Poradniki Eksperta

Jaką wędzarnię wybrać?


Wędzenie jest sposobem na konserwowanie żywności znanym od lat, w pewnym momencie stało się jednak zagrożone. Mówiło się, że sam proces wędzenia został podważany przez Unię Europejską, która twierdziła, że używane do wędzenia środki w pewnych ilościach, mogą być szkodliwe dla zdrowia (rakotwórcze) i zmieniła normy, obniżając dopuszczalną ilość owych dodatków. Tymczasem badania przeprowadzone przez polskie służby sanitarne wykazały, że poziom przekroczeń nowych norm w polskich wędzarniach jest znikomy. W odpowiedzi na obawy Komisji Europejskiej ustalono jednak, że producenci wędlin wpisanych na listę wyrobów tradycyjnych, jeśli będą sprzedawali je tylko w kraju, nie muszą stosować się do nowych unijnych norm. Na szczęście miłośnicy wędzonych kiełbas, wędlin czy ryb, które kupują w sklepach, mogą spać spokojnie. Wiele osób lubi wędzone sery, czy choćby polskie śliwki, a na te ostatnie trzeba najczęściej czekać aż zacznie się na nie sezon. Są i tacy, którzy wędzą sami, na własne potrzeby, ewentualnie dla najbliższych, bo lubią wiedzieć, co zostało dodane. Dlatego też, gdy zamierzamy dołączyć do tej grupy, a będziemy wędzić po raz pierwszy i zastanawiamy się, jaką wędzarnię wybrać musimy wiedzieć dla ilu osób i co chcemy przyrządzić.


Jaką wędzarnię wybrać


Rodzaje wędzenia


Ponoć nie jest to takie skomplikowane. Chodzi przede wszystkim o poddawanie produktów spożywczych działaniu dymu, który powstaje podczas spalania (ewentualnie podgrzewania, co zależy od tego, gdzie wędzimy i w czym) drewna i jego pochodnych. Do niektórych wędzarni, zwłaszcza domowych, używa się też węgla drzewnego, paliwa żelowego, nafty, gazu czy elektryczności. Poznanie sposobów wędzenia może pomóc w tym, jaką wędzarnię wybrać. A zatem można wędzić:


•    na zimno – odbywa się w temperaturze 16-22 st. C, ten sposób wymaga jednak umiejętności i potrzebuje sporo czasu (minimum dwóch dni, czasem nawet tygodnia) oraz utrzymania odpowiednich parametrów, do których zalicza się wilgotność powietrza (około 95 proc.) oraz cyrkulacja powietrza (przepływ wynosi do ok. 15 m/min), duży wpływ na ten rodzaj wędzenia ma także temperatura na zewnątrz;


•    dymem ciepłym – robi się to w temperaturze ok. 22-45 st. C, przy wilgotności 70-90 proc, i przepływie powietrza 7-15 m/min, a czas takiego wędzenia wynosi od 4 godz. do 2 dni;


•    dymem gorącym – temperatura wymagana wynosi najpierw 40-60 st. C przez ok. półtorej godziny, a że kończy się ono przypiekaniem, to na koniec trzeba temperaturę jeszcze podnieść do 90 st. C na przynajmniej 10 min. przy przepływie powietrza powyżej 15 m/min, jednak na samym początku wędzone tą metodą produkty trzeba dokładnie osuszyć w temperaturze ok. 45 st. C i szybkim przepływie powietrza, a można to zrobić w ogóle bez dymu;


•    wędzenie z przypiekaniem – robi się podobnie co i wędzenie dymem gorącym, jednak ostatnie przypiekanie w temperaturze 75-90 st. C trwa niemal godzinę.

Dwie przedostatnie metody wędzenia są najbardziej popularne ze względu na szybki efekt, nie trzeba czekać aż tydzień, ale zależnie od rodzaju tego, co chcemy wędzić, musimy produkty spożywcze odpowiednio przygotować. Wiąże się to z peklowaniem, które można zrobić na sucho, nacierając specjalną mieszanką składającą się z soli kuchennej oraz azotanów do tego służących lub na mokro wkładając np. mięso albo ser do przygotowanej wcześniej solanki.


Wędzarnie w naszej ofercie:



Co można wędzić?


Temu procesowi poddaje się wiele produktów, żeby nie powiedzieć wszystkie. Mogą to być, bowiem:


  • sery twarde i półtwarde,
  • ryby,
  • mięso, głównie wieprzowe, bo z niego robi się najlepsze wędliny i kiełbasy,
  • drób,
  • jajka,
  • warzywa.


Gdzie można wędzić produkty?


Odpowiedź na to pytanie również będzie podpowiedzią, jaką wędzarnię wybrać. Bo oczywiście można to robić i na działce, i w ogrodzie lub na balkonie, a także w domu. Wszystko zależy od tego, jakiego typu wędzarnię sobie sprawimy. Nie każdy z nas ma działkę ani też nie mieszka w jednorodzinnym domu, w których to miejscach można ustawić dużą wędzarnię albo nawet ją wybudować na stałe, trzeba tylko odpowiednio ją wyposażyć. Co jednak mają zrobić Ci, którzy mieszkają w blokach wielorodzinnych – mają (albo też nie) balkon, a lubią produkty wędzone i to własnoręcznie? Otóż mogą sobie kupić wędzarnię w sklepie, chociażby w Media Expert.


Wędzarnie dostępne w sklepach


Najpopularniejsze są w sprzedaży wędzarnie gazowe, węglowe (chodzi o węgiel drzewny, np. w postaci brykietów) oraz te z termometrem, który „pilnuje” temperatury wędzenia. Można też wędzić w specjalnym garnku, ale ten trzeba postawić wyłącznie na kuchence gazowej. Wiele z oferowanych modeli idealnie nadaje sią do postawienia nawet na balkonie, a także w mieszkaniu (nie nadają się do tego wędzarnie elektryczne, muszą być na powietrzu). Potrafią wędzić i na gorąco, i na zimno. Jednakże to, co najbardziej istotne, to instrukcja. Z niej się dowiemy, jak należy używać danego modelu, czym daną wędzarnię najlepiej zasilać oraz to jak ją konserwować.


Jeśli, zastanawiamy się, jaka wędzarnia najlepsza dla naszych potrzeb, to spieszymy z odpowiedzią, że dobre są takie modele, które nie tylko wędzą, ale też gotują na parze i grillują – to swoiste 3 w 1 i warto poszukać ich w ofercie. 


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756