Wybierając grilla węglowego, w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na jego wielkość. Liczy się nie tylko wielkość rusztu, ale również gabaryty całego urządzenia. W dużych grillach jednorazowo można grillować większe porcje żywności. Dla mniejszych rodzin sprawdzą się np. grille okrągłe z niewielkimi rusztami. Niektóre modele grilli węglowych zostały wyposażone w dodatkowe ruszty, zawieszane w pokrywie, które służą do podgrzania pokarmów. Ten element grilla powinien być wykonany z antykorozyjnych materiałów, jak np. stal nierdzewna czy żeliwo. Przydatna jest również pokrywa, która gwarantuje równomierny obieg temperatury. W pokrywie urządzenia często umieszczony jest termometr, pokazujący jaka temperatura jest wewnątrz. Dzięki temu potrawy są idealnie wypieczone. Niezwykle praktyczne i przydatne, zwłaszcza w większych grillach węglowych są składane półki. Służą one do odłożenia na nich np. akcesoriów do grillowania.