Toster to niezwykle przydatne urządzenie kuchenne, które przywołuje na myśl chrupiące tosty z dżemem, grzanki w wytrwanej wersji czy pyszne, ciepłe rogaliki z roztapiającym się masłem. Takie śniadanie jest w zasięgu ręki – wystarczy wybrać dobry toster, który pozwoli zwykłe pieczywo zamienić w przysmak. Jaki toster wybrać, aby być zadowolonym z rezultatów opiekania, a także by każdy z domowników mógł cieszyć się ulubionym smakiem, przyrządzonym zgodnie ze swoimi preferencjami? Na co zwracać uwagę, by wybrać sprzęt działający przez długie lata, dający komfort użytkowania, a także cieszący eleganckim wyglądem, pasującym do wnętrza kuchni? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w poniższym poradniku, który dokładnie omawia rozwiązania i funkcje, jakie mają tostery. Ranking, który dostępny jest pod poradnikiem, wskaże Ci modele, warte uwagi podczas zakupu.
Toster – dlaczego warto go kupić?
Jeśli dopiero rozważasz zakup tostera i nie wiesz, czy po pewnym czasie jego używanie Ci się nie znudzi, to śmiało powiemy, że to mało prawdopodobne. Toster jest sprzętem, z którego można korzystać na kilka różnych sposobów. Choć tosty zwykle kojarzą się ze śniadaniem, to jednak sprawdzą się także jako przekąska, dodatek do aksamitnej zupy-kremu na obiad, a także na kolację. Można je przyrządzać zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie, dzięki czemu świetnie wpiszą się nawet w najbardziej wykwintne dania. To jednak nie wszystko. Większość tosterów wyposażona jest w specjalny ruszt, który umożliwia podgrzanie bułeczek czy rogalików, a nawet odświeżenie lekko czerstwego już pieczywa, jeśli nie chcemy go marnować. Ponadto, wiele modeli ma także funkcję rozmrażania pieczywa, co jest przydatne, jeśli wcześniej zapomnieliśmy o wyciągnięciu chleba z zamrażalnika.
Można więc powiedzieć, że toster – choć jego funkcje są proste – jest urządzeniem, z którego będziemy chętnie korzystać.
Budowa i działanie tostera
Najważniejszym elementem tostera są jego „kieszonki”, w których po bokach umieszczone są elementy grzejne. Grzałki te opiekają pieczywo, ale nie dotykają go. W zależności od wielkości urządzenia może ono mieć jedną, dwie, a nawet cztery szczeliny. Także sam rozmiar kieszonek jest zróżnicowany. Po umieszczeniu pieczywa w przegródkach, należy wcisnąć dźwignię blokującą tosty wewnątrz urządzenia, wybrać odpowiednie ustawienia intensywności opiekania, a potem po prostu włączyć sprzęt. Po krótkim czasie, grzanki zostaną zwolnione z kieszonek i wysuną się do góry, by umożliwić wyjęcie ich z urządzenia. Niekiedy producenci stosują tu dodatkowe rozwiązanie, polegające na jeszcze wyższym uniesieniu tostów, dzięki czemu prościej je wyjąć. Tego typu funkcje, bywają określane mianem „extra lift”, czy „wysokiego uniesienia grzanek”, itp.
Obudowa tostera może być wykonana z tworzywa sztucznego lub z metalu, przy czym warto zwrócić uwagę, czy to pierwsze jest odporne na wysokie temperatury, bo jest to kwestia nie tylko żywotności sprzętu, ale i naszego bezpiecznego użytkowania. Wnętrza kieszonek, a także ruszty są wykonane ze stali nierdzewnej, z kolei przełączniki i pokrętła zwykle są z tworzyw sztucznych. Pod szczelinami znajduje się specjalna tacka na okruchy, która jest wyjmowana. Obecnie jest to standardowe rozwiązanie, które ułatwia utrzymanie sprzętu w czystości, a także zapobiega przypalaniu się okruszków pozostałych wewnątrz tostera.
Wybór poszczególnych funkcji urządzenia zwykle odbywa się przy pomocy przycisków. Najczęściej są to osobne guziki do włączenia pracy, uruchomienia rozmrażania, czy też funkcji stop – czyli po prostu natychmiastowego przerywania opiekania. Rozwiązanie to bywa też nazywane anulowaniem pieczenia i – zależnie od modelu – odbywać się może z jednoczesnym wysunięciem tostów lub bez. Z kolei regulacja temperatury jest płynna – służy do tego pokrętło. W zależności od urządzenia, spotkać możemy 5 a nawet 6 i więcej stopni przyrumienienia.
Ważnym elementem tostera jest stabilna podstawa. Nóżki powinny być równe i wykonane z antypoślizgowych materiałów, by zapobiec przesuwaniu się lub chwianiu urządzenia – co po prostu podnosi komfort użytkowania. Ostatnią kwestią jest przewód, który powinien być solidny i mieć odpowiednią długość, by można było go wygodnie podłączyć.
Przydatne funkcje i rozwiązania w tosterach
Podstawowym rozwiązaniem jest oczywiście regulacja opiekania. Wyboru ustawień dokonuje się pokrętłem, przy którym umieszczone są ikonki, informujące o określonej intensywności. Najczęściej spotkać można pięć stopni przyrumienienia, ale może być ich więcej, co pozwala jeszcze bardziej określić własne gusta. Co istotne, w sprzedaży są tostery wyposażone w oddzielne sterowanie intensywnością dla każdej kieszeni z osobna. To niezwykle praktyczne, ponieważ pozwala przygotować grzanki dla osób o różnych preferencjach. Kolejnymi funkcjami są: anulowanie opiekania oraz możliwość rozmrażania lub podgrzewania. Innym rozwiązaniem, spotykanym w wybranych tosterach, jest funkcja bajgiel, która pozwala opiekać pieczywo tylko z jednej strony. Zależnie od modelu, toster może mieć także lampki kontrolne, które wskazują użytkownikowi wybrane przez niego opcje.
Dodatkową funkcją, o której już wspomnieliśmy powyżej, jest wysokie uniesienie grzanek. Nie jest to rozwiązanie konieczne, ale z pewnością podnoszące komfort użytkowania urządzenia i chroniące przed poparzeniem, o co nie jest trudno, kiedy wnętrze kieszeni jest nagrzane do bardzo wysokich temperatur.
Tak jak wszystkie urządzenia elektryczne, także i tostery wyposażone są w zabezpieczenie przed przegrzaniem
Poza tymi funkcjami, związanymi z samym opiekaniem, istnieją także rozwiązania o charakterze technicznym, związane z budową urządzenia. Mowa tu m.in. o wysuwanej tacce na okruchy, która ułatwia czyszczenie. Tackę wystarczy wyjąć i lekko przetrzeć lub po prostu strzepać okruszki.
Warto zwrócić uwagę na to, czy toster ma specjalne miejsce do nawijania kabla. Takie rozwiązanie sprawia, że przechowywanie sprzętu jest prostsze, a sam sprzęt zajmuje mniej miejsca. A jeśli toster stoi na blacie, to jest to także poprawa estetyki naszej kuchni, bowiem plączące się kable nigdy nie stanowią ozdoby dla wnętrza.
Na koniec kilka słów o rusztach. Tostery różnią od siebie pod tym względem, bowiem niektóre modele mają specjalne wbudowane ruszty, które należy unieść do góry, by móc ułożyć na nich pieczywo. Są także sprzęty z nakładanym rusztem, co również jest wygodnym rozwiązaniem i pozwala łatwo zdjąć grzanki z tostera oraz bezpiecznie postawić na stole, czy blacie.
Jaki toster wybrać i na co zwrócić uwagę?
Poza dostępnymi funkcjami tostera, należy zwrócić uwagę na moc urządzenia. W zależności od wielkości sprzętu i szerokości szczelin, moc może być większa, bądź mniejsza. Najszerszą grupą są urządzenia o mocy około 850-1200 W. Wiele tosterów ma moc wyższą, dochodzącą nawet do 1600-1800 W. Wyższa moc tostera sprawia, że urządzenie się szybciej nagrzewa, a sam proces opiekania jest krótszy.
Wybierając toster dobrze jest rozważyć, jak wiele tostów jednorazowo będziemy w nim przygotowywać. W przypadku całej rodziny, świetnie sprawdzą się sprzęty na cztery grzanki lub też modele o długich i szerokich szczelinach, w których można opiekać nawet bagietki, czy rogaliki. Jeśli Twoje potrzeby są niższe, to model z dwiema kieszonkami z pewnością będzie wystarczający.
Ponadto, zwróć uwagę na solidność wykonania urządzenia oraz materiały, z jakich jest wykonany. To sprzęt, w którym mamy do czynienia z wysoką temperaturą, więc musi być bezpieczny w użytkowaniu. Modele z obudową ze stali szlachetnej są najbardziej trwale, a ich wygląd przez długi czas jest estetyczny i schludny. Modele z tworzywa sztucznego, są bardziej podatne na uszkodzenia, zadrapania, czy matowienie.