Poradniki Eksperta

Jajowar – co to jest i jak działa?


Wielbiciele jajek doskonale wiedzą, że ich idealne przygotowanie jest prawdziwą sztuką. Gotowane dwie minuty za krótko lub za długo są zbyt miękkie albo za twarde. Żółtko nie jest takie jak powinno być a białko nie ma perfekcyjnej konsystencji. Z myślą o wielbicielach jajek na śniadanie w różnej postaci stworzono jajowary – urządzenia, dzięki którym za każdym razem jajka ugotujesz dokładnie tak, jak lubisz.



jajowar


Jajowar, czyli?


Najprościej rzecz ujmując aparat do gotowania jaj – jego prosta budowa i łatwa obsługa są gwarancją sukcesu. Każde urządzenie składa się z korpusu, w którym znajduje się zbiornik na wodę i element grzejny, na który nakłada się wkładkę na jajka. Najprostsze modele pozwalają przygotować jedno, trzy jajka, bardziej zaawansowane nawet osiem czy dziewięć – dzięki temu każdy może wybrać model idealny do jego potrzeb. Podstawowym elementem budowy jest także często przezroczysta pokrywa wyposażona np. w uchwyt ułatwiający jej zdejmowanie. Automat do jaj to proste i bardzo wygodne w obsłudze urządzenie.


Jak działa jajowar?


W specjalnym wkładzie lub wgłębieniach umieszczamy jajka, a do zbiornika wlewamy wodę. Co ważne, jej ilość wpływa na czas gotowania i to jaki chcemy mieć końcowy efekt. Część urządzeń ma specjalne igły służące do przekłuwania skorupek, dzięki czemu jajka rzadziej pękają. Po włożeniu jajek wystarczy już tylko nałożyć pokrywkę, wybrać tryb pracy, uruchomić urządzenie i czekać na sygnał dźwiękowy, który poinformuje nas o tym, że są one już gotowe. Gorąca para sprawia, że białko jest ścinane a jajka stopniowo twardnieją do momentu, gdy cała woda wyparuje.


Polecane jajowary w naszej ofercie:


Najważniejsze parametry


Jednym z najważniejszych parametrów wpływających na szybkość gotowania jajek jest moc, która waha się od 250 do 450 W. W dużej mierze jej poziom zależy od tego, ile jajek będziemy przygotowywać. Urządzenia, w których zrobimy jedno mają np. 56 W, te w których przygotujemy siedem czy osiem, to wysokość ponad 400 W. Jeśli mamy podobne jajowary różniące się mocą, lepiej wybrać ten, w którym jest ona większa.


Równie ważny jest materiał wykonania. Najczęściej stosuje się tworzywo sztuczne i stal nierdzewną, które muszą być odporne na wysoką temperaturę – spełniają funkcję termoizolacyjną i chronią przed oparzeniem. Od trwałości materiału zależy też to jak długo będziemy się cieszyć sprawnie działającym urządzeniem i czy łatwo będzie je czyścić – o stylistyce już nie wspominając.


Regulacja stopni gotowania


Wiemy już jak działa jajowar i jak jest zbudowany. Czas sprawdzić, jakie rozwiązania ułatwiają korzystanie z urządzenia i na jakie warto zwrócić uwagę wybierając konkretny model. Najważniejsze są: regulacja czasu gotowania i automatyczne wyłączenie. W wielu urządzeniach czas gotowania określa się wlewając do zbiornika określoną ilość wody. Specjalne ikonki pokazują, ile jej potrzeba, żeby przygotować jajka na miękko, na miękko do półtwardych i na twardo.


Na rynku znajdziemy także jajowary pozwalające samodzielnie ustawiać czas gotowania, np. do 35 minut. Bardziej zaawansowane są automatyczne programy – za pomocą np. suwaka wybierasz wielkość jajka i to jak mocno ma być ugotowane mając np. 13 opcji. To rozwiązanie jest idealne dla tych, którzy chcieliby mieć większą kontrolę nad przygotowywaniem i więcej możliwości wyboru stopnia ugotowania.


Nie tylko automatyczne wyłączenie


Dużym ułatwieniem jest funkcja automatycznego wyłączenia pozwalająca zapomnieć o przygotowywaniu jajek. Po upływie określonego czasu, gdy będą już one gotowe, urządzenie samo się wyłączy, o czym poinformuje nas sygnał dźwiękowy. Innym (lub dodatkowym) rozwiązaniem są lampki kontrolne również pokazujące etapy gotowania – po jego zakończeniu gasną lub zmieniają kolor. Możesz też znaleźć urządzenia mające wyświetlacz LED oraz blokadę przed przegrzaniem.


Coś więcej niż jajowar


Nie każdy jajowar jest tylko jajowarem. Oprócz klasycznych modeli dostępne są bardziej rozbudowane urządzenia. Wyposażone są one w dodatkowe wkładki, dzięki którym przygotujemy omlet czy jajka w koszulkach – a to doskonała opcja dla lubiących jajka w różnych postaciach.


Proponujemy także modele ze specjalnymi półkami, na których można przyrządzić inne produkty. Dzięki podstawkom jajowar doskonale sprawdzi się jako niewielki parowar, w którym ugotujemy ryby, ziemniaki czy warzywa. W takim przypadku można ustawić maksymalny czas gotowania np. do 40 minut. To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą inwestować w parowar, ale lubią do czasu do czasu spróbować potrawy przygotowanej na parze


Czy warto kupić jajowar?


Zdecydowanie tak. Najprostsze modele można kupić już za 40 złotych. Cena nie jest wysoka, zwłaszcza że oszczędzamy czas a często i nerwy, jednocześnie otrzymując za każdym razem perfekcyjnie zrobione jajka.


Chcący kupić jajowar powinni zacząć od określenia swoich potrzeb. W kuchni singla lepiej sprawdzi się model na 3 jajka, a większej rodziny na 7-9 jajek. Warto zastanowić się także nad tym co będziemy w nim przygotowywać. Jeśli chcemy mieć jedno urządzenie do kilku zadań lepiej zainwestować w produkt mający w zestawie dodatkowe wkładki i bardziej rozbudowany system ustawień.


Jak działa jajowar?


Prawidłowo używany – perfekcyjnie! Wystarczy korzystać z niego zgodnie z instrukcją i systematycznie czyścić, aby cieszyć się jajkami zrobionymi dokładnie tak, jak lubisz, prawie bez Twojego udziału.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756