Biesiadowanie przy grillu czy przy ognisku to ulubiony sposób na spędzanie długich, letnich wieczorów na świeżym powietrzu. Nieodzownym wyposażeniem każdego grilla czy to gazowego, elektrycznego czy węglowego jest ruszt do grilla. To od niego w dużej mierze zależy wygoda grillowania.
Ruszt stalowy i żeliwny
Ruszt do grilla wpływa nie tylko na wygodę grillowania, ale również na smak i aromat potraw. Dobrze dobrany ułatwia przygotowywanie potraw. Ze względu na materiał, z którego został wykonany, wyróżniamy dwa rodzaje rusztów: żeliwny i stalowy. Ruszt do grilla żeliwny bardzo szybko się nagrzewa. Jednocześnie długo utrzymuje ciepło, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni. Gwarantuje to, że temperatura grillowania jest zbliżona na całej powierzchni rusztu. Wszystkie kawałki grillowanych potraw będą więc równomiernie upieczone. Ten rodzaj rusztów jest dosyć ciężki. Dzięki temu jest on stabilny podczas grillowania.
Bardzo ważna jest prawidłowa konserwacja żeliwa, która zapobiegnie jego rdzewieniu. Decydując się na ten rodzaj rusztu, warto po każdym grillowaniu oczyścić i osuszyć ruszt oraz zabezpieczyć olejem. Niektóre modele rusztów żeliwnych zostały wyposażone w wyjmowaną okrągłą wkładkę do modułowego systemu kulinarnego. To rozwiązanie umożliwia np. gotowanie na grillu. Drugim rodzajem jest ruszt do grilla stalowy – bardzo często pokryty chromem. Jest lekki, co ułatwia jego przenoszenie. Charakteryzuje się dużą odpornością na uszkodzenia i korozję. Ten rodzaj rusztu łatwo utrzymać w dobrym stanie nawet przez dłuższy czas. Stal chromowana równomiernie rozprowadza ciepło i stosunkowo długo je utrzymuje.
Rozmiar i kształt rusztu
Poza materiałem, z którego ruszt został wykonany istotne znaczenie ma również jego rozmiar i kształt. Im większa powierzchnia rusztu, tym więcej można grillować potraw naraz. Rozmiar i kształt powinien być jednocześnie dopasowany do konstrukcji grilla. Biorąc to pod uwagę można wybrać ruszt okrągły o średnicy np. 41 cm, 45 cm czy 55 cm. Natomiast kratka do grilla w kształcie prostokąta może być w rozmiarach np. 29 cm x 23 cm, 46,5 cm x 32 cm, 67 cm x 40 cm. Warto zwrócić uwagę na te parametry, by ruszt był idealnie dopasowany do grilla.
Praktyczne rozwiązania
Dla fanów grillowania sprawdzą się ruszty dedykowane określonym potrawom. Praktyczny jest np. kosz do grillowania warzyw i owoców z długą, izolowaną rękojeścią. Innym rodzajem jest ruszt do mięs, umożliwiający idealne ich wypieczenie. Niektóre modele pozwalają na ułożenie 6 kawałków mięsa (np. żeberek). Natomiast po odwróceniu mamy praktyczną podstawkę na jeden duży kawałek mięsa. Dla zwolenników grillowanych ryb idealnym rozwiązaniem będzie ruszt do ryb. Można na nim ułożyć rybę w całości i grillować w nienaruszonym stanie. Większość modeli rusztów do grilla została wyposażona w uchwyty (np. drewniany, ze stali), które zapewniają wygodne i bezpieczne ułożenie rusztu. Dzięki tym praktycznym uchwytom można w prosty sposób zmienić wysokość rusztu w trakcie grillowania. Zobacz także produkty z kategorii: brykiet drzewny, węgiel drzewny, podpałki do grilla, sztućce do grilla oraz szczypce do grilla i łopatka na grilla.
Rabaty dla
subskrybentów!Zapisz się na newsletter
i otrzymuj najnowsze okazje!
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756