Termometr do żywności BROWIN 101600

Kod: 947763
Termometr do żywności BROWIN 101600
Termometr do żywności BROWIN 101600

28 99


Opis produktu

Termometr do żywności marki BROWIN model 101600 - Termoemetr piwowarski, niezastąpiony pomocnik każdego piwowara! Dzięki niemu każdy piwosz będzie w stanie precyzyjnie określić temperatury, jak i kolejne etapy wymagane w produkcji tego trunku. Czytelna tarcza oraz załączona instrukcja z pewnością znacznie ułatwią proces warzenia piwa.

Zacieranie:

40°C (10-20 min) - przerwa ferulikowa, typowa dla piw pszenicznych, pozwala na uzyskanie nut goździkowych.

50-52°C (10-20 min) - przerwa białkowa – dostarcza drożdżom związków organicznych potrzebnych w trakcie fermentacji. Nie jest wymagana..

62°C (15-60 min) - przerwa maltozowa (scukrzanie) – działa głównie beta-amylaza, dzięki której otrzymujemy cukry fermentowalne. Im dłuższa ta przerwa tym otrzymane piwo będzie bardziej wytrawne.

72°C (15-60 min) - przerwa dekstrynująca (scukrzanie)- działa głównie alfa-amylaza, wytwarzająca cukry niefermentowalne, poprawiające treściwość i wzmacniające słodycz piwa. Im dłuższa ta przerwa tym bardziej treściwe, słodowe piwo.

Na smak i wartość alkoholu w piwie głównie znaczenie mają przerwy scukrzające, regulując czas ich trwania decydujemy jakie piwo otrzymamy. Początkującym piwowarom polecamy scukrzanie w temp 65-67°C, w celu otrzymania optymalnej ilości alkoholu oraz treściwości.

Do 80°C - temp. inaktywacji enzymów. Podgrzanie powyżej tej temp. może spowodować uwolnienie się dodatkowej skrobi przy zdezaktywowanych enzymach. Skutkiem będzie trwałe zmętnienie brzeczki, szybsze psucie piwa i uwolnienie związków niekorzystnie wpływających na smak piwa.

100°C (60 minut) - gotowanie brzeczki/warzenie. Najczęściej na tym etapie przeprowadzane jest chmielenie.

Dane techniczne

Parametry

Charakterystyka

Producent/podmiot odpowiedzialny

Rodzaj: Termometr
Zakres pomiaru temperatur [st.C]: od 0 do 100
Dokładność pomiaru [stopnie]: 5
Pamięć pomiaru: Nie
Wyświetlacz: Nie
Automatyczne wyłączenie: Nie
Materiał: Stal
Kolor: Srebrny
Wyposażenie: Brak
Funkcje dodatkowe: Brak
Nazwa: BROWIN SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SP.K.
Ulica i numer budynku: Pryncypalna
Kod pocztowy: 93-373
Miasto: Łódź
Adres elektroniczny: browin@browin.pl

Dokumenty do pobrania

  • Informacje o bezpieczeństwie:
  • Producent

  • Nazwa producenta/importera: BROWIN
  • Opinie

    1 opinia 1 użytkowników poleca ten produkt
    Ogólna
    5 /5

    Masz ten produkt? Pomóż innym w wyborze, dodaj swoją opinię.

    Opinie zamieszczone na mediexpert.pl mogą lub mogły brać udział w promocjach i konkursach z nagrodami, w tym w konkursie „7x1000 zł” Zobacz szczegóły

    Potwierdzony zakup
    Marcin 21 marca 2025
    Potwierdzony zakup
    Jest ok
    Termometr jak termometr. Mierzy szybko :)
    Czy ta opinia była pomocna?
    Termometr do żywności BROWIN 101600
    Termometr do żywności BROWIN 101600

    28 99