Jak produkuje się węgiel i brykiet?
Węgiel drzewny to kawałki zwęglonego drewna. Z kolei brykiet, jest zwęglonym drewnem, które dodatkowo zostało rozgniecione i wymieszane z materiałem spajającym, czyli tak zwanym lepiszczem. Zazwyczaj jest to skrobia, ale mogą być nim również środki chemiczne. Następnie mielone zwęglone drewno i środek spajający, zostają sprasowane w równej wielkości kawałki – kulki lub sześciany.
Zalety i wady węgla drzewnego
Największą zaletą węgla drzewnego, nad zwykłym drewnem, ale również nad brykietem jest to, że jako paliwo, ma bardzo dużą wydajność. Od drewna, wydajność ta jest trzykrotnie wyższa. Bardzo szybko się rozpala i zapewnia wysoką temperaturę. Z uwagi na metodę wytwarzania, nie zawiera żadnych dodatków i zostawia po sobie mniej popiołu.
Niedogodnością w jego stosowaniu, jest niewątpliwie jego nieregularny kształt, który sprawia, że trudno go równomiernie rozłożyć pod rusztem. Z tego samego powodu, trudno jest utrzymać na węglu stałą temperaturę. Szybkie rozpalanie, oznacza równie szybkie wypalanie, więc jeśli nasza potrawa wymaga dłuższego grillowania, musimy liczyć się z tym, że trzeba będzie dokładać węgla podczas smażenia, a cały proces potrwa dłużej.
Zalety i wady brykietu
Przy wyborze brykiet czy węgiel, warto sprawdzić co je różni. Brykiet co prawda trudniej się rozpala i trwa to dłużej, niż w przypadku węgla, ale za to dłużej utrzymuje temperaturę. Temperatura spalania brykietu jest niższa, co może mieć znaczenie, gdy przygotowujemy potrawy, które wymagają dłuższego czasu obróbki termicznej. Do tego ma regularny kształt i łatwo go równomiernie rozłożyć pod rusztem.
Niedogodnością może być to, że z brykietu zostanie nam znaczna ilość popiołu. W dodatku podczas jego produkcji, z uwagi na zwartą masę, producenci dodają tak zwane lepiszcze, które są odpowiedzialne za wiązania. Dobrej jakości brykiet, będzie rozpalał się wolniej, co oznacza, że do jego produkcji zostały użyte bezpieczne, naturalne materiały spajające, które nie przenikają do potraw. Oznaczenia dodatków znajdziemy na opakowaniu.
Kiedy węgiel, a kiedy brykiet?
Zastosowanie odpowiedniego paliwa do grilla, powinno być również poprzedzone określeniem, co będziemy przygotowywać na ruszcie. Inne paliwo będzie bardziej odpowiednie do potraw, które nie wymagają długiej obróbki termicznej, a inne do tych, które jej wymagają. Czy do warzyw będzie lepszy węgiel czy brykiet? Warzywa nie wymagają długiego grillowania, podobnie jak kiełbaski, kaszanka, czy inne przetworzone już produkty. Tu wystarczy nam do grillowania węgiel drzewny. Szybko się rozpali i nasze potrawy będą gotowe w krótkim czasie. A czy do plastrów surowej karkówki też będzie dobry? Jeśli chcemy, aby była soczysta i miękka, powinna grillować się nieco dłużej. Tutaj lepiej sprawdzi się brykiet, który dłużej niż węgiel utrzyma stałą temperaturę i który można równomiernie rozłożyć pod potrawą.