Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Dania z grilla elektrycznego - zdrowe i pyszne przepisy

Data dodania: 01-05-2023

Grille elektryczne cieszą się coraz większą popularnością. To praktyczne urządzenie, pomoże Ci wyczarować dania, które zachwycą każdego smakosza. Zaletą tego sprzętu jest to, że możesz z niego korzystać niezależnie od pogody i pory roku. Nawet, gdy za oknem śnieg czy deszcz, w Twojej kuchni może roznosić się niesamowity aromat grillowanych dań. W szybki i prosty sposób, przyrządzisz obiad dla całej rodziny, czy przekąski dla niezapowiedzianych gości. Jakie dania z grilla elektrycznego są najlepsze? Jak przyrządzić różne potrawy z grilla elektrycznego? Poniżej znajdziesz kilka praktycznych wskazówek i interesujących przepisów. Warto, żebyś się z nimi zapoznał i wdrożył w codzienny jadłospis.

Praktycznie i zdrowo, czyli dania z grilla elektrycznego

Grilla elektrycznego możesz uruchomić niemal wszędzie: na balkonie, na tarasie, czy w kuchni. Również pora roku, nie może w żaden sposób Cię ograniczyć. Nie jest tu potrzebny węgiel i rozpałka. Dzięki temu, przygotowanie dania z grilla elektrycznego, nie jest skomplikowane. Dodatkową zaletą jest to, że używając tego urządzenia, w powietrzu nie unosi się dym, ani nieprzyjemny zapach spalenizny. Nawet grillując na balkonie, nie musisz się obawiać, że sąsiedzi zwrócą Ci uwagę, ze względu na niedogodności. 


Jednak najważniejszą kwestią jest to, że dania z grilla elektrycznego są zdrowe. Jeśli dbasz o swoją sylwetkę, prowadzisz aktywny tryb życia, lubisz niskokaloryczne dania, nie ociekające tłuszczem, to grill elektryczny będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Podczas pracy tego urządzenia, nie wydzielają się szkodliwe substancje, które są efektem ubocznym spalania tłuszczu na rozgrzanym węglu. To idealny patent na zdrowe i smaczne potrawy, przygotowane w nieskomplikowany sposób. Nawet jeśli jesteś amatorem w kuchni, Twoje dania z grilla mogą zaskoczyć całą rodzinę.

Pożywne śniadanie

Już na śniadanie możesz zaserwować pożywne i dające energię grillowane kanapki. Potrzebne Ci będą:

  • pieczywo (np. bułka, pieczywo tostowe, ciabatta),
  • suszone pomidory,
  • plastry sera mozzarella,
  • ulubiona wędlina (np. szynka, salami, pierś kurczaka),
  • masło,
  • odrobina oregano i bazylii.

Pieczywo kroisz na pół, smarujesz masłem, a następnie układasz wędlinę, ser, pokrojone drobno suszone pomidory i na koniec posypujesz odrobiną oregano oraz bazylii. Tak przygotowaną kanapkę, wkładasz do grilla elektrycznego i zamykasz pokrywę. Aby poranne śniadanie było bardziej Fit, możesz użyć pieczywa razowego lub graham, które również smakują wyśmienicie. W naszym porannym menu, bardzo często występuje jajecznica. Z grillem elektrycznym, możesz ją nieco urozmaicić. Pojedyncze kromki chleba zanurzasz w rozbełtanym jajku, doprawiasz do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucasz na otwartą płytę grilla. Aby śniadanie było bardziej pożywne i urozmaicone, możesz dodać np. pomidory.

Obiad z grilla elektrycznego

Propozycji na obiad z grilla elektrycznego jest mnóstwo. Każdy może znaleźć coś dla siebie. Tu podobnie, jak na grillu tradycyjnym, możesz grillować karkówkę, kiełbaskę, pierś kurczaka, sery warzywa, a nawet owoce. Jeśli chcesz zrobić szybki i pożywny obiad, sprawdzonym daniem są szaszłyki. Będziesz potrzebował:

  • pierś kurczaka,
  • paprykę (żółta i czerwona),
  • cukinię,
  • cebulę,
  • przyprawę do grilla (lub inna ulubiona),
  • olej roślinny.

Na patykach do szaszłyków umieszczasz pokrojone w kostkę kawałki piersi kurczaka, paprykę żółtą, cukinię, cebulę i paprykę czerwoną. Następnie posypujesz przyprawą i skrapiasz olejem. Tak przygotowane porcje, odstawiasz do lodówki na 20 minut. Podczas grillowania warto je obrócić, aby równomiernie się upiekły. Popularnym daniem obiadowym, jest również pierś kurczaka marynowana w zalewie, do której potrzebujesz czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, i przyprawę do kurczaka (lub do grilla). Mięso w tak przyrządzonej zalewie, warto odstawić na noc do lodówki. Dzięki temu, danie będzie wyjątkowo kruche i soczyste. Dodatkiem może być sos jogurtowo-czosnkowy: jogurt naturalny (2 łyżki), majonez (1 łyżka), sól i ząbek czosnku. Oczywiście w zestawie obiadowym nie może zabraknąć warzyw, które również wrzucasz na grill elektryczny. Przepis na ich przyrządzenie, jest prosty. Wachlarz warzyw, które możesz grillować, jest bardzo szeroki. Mogą to być ziemniaki, bataty, cukinia, pieczarki, czy też kalafior. Warzywa należy umyć (jeśli to konieczne, obrać ze skóry), skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i ziołami.


Dla przykładu, kalafior rewelacyjnie smakuje z curry, zaś ziemniaki z ziołami prowansalskimi, solą i słodką papryką. Tu może ponieść Cię wyobraźnia. Ziół i przypraw jest wiele, a gusta kulinarne bardzo różne. Przyprawione warzywa odstawiasz na godzinkę, a następnie grillujesz. Tak przyrządzone dania z grilla elektrycznego, zachwycą nawet najbardziej wymagającego smakosza. Warto wypróbować te smaki!

Grillowana kolacja

Na kolację ciekawym przepisem są grillowane szparagi w szynce parmeńskiej. Będziesz potrzebował:

  • pęczek szparagów,
  • plastry wędzonego chudego bekonu,
  • łyżkę oliwy,
  • pieprz biały.

Szparagi po umyciu i odłamaniu końcówek, zawijasz w plastry bekonu. Kropisz oliwą i posypujesz odrobiną białego pieprzu. Tak przygotowane danie, grillujesz na ruszcie. Lekko zarumienione szparagi, smakują rewelacyjnie. Zamiast bekonu, możesz wykorzystać szynkę parmeńską.

Funkcjonalny grill elektryczny

Aby przygotować wszystkie te smakołyki, powinieneś zainwestować w to przydatne urządzenie. Grill elektryczny ma wiele zalet. Może występować w formie otwartej (przypomina grill tradycyjny) lub zamkniętej (z pokrywą). Nieprzywierające płyty grillowe, ułatwiają przyrządzanie potraw bez tłuszczu. Niektóre modele zostały wyposażone w nowoczesne technologie, jak np. programy automatyczne, automatyczna regulacja temperatury, automatyczna regulacja czasu gotowania. Urządzenie samo więc dobiera parametry, aby Twoje dania z grilla były idealne. Grill elektryczny to bardzo dobre rozwiązanie, dla osób ceniących sobie wygodę i walory zdrowotne przyrządzanych posiłków. Aromat, soczystość, kruchość i niepowtarzalny smak… Wszystko to łączą w sobie dania z grilla elektrycznego.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756