Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Brykiet czy węgiel? Jakie paliwo do Twojego grilla?

Data dodania: 01-05-2023

Grill węglowy, to swego rodzaju klasyk przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu. Od wczesnej wiosny, do późnej jesieni, w naszych ogrodach, na działkach i tarasach unosi się w powietrzu aromat grillowanych potraw. Szczególnie nasila się podczas weekendów, sezonów urlopowych oraz przypadających na ten okres zmagań sportowych. Smak potraw z grilla węglowego, jest charakterystyczny z uwagi na szczególny sposób ich przygotowania. Potrawy z grilla elektrycznego, czy gazowego, będą również smaczne i zdrowie, ale nie poczujemy wyjątkowego, dymionego aromatu. Dym uzyskiwany jest ze specjalnego wkładu, którymi jest brykiet, czy węgiel. Który z nich będzie lepszy – podpowiadamy w naszym poradniku.

Jakie paliwo do grilla węglowego?

Na grillu węglowym możemy przygotować potrawy, stosując trzy podstawowe paliwa. Pierwszym z nich, jest zwykłe drewno. Warto tu zaznaczyć, że nie powinno się używać drewna z drzew iglastych, ponieważ zawarta w nich żywica może zaburzać smak potraw. Zdecydowanie lepiej nadają się do tego drzewa liściaste, a najlepiej owocowe. Kolejnym paliwem, jest węgiel drzewny. To specjalnie przygotowany węgiel, z drewna przeznaczony do grilli. Zdecydowanie najszybciej się rozpala, ale też krótko utrzymuje temperaturę. Ostatnim będzie brykiet. To specjalnie prasowany materiał do grilli węglowych. Rozpala się dłużej od węgla drzewnego, ale również dłużej utrzymuje wysoką temperaturę.

Jaka jest różnica między węglem drzewnym a brykietem?

Jeśli zastanawiasz się, na czym lepiej grillować i co wybrać, brykiet czy węgiel, najpierw określ swoje potrzeby. Chodzi o potrzeby zarówno ekonomiczne, jak i czasowe. Kryterium czasu odnosi się do przygotowania potraw. Potrawy, które potrzebują dłuższej obróbki termicznej, lepiej przygotowywać stosując brykiet. Dłużej utrzymuje temperaturę i ostatecznie zużyjemy go mniej, niż węgla drzewnego. Jeśli zależy nam na czasie i chcemy na przykład upiec tylko kilka kiełbasek, zdecydujmy się na węgiel. Szybko go rozpalimy i nie będziemy go potrzebować w dużej ilości. Ilość zużytego paliwa, będzie kryterium ekonomicznym. Nawet jeśli węgiel będzie tańszy, a zużyjemy go więcej, finalnie wydamy na niego więcej pieniędzy. Warto to rozważyć, na etapie planowania grillowania.

Jak produkuje się węgiel i brykiet?

Węgiel drzewny to kawałki zwęglonego drewna. Z kolei brykiet, jest zwęglonym drewnem, które dodatkowo zostało rozgniecione i wymieszane z materiałem spajającym, czyli tak zwanym lepiszczem. Zazwyczaj jest to skrobia, ale mogą być nim również środki chemiczne. Następnie mielone zwęglone drewno i środek spajający, zostają sprasowane w równej wielkości kawałki – kulki lub sześciany.

Zalety i wady węgla drzewnego

Największą zaletą węgla drzewnego, nad zwykłym drewnem, ale również nad brykietem jest to, że jako paliwo, ma bardzo dużą wydajność. Od drewna, wydajność ta jest trzykrotnie wyższa. Bardzo szybko się rozpala i zapewnia wysoką temperaturę. Z uwagi na metodę wytwarzania, nie zawiera żadnych dodatków i zostawia po sobie mniej popiołu.


Niedogodnością w jego stosowaniu, jest niewątpliwie jego nieregularny kształt, który sprawia, że trudno go równomiernie rozłożyć pod rusztem. Z tego samego powodu, trudno jest utrzymać na węglu stałą temperaturę. Szybkie rozpalanie, oznacza równie szybkie wypalanie, więc jeśli nasza potrawa wymaga dłuższego grillowania, musimy liczyć się z tym, że trzeba będzie dokładać węgla podczas smażenia, a cały proces potrwa dłużej.

Zalety i wady brykietu

Przy wyborze brykiet czy węgiel, warto sprawdzić co je różni. Brykiet co prawda trudniej się rozpala i trwa to dłużej, niż w przypadku węgla, ale za to dłużej utrzymuje temperaturę. Temperatura spalania brykietu jest niższa, co może mieć znaczenie, gdy przygotowujemy potrawy, które wymagają dłuższego czasu obróbki termicznej. Do tego ma regularny kształt i łatwo go równomiernie rozłożyć pod rusztem.


Niedogodnością może być to, że z brykietu zostanie nam znaczna ilość popiołu. W dodatku podczas jego produkcji, z uwagi na zwartą masę, producenci dodają tak zwane lepiszcze, które są odpowiedzialne za wiązania. Dobrej jakości brykiet, będzie rozpalał się wolniej, co oznacza, że do jego produkcji zostały użyte bezpieczne, naturalne materiały spajające, które nie przenikają do potraw. Oznaczenia dodatków znajdziemy na opakowaniu.

Kiedy węgiel, a kiedy brykiet?

Zastosowanie odpowiedniego paliwa do grilla, powinno być również poprzedzone określeniem, co będziemy przygotowywać na ruszcie. Inne paliwo będzie bardziej odpowiednie do potraw, które nie wymagają długiej obróbki termicznej, a inne do tych, które jej wymagają. Czy do warzyw będzie lepszy węgiel czy brykiet? Warzywa nie wymagają długiego grillowania, podobnie jak kiełbaski, kaszanka, czy inne przetworzone już produkty. Tu wystarczy nam do grillowania węgiel drzewny. Szybko się rozpali i nasze potrawy będą gotowe w krótkim czasie. A czy do plastrów surowej karkówki też będzie dobry? Jeśli chcemy, aby była soczysta i miękka, powinna grillować się nieco dłużej. Tutaj lepiej sprawdzi się brykiet, który dłużej niż węgiel utrzyma stałą temperaturę i który można równomiernie rozłożyć pod potrawą.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756