
Jaka kawa jest najlepsza, jeśli ma trafić w gusta wielu smakoszy kawy? Z powodzeniem sprawdzić się tu może Kimbo Espresso Classic, która jest mieszanką arabiki i robusty w proporcjach 60 do 40 proc. Tak opracowana receptura wzbogacona o nuty czekolady i karmelu, po zaparzeniu charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem. Ziarna kawy Kimbo pochodzą z Kolumbii i Brazylii, a zatem kolebki upraw kawowca.
Najlepsza kawa ziarnista zależy od indywidualnych preferencji smakowych, ale istnieje kilka cech, które pomagają w ocenie jej jakości. Poniżej przedstawiamy 5 cech, na które warto zwrócić uwagę podczas wyboru tego produktu:
Weryfikując powyższe cechy, możesz zdecydować się na kawę, która najbardziej odpowiada Twoim preferencjom.