Przejdź do wyszukiwarki Przejdź do kontaktu

Zdaniem eksperta

Jak wyczyścić toster i opiekacz?

Mariusz Bielski
Data dodania: 21-03-2023

Toster i opiekacz to niewielkie urządzenia, które są bardzo przydatne na co dzień. Dzięki nim da się przygotować pyszne i chrupiące pieczywo na przykład na śniadanie lub kolację. Oba jednak wymagają regularnego mycia. Jak wyczyścić toster i opiekacz, biorąc pod uwagę specyfikę tych sprzętów?

Co da się przygotować w tosterze?

Zanim odpowiemy sobie na pytanie, jak wyczyścić toster, zastanówmy się nad tym, co dzięki niemu możemy przygotować. Wiele zależy od modelu. Przede wszystkim chodzi o przypiekanie chleba, także tego nieco starszego. Istotne jest pokrojenie go na kromki o odpowiedniej grubości. W większości urządzeń wkłada się je do kieszeni, a te mają konkretne wymiary. Jeśli kawałek pieczywa, który chcemy przygotować, będzie zbyt duży, zahaczy się o jakąś część, a wtedy może nawet ulec spaleniu.


Są też takie urządzenia, które oprócz przyrządzenia tostów potrafią więcej. W bardziej zaawansowanych egzemplarzach można na przykład odświeżyć stare bułki, nadając im chrupkość. W tym celu wystarczy lekko je zmoczyć, położyć na specjalny ruszt, a następnie uruchomić toster.


Na tym nie koniec. Tostery mogą posiadać również funkcję podgrzewania już upieczonych kromek czy odmrażania pieczywa. Najbardziej nowoczesne sprzęty są wyposażone także w podświetlenie lub sygnał dźwiękowy służący do informowania o zakończeniu pracy.

Tostery w naszej ofercie:

Dlaczego czyszczenie tostera jest ważne?

Siłą rzeczy im więcej funkcji posiada dany model, tym częściej trzeba go myć. Jak wyczyścić toster i dlaczego to takie ważne? Na uwagę zasługują dwa aspekty. Pierwszy związany jest z zapobieganiem namnażaniu bakterii, które mogą się dostać do naszego organizmu wraz z jedzeniem. Ruszt i ścianki mają z nim bezpośredni kontakt, więc wiedza na temat tego, jak umyć toster jest bardzo ważna.


Po drugie warto wziąć pod uwagę aspekt wizualny. Czysty sprzęt bez zacieków i tłustych plam pięknie prezentuje się w naszej kuchni. Nowoczesny design urządzeń sprawia, że jednocześnie mogą być one ozdobą, dlatego warto o nie dbać.

Bezpieczne czyszczenie tostera

Jak wyczyścić toster, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo podczas tej czynności? Przed przystąpieniem do tego należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Czynność tę można rozpocząć dopiero po ostygnięciu tostera. Jego obudowa musi być chłodna. W innym wypadku istnieje duże ryzyko poparzenia.


Kolejnym bardzo ważnym aspektem zapewniającym bezpieczeństwo jest odłączenie sprzętu od prądu. Bezwzględnie zakazane jest czyszczenie tostera (zwłaszcza wewnątrz), gdy znajduje się on pod napięciem. Nie można również wkładać urządzenia do miski z wodą i myć go tak, jak np. naczynia kuchenne. Tego typu działania mogą doprowadzić do trwałego uszkodzenia go.


Po zakończeniu czyszczenia tostera pamiętaj, aby odczekać pewien czas, zanim ponownie go użyjesz. Dzięki temu urządzenie dokładnie wyschnie, a jego ponowne uruchomienie nie spowoduje zwarcia. Niezwykle istotne jest systematyczne mycie sprzętu po każdym użyciu. Zapobiegnie to powstawaniu zabrudzeń trudnych do usunięcia. Warto o tym pamiętać, by toster mógł służyć bezawaryjnie przez długi czas.

Czym wyczyścić toster?

Bardzo ważne jest również to, czym wyczyścić toster. Najlepiej używać miękkich szczoteczek czy gąbeczek, które nie porysują urządzenia. Druciak być może usunie zaschnięty brud, ale może uszkodzić elementy wewnętrzne.


Zamiast niego lepiej postawić na ściereczki, ręczniki papierowe, szczoteczkę do zębów lub pędzelek oraz miękką gąbkę. Warto również mieć pod ręką odrobinę wody do zmiękczania tych akcesoriów. Do czyszczenia tostera sprawdzą się też różnego rodzaju mieszanki domowe wykonane na bazie octu lub sody oczyszczonej. To naturalne produkty, które skutecznie usuwają plamy i zacieki pojawiające się na sprzęcie. W przypadku uciążliwych zabrudzeń można użyć specjalnego preparatu do odtłuszczania powierzchni.

Czyszczenie tostera z zewnątrz

Jak wyczyścić toster z zewnątrz? Nie jest to skompilowana czynność. Obudowę tostera należy wytrzeć lekko wilgotną szmatką lub gąbką z odrobiną płynu do mycia naczyń. Można również użyć octu, który skutecznie usunie zacieki i tłuste plamy czy też mieszanki z sody oczyszczonej. Następnie warto wytrzeć je zwilżoną szmatką, by pozbyć się zapachu np. octu czy zmyć sodę lub płyn do mycia naczyń. Później trzeba osuszyć powierzchnię ręcznikiem papierowym. Finalnie powinna stać się ona idealnie lśniąca.


Jeżeli natomiast toster nie był używany przez dłuższy czas i na obudowie widoczne są zaschnięte plamy, możesz użyć preparatu do odtłuszczania powierzchni. Warto robić to z ostrożnością, gdyż urządzenie to ma kontakt z żywnością, a tego typu środki są silnie szkodliwe dla organizmu człowieka. Pamiętaj też o używaniu miękkich materiałów, by uniknąć zarysowań i śladów.

Czyszczenie tostera w środku

Kolejnym krokiem jest czyszczenie urządzenia wewnątrz. Może się wydawać, że to trudniejsze, ale nic bardziej mylnego. Po pierwsze trzeba usunąć okruchy zalegające wewnątrz urządzenia. Niektóre modele tosterów zostały wyposażone w wyjmowaną tackę. Dzięki temu pozbycie się resztek pieczywa jest bardzo proste. Potem należy ją umyć ciepłą wodą, a następnie dokładnie osuszyć i odłożyć do kompletnego wyschnięcia.


W przypadku urządzeń, które nie zostały wyposażone w podstawkę, trzeba dokładnie wytrząsnąć okruchy z urządzenia. W tym celu warto obrócić toster np. nad zlewem kuchennym i lekko nim potrząsnąć. Następnie należy dokładnie oczyścić grzałkę znajdującą się wewnątrz tostera. Pomocna będzie tu szczoteczka do zębów, która dotrze także do trudnodostępnych miejsc. Można zmoczyć ją lekko w ciepłej wodzie, aby dokładnie usunąć przypalone i przyklejone okruchy. Naturalnie wszystkie te czynności powinno się wykonywać po uprzednim odłączeniu sprzętu z prądu.

Do czego używamy opiekacza?

Co ciekawe wiele osób myli toster z opiekaczem, a przecież mają one swoją własną specyfikę oraz zupełnie inną budowę. W pierwszym z nich kanapek ani tym bardziej gofrów po prostu nie da się zrobić. W drugim wręcz przeciwnie.


Funkcje opiekacza są nieco inne. Da się w nich bowiem przyrządzić kanapki na ciepło składające się z dwóch złożonych, przekładając je np. wędliną i żółtym serem, który rozpuści się pod wpływem temperatury. Ponadto istnieją modele, które oprócz tego pieką gofry oraz grillują. Można też w nich zrobić kanapkę włoską zwaną panini. Powstaje ona z pieczyw typu ciabatta wypełnionego mięsem, warzywami i serem, które zapieka się razem.

Opiekacze w naszej ofercie:

Budowa opiekaczy – cechy charakterystyczne

Budowa opiekaczy jest nieco zbliżona do gofrownic, jednakże dania w nich przygotowane z reguły mają kształt trójkątny lub prostokątny. Bardzo rzadko jest on okrągły. Do tego urządzenia wielofunkcyjne (np. te z dodatkowym grillem) mają wymienne płyty. Często są one pokryte powłoką nieprzywierającą, co znacznie zwiększa komfort użytkowania i ułatwia mycie.


Większość opiekaczy wyposażona jest też w antypoślizgowe nóżki. Regułą są również lampki kontrolne – wskazują one, kiedy urządzenie jest gotowe do pracy, a kiedy nasze danie powinno być gotowe. Poszczególne modele mogą różnić się między sobą także pod kątem mocy, która zazwyczaj wynosi od 500 do nawet 1400 W. Nie mają natomiast możliwości regulowania temperatury pieczenia.


Niektóre opiekacze mają dedykowane miejsce na chowanie kabla. Dzięki temu łatwiej jest je przechowywać. Przydatne bywają również nienagrzewające się uchwyty. Do tych z wymiennymi płytami można samemu dokupić nowe, o ile zadbamy o ich odpowiednie dopasowanie pod kątem kształtu i rozmiaru. Zazwyczaj wystarczy nacisnąć przycisk, by wyjąć ją, a następnie umyć lub po prostu włożyć inną.

Jak i czym wyczyścić opiekacz?

O tym, jak wyczyścić opiekacz myślą ci, którzy zamierzają go kupić lub właśnie to zrobili. Trzeba podkreślić fakt, że tego typu urządzeń nie wkłada się do zmywarki, ani do miski z wodą. Jest to zabronione ze względu na ich elektryczny silnik. Na tego typu czynności możemy zdecydować się jedynie w przypadku wyjmowanych płyt. A zatem czym wyczyścić opiekacz? Wnętrze urządzenia można jedynie delikatnie przetrzeć lekko zmoczoną szmatką z odrobiną płynu do naczyń. Z reguły powłoki są stworzone tak, aby wszystko, co trafia do opiekacza, dało się łatwo z niego usunąć.


Z obudową natomiast nie powinno być problemu. Jak myć opiekacz z zewnątrz? Można to po prostu zrobić gąbką. Nie ma konieczności używania agresywnych środków chemii gospodarczej o silnym działaniu. Podobnie do tostera nie zaszkodzi odrobina płynu do naczyń lub roztwór z wody i octu. Na koniec istotne jest ponowne przetarcie obudowy mokrą szmatką, by pozbyć się niechcianego zapachu, a także osuszenie sprzętu ręcznikiem papierowym.

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756