Przejdź do wyszukiwarki Przejdź do kontaktu

Zdaniem eksperta

Jak grillować na grillu gazowym?

Daria Woźniak
Data dodania: 02-04-2025
grill gazowy nierdzewny

Grillowanie to jedna z najprzyjemniejszych form spędzania czasu na świeżym powietrzu. Kiedy myślimy o grillowaniu, często przychodzi nam na myśl klasyczny grill węglowy, jednak coraz więcej osób decyduje się na grille gazowe, które pozwalają grillować wygodniej, łatwiej i szybciej – a do tego są zdrowsze, bo bez dymu i szkodliwych substancji pochodzących ze spalania węgla. Z tego artykułu dowiesz się, jak grillować na grillu gazowym i dlaczego warto go wybrać.

Dlaczego warto grillować na grillu gazowym?

Grillowanie na grillu gazowym właściwie nie różni się od tego na grillu tradycyjnym – z wyjątkiem kwestii, które znacząco poodnoszę wygodę i komfort. Fakt, że zamiast węgla mamy gaz, znacznie ułatwia sprawę, czyniąc łatwiejszym każdy etap grillowania. Do nas należy przygotowanie produktów na grilla i choć tego sprzęt za nas nie wykona, to jednak może nam to wyraźnie ułatwić. Wszystko dzięki przydatnym funkcjom.


Grille gazowe zyskują na popularności, ponieważ oferują szereg zalet, których nie znajdziemy w grillach węglowych. Przede wszystkim, są zdrowsze. Nie produkują dymu i szkodliwych substancji, które mogą przenikać do jedzenia w przypadku spalania węgla i tłuszczu kapiącego na rozżarzone brykiety. Oprócz tego, grill gazowy pozwala precyzyjnie kontrolować temperaturę. Nie ma potrzeby czekania na rozgrzanie węgla czy dokładania brykietów – wystarczy przekręcić pokrętło, aby zwiększyć lub zmniejszyć moc palników. Takie rozwiązanie umożliwia dużo łatwiejsze grillowanie różnych potraw jednocześnie. W przypadku tradycyjnego grilla węglowego, przyrządzając mięso i warzywa jednocześnie, trzeba było stale kontrolować, czy warzywa się nie przypalają, jeśli ogień był dopasowany do temperaturowych wymagań obróbki mięsa. Grill gazowy czyni grillowanie łatwiejszym, bo większość modeli ma kilka niezależnie regulowanych palników, które pozwalają stworzyć na ruszcie strefy różnych temperatur.


Wreszcie ważną zaletą grilla gazowego, w porównaniu z grillem węglowym, jest oszczędność czasu i wygoda. Nie trzeba tracić czasu na rozpalanie – wystarczy jedno kliknięcie i płomień jest gotowy do działania dzięki zapalnikowi piezoelektrycznemu. Grill gazowy przestaje być rozwiązaniem tylko na planowane wcześniej imprezy czy spotkania, a staje się praktycznym sprzętem, na którym sprawisz sobie wyśmienite dania na obiad z grilla bez długich przygotowań. Co więcej, możliwe jest też wędzenie, co pokazuje, że sprzęt ten ma naprawdę wiele możliwości.

Grille gazowe dostępne w naszej ofercie:

Czy grillowanie na grillu gazowym jest trudne?

Wiele osób, które jeszcze nie miały okazji korzystać z tego sprzętu zastanawia się, czy grillowanie gazowym urządzeniu jest trudne. Fakt, że zamiast węgla mamy gaz, znacznie ułatwia sprawę, czyniąc łatwiejszym każdy etap grillowania. Do nas należy tylko przygotowanie produktów na grilla i choć tego sprzęt za nas nie wykona, to jednak może nam to wyraźnie ułatwić. Wszystko dzięki przydatnym funkcjom i rozwiązaniom, które upraszczają wszystkie etapy grillowania już od krojenia produktów, przez grillowanie, a na myciu sprzętu kończąc:


  • Sprzęt ten łatwo przetransportujesz w dowolne miejsce dzięki wygodnym kółkom.  
  • Wiele grilli ma specjalne schowki na produkty, a dzięki rozkładanym półkom bocznym – zależnie od modelu mogą być dwie lub jedna – masz dużo powierzchni roboczej na krojenie, ustawienie naczyń czy przypraw. 
  • Jeśli chcesz nie tylko grillować, ale też przygotować sosy czy po prostu ugotować dodatki, na przykład ziemniaki w mundurkach, możesz skorzystać z palnika bocznego, który dostępny jest w większości grilli gazowych. Zwykle jest on ukryty w bocznej półce.
  • Palniki grilla rozpalasz jednym pstryknięciem zapalarki. Należy to zrobić kilka minut przed grillowaniem i zaczekać aż temperatura na ruszcie będzie odpowiednia. Co ważne, wcale nie trzeba tego sprawdzać metodą prób i błędów – od tego jest wbudowany w pokrywę termometr. 
  • Jeśli chcesz jednocześnie grillować steki, które potrzebują wyższej temperatury i dłuższej obróbki, a także warzywa czy delikatne owoce morza, po prostu podziel powierzchnię rusztu na strefy o różnych temperaturach. Jeżeli któreś z dań już są gotowe, nie musisz odkładać ich na talerz, by tam robiły się chłodne. 
  • Większość grilli gazowych ma specjalny górny ruszt, zawieszony pod pokrywą. Tam kładziesz grillowane produkty, by pozostały ciepłe, kiedy znajdzie się osoba, która zechce ich spróbować. Możesz tu tez położyć jedzenie, które wymaga podgrzania. 


Dzięki strefom temperaturowym na grillu gazowym możesz puścić wodze kulinarnej fantazji i nie ograniczać się tylko do dobrze znanych dań. W sieci z łatwością znajdziesz przepisy na grilla gazowego, z których możesz skorzystać, lub którymi się zainspirujesz podczas następnej grillowej sesji.

Grillowanie na grillu gazowym, czyli wszystko pod ręką

Jak grillować na grillu gazowym, to z rozmachem. Na szczęście tu masz wszystko pod ręką. Chodzi nie tylko o boczne półki, zapalarkę czy termometr. Większość grilli gazowych wyposażona jest w zamykaną szafkę, w której przewidziano miejsce na butlę gazową, a także półki, na których można schować na przykład zapas przypraw, talerzyków, kubków, sztućców itp. Dzięki temu wszystkie potrzebne rzeczy mają swoje miejsce, ale też stanowisko do grillowania prezentuje się dużo bardziej estetycznie. Ponadto, schowek na butlę podnosi poziom bezpieczeństwa. Nie ma też ryzyka, że któryś z gości na przykład niechcący zaczepi o przewód doprowadzający gaz. Należy tu nadmienić, że grille, które są przeznaczone na polski rynek, zwykle mają dostatecznie dużo miejsca na „polską” butlę gazową 11 kg. Co istotne, większość producentów w zestawie z grillem daje zestaw wszystkich akcesoriów, które potrzebne są do podłączenia butli, takich jak właśnie przewód oraz reduktor.


Warto jeszcze wspomnieć, że grille gazowe często są wyposażone w specjalne uchwyty, na których można zawiesić akcesoria do grillowania – łopatki, widelce, szczypce i inne. Zwykle wyposażone są także w podręczny otwieracz do butelek ze zbiorniczkiem.

Akcesoria do grillowania dostępne w naszej ofercie:

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756