Zanim porównamy
Nim podejmiecie decyzję, który ekspres do kawy – do zabudowy, czy wolnostojący – warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Jak często pijecie kawę, zależnie od tego wybierzecie ekspres z większym lub mniejszym pojemnikiem na wodę albo taki, do którego wodę wlewa się tuż przed zrobieniem naparu. Druga kwestia dotyczy liczby osób pijących kawę, bo to wskaże rodzaj urządzenia. Preferujecie kawy mleczne czy czarne – to wiąże się ze spieniaczem mleka. I jeszcze jedno, jak często przyjmujecie gości i czy częstujecie ich właśnie kawą. Weźcie też pod uwagę czy macie miejsce na blacie czy może wolicie wybrać taki ekspres, który będzie „w ścianie”.
Jakie mogą być ekspresy do zabudowy
Teraz dopiero możemy mówić o rodzajach ekspresów. Okazuje się, że te do zabudowy potrafią parzyć nie tylko kawę już zmieloną. Z powodzeniem zmielą ziarna (miewają młynki), a nawet działają na kapsułki. Można też spotkać ekspresy kolbowe w tej grupie. Większość z nich to modele ciśnieniowe, w pełni zautomatyzowane. Mają różne wielkości, standardowe wynoszą 60x60 cm, zaś kompaktowe to ok. 40x60 cm. Ich pojemniki, jeśli są wyjmowane, mogą zmieścić nawet do 3 l wody. Tego typu ekspresy są to tzw. wysokociśnieniowe, najczęściej wynosi ono 15-16 barów, wykorzystują również optymalną temperaturę – 40-90 st. C. Wyposażone są w nowoczesne panele sterowania, wystarczy użyć jednego przycisku, by wybrać kawę.