Grill węglowy w Media Expert
Grill węglowy to nieodzowny element wyposażenia domu i ogrodu. Przyda się podczas rodzinnych wieczorów w ogrodzie lub przyjęć ze znajomymi. Może być też zabrany na wypad za miast, by móc przy jego pomocy wyczarować apetyczne dania z grilla – pachnące kiełbaski, zapiekane ziemniaki i grillowane warzywa. Grill ogrodowy węglowy to nadal najpopularniejszy sprzęt do grillowania. Jest znacznie częściej wybierany niż zwykły grill ogrodowy, ze względu na wyjątkowy i przyciągający aromat, unoszący się z nad żarzącego się węgla.
Jaki grill węglowy kupić: murowany czy przenośny?
Zwróćmy najpierw uwagę na podstawowy podział na grille przenośne oraz te, ustawione na stałe. Ta pierwsza grupa jest bardzo bogata. Poszczególne modele różnią się od siebie rozmiarami, kształtami, materiałami, z którego są wykonane, a także praktycznymi rozwiązaniami, ułatwiającymi ich użytkowanie czy przenoszenie. Z kolei duże grille ogrodowe, w postaci kominka lub betonowego grilla składanego z komponentów, zajmują w ogrodzie jedno, określone miejsce. Ich przenoszenie jest bardzo utrudnione, co w praktyce sprowadza się do tego, że ich lokalizacja na planie ogrodu wybierana jest raz na wiele lat.
Duży grill ogrodowy: na co warto zwrócić uwagę?
Duży grill ogrodowy w wersji murowanej czy przenośnej? To już zależy od upodobań użytkowników. Grille murowane mają duże gabaryty i wiążą się ze znacznie większym wydatkiem niż modele przenośne. Zwykle są one jednak trwałe i stanowią element wystroju przydomowego ogrodu. Najlepiej sprawdzają się w większych ogrodach, umieszczone np. obok altany lub stojące obok tarasu ze stołem i krzesłami. Jeśli chodzi o kształt rusztu, to jest on zwykle prostokątny, a cała konstrukcja ma postać małego „domku” z daszkiem i kominem. Zaletą takich modeli jest ich efektowny wygląd oraz stabilna i bezpieczna konstrukcja. Niestety, wadą jest tu brak mobilności.
Wybierając tego typu grill, warto zwrócić uwagę na materiał. Uszlachetniany beton jest trwalszy, wykazuje dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, odkształcenia oraz wysoką temperaturę, której nieustannie jest poddawany. Duży grill ogrodowy zwykle ma praktyczne półki (umieszczone po bokach i na dole), na których można postawić czekające na swoją kolej dania, sztućce, przyprawy czy zapas węgla. Zwróćmy uwagę na to, czy do grilla dołączony jest pokrowiec, który zabezpieczy grill podczas zimy.
Grill węglowy przenośny: jaki jest najlepszy?
Wśród przenośnych grilli węglowych występuje olbrzymia różnorodność. Większe modele zwykle wyposażone są w kółka, które ułatwiają ich przenoszenie. Można je bez większego trudu złożyć i spakować do bagażnika. Często wyposażone są w dolne półki, specjalny otwór wentylacyjny, który ułatwia rozpalanie węgla, rączki do przenoszenia, a także pokrywę. Przydatnym rozwiązaniem będzie z pewnością regulacja wysokości misy paleniska i rusztu. W wielu modelach robi się to ręcznie, przenosząc ruszt na odpowiednią wysokość. Są jednak i grille z płynną regulacją wysokości za pomocą pokrętła.
Grill węglowy tego typu może być wykonany z różnych materiałów. Droższe modele cechuje zwykle wykonanie ze stali. Spotkać możemy też elementy stali szczotkowanej. Ruszt może być ze stali szlachetnej, choć w modelach większych spotkamy także żeliwny. W tego typu grillach można znaleźć specjalną klapę, która pozwala wygodnie dotrzeć do misy paleniskowej. Fani wędzonych dań powinni zwrócić uwagę na grille z wędzarnią, które pozwolą im przygotować wędzone przysmaki.
Grill węglowy czy gazowy – różnice
Zarówno tradycyjne grille węglowe, jak i nieco nowsze odpowiedniki, czyli grille gazowe, cieszą się ostatnio sporą popularnością. Polacy coraz bardziej lubią grillowanie na świeżym powietrzu, warto więc dokonać najlepszego wyboru, decydując się na grill ogrodowy, idealnie dostosowany do naszych potrzeb. Różnice między grillem gazowym i węglowym są znaczące. Podstawą jest oczywiście rodzaj materiału grzewczego. Grille węglowe poprzez spalanie najczęściej węgla drzewnego lub brykietu pozwalają na opiekanie potraw na ruszcie umieszczonym nad żarem. Producenci grilli ogrodowych przykładają dużo uwagi także do ich wyglądu, dzięki czemu mamy spory wybór pod względem rodzajów tych urządzeń.
Dostępne są m.in. węglowe grille ogrodowe:
- - w formie kominka;
- - z podnoszonym rusztem zawieszonym na trójnogu;
- - grill żeliwny z pokrywą zapewniającą uzyskanie wysokiej temperatury pieczenia;
- - grille ogniskowe – kociołki umieszczane na palenisku lub ruszty zawieszane na trójnogu bez paleniska;
- - grille betonowe w kształcie komina.
Zaletą tego rodzaju grilli jest zdecydowanie to, iż dobry grill węglowy możemy kupić w niskiej cenie. Ponadto, wszelkie akcesoria, jak chociażby brykiet, są łatwo dostępne niemalże w każdym sklepie. Natomiast grill gazowy działa na zasadzie podgrzewania rusztu przy zastosowaniu butli gazowej. W odróżnieniu od grilla węglowego nie ma konieczności stosowania podpałki, a sam proces rozpalania odbywa się automatycznie po uruchomieniu grilla. Grille gazowe utrzymują ponadto równomierną temperaturę, więc ryzyko przypalenia potraw jest znacznie mniejsze. Co więcej, potrawy z grilla gazowego uznawane są za nieco zdrowsze od tych opalanych w dymie. Grille gazowe są także łatwiejsze w utrzymaniu, ponieważ nie ma konieczności usuwania pozostałości po wypalonym węglu.
Grill ogrodowy - co należy wiedzieć przed zakupem?
Wybierając grill ogrodowy, warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest on wykonany. Dotyczy to przede wszystkim grilli z tworzyw sztucznych. Istotne pod tym względem jest ewentualne ryzyko tworzenia się korozji. Warto więc wybierać grille żeliwne, ze stali nierdzewnej lub metalu zabezpieczonego przed korozją. Dokonując wyboru, warto mieć na uwadze także rodzaj i wielkość rusztu. Poza możliwością przygotowania odpowiedniej dla nas liczby potraw jednocześnie, warto by ruszt był łatwo zdejmowany i podatny na czyszczenie. Innymi ważnymi aspektami są ewentualne akcesoria wchodzące w skład wyposażenia grilla, termometr pozwalający na kontrolę temperatury (w przypadku grilla z pokrywą), czy estetyka wykonania, zwłaszcza jeśli grill ma stanowić jednocześnie część dekoracyjną ogrodu.
Jaki kociołek wybrać?
Poza grillami z rusztem ciekawym rozwiązaniem są grille w kształcie kociołków, które pozwalają na przygotowywanie wszelkich potraw na świeżym powietrzu. W kociołku węgierskim możemy przygotować jajecznicę, ugotować zupę, gulasz, czy inne dania - zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Jest to dobre rozwiązanie zwłaszcza w przypadku wakacyjnego biwakowania. Również kociołki dostępne są w różnych wersjach, m.in. jako pojedyncze naczynie, jak również w zestawie z trójnogiem i paleniskiem. Warto, by kociołek był wykonany z wysokiej jakości tworzywa odpornego na działanie wysokiej temperatury. Powinien mieć również pokrywę, dzięki czemu możemy zachować ciepło potrawy na dłużej. Zobacz także produkty z kategorii:
wędzarnia oraz
palenisko ogrodowe.