Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Domowe lody – jak zrobić lody w domu?

Data dodania: 01-05-2023

Nie ma nic przyjemniejszego, niż porcja naturalnych lodów przygotowanych w domu, na bazie sprawdzonych składników. Latem, ale także w te chłodniejsze jesienne dni, to świetny pomysł na przepyszny i orzeźwiający deser. Tworzysz go sam, dzięki czemu doceniasz jeszcze bardziej konsystencję i przyjemność płynącą z delektowania się zdrowym, pysznym smakiem. Aspekty prozdrowotne mają tu szczególne znacznie. Przygotowanie lodów w domu daje Ci bowiem gwarancję nie tylko ich jakości i świeżości, ale i pewność, że eliminujesz nie zawsze smaczną, a na pewno niezdrową chemię i sztuczne dodatki. Przedstawiamy Ci kilka sposobów na domowe lody – jak zrobić lody w domu? Odpowiedź poniżej!

Orzeźwiająca przyjemność

Chłodna porcja lodów, zawsze kojarzy się pozytywnie i wywołuje uśmiech na twarzy. Ich wspólne przygotowanie to także wyśmienita zabawa – szczególnie dla rodzin z dziećmi. Zaczynając swoją przygodę z przyrządzaniem domowych lodów, warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, który zdecydowanie usprawni naszą pracę. Czym się sugerować, by wybrać odpowiedni przepis na domowe lody – jak zrobić lody w domu? Przed Tobą kilka praktycznych wskazówek. Kieruj się nimi, a przygotujesz niecodzienny, smaczny i zdrowy deser dla rodziny i przyjaciół. Warto zadbać o składniki, by każdy, a w szczególności najmłodsi miłośnicy lodowych rarytasów, mogli cieszyć się najwyższej jakości smakiem.

Przepis na domowe lody przy użyciu foremek do lodów

Bardzo przystępnym, łatwym i przyjemnym sposobem na zrobienie lodów w domowym zaciszu, jest użycie foremek do lodów. Nie trzeba wtedy wyrafinowanego sprzętu. Wystarczy wybrać interesujący Cię silikonowy lub plastikowy model. Dobrać do tego zestaw z ciekawym i wesołym akcentem na patyczku, który przyciągnie uwagę dzieci, gdy będziesz tworzyć, a później pałaszować deser z najbliższymi.


Zimny przysmak najczęściej występuje w mlecznej formie, natomiast nie każdy lubi taką konsystencję i smak. Warto wtedy sięgnąć, po przepis na domowy sorbet. Jeśli nie wiesz, na którą opcję się zdecydować, wykonaj obydwie. Będzie przy tym sporo zabawy i kreowania ciekawych mieszanek, a po wykonaniu spory wybór.


Domowe lody na mlecznej bazie, to łatwy sposób na deser. Przygotuj je, na swojej ulubionej podstawie. Możesz użyć słodkiej śmietanki kremówki, jogurtu naturalnego, bądź skondensowanego mleka. Jeśli potrzebujesz, użyj produktów bez laktozy. Wlej do naczynia wybrany produkt: około 5 łyżek jogurtu, 200 ml mleka, czy 250 ml śmietanki. Jeśli chcesz uzyskać czekoladowy smak, dodaj 2 łyżki nutelli, gorzką czekoladę bądź około 3 czubatych łyżeczek gorzkiego kakao. Jeśli zechcesz, dla osłody wzbogać lody odrobiną miodu według uznania (rekomendujemy dodanie maksymalnie około 1 łyżeczki). Gdy zależy Ci na mniej słodkim i pełnym witamin składzie, wypróbuj owoce do mlecznej bazy. Może to być banan, bądź garść truskawek, czy malin. Zmiksuj składniki na gładką masę i przelej do foremek, do 3/4 wysokości kubeczków, by wkładając patyczki, ciecz się nie przelała. Przygotowaną formę umieść w zamrażarce. Deser potrzebuje kilku godzin, by się odpowiednio mocno zmrozić. Dla pewności, najlepiej wykonać go dzień wcześniej, by móc się nim cieszyć już następnego dnia.


Jeśli chcesz przyrządzić sorbet, przygotuj 500 g ulubionych owoców, 1/3 szklanki cukru brązowego lub zdrowszego zamiennika – stewii, sok z całej cytryny i 2 łyżki wody. Zblenduj wszystko na gładką masę. W naszej ofercie, do wyboru jest spora gama wygodnych, poręcznych oraz wydajnych blenderów ręcznych. Gotową mieszankę wlej do 3/4 wysokości pojemników, włóż patyczki i umieść w zamrażarce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by wszystko się mocno zmroziło.

Przepis na domowe lody przy użyciu sorbetiery

Domowy deser, warto przygotować w sorbetierze. To mniej popularne, a bardzo ciekawe i przydatne urządzenie. Wydaje się, że przygotowana masa niemalże magicznie zmienia swój stan skupienia na naszych oczach. Tak teatralne przygotowywanie przysmaku, nie może umknąć uwadze gości, a w szczególności najmłodszych. Przygotowanie domowego sorbetu w sorbetierze, to łatwy i przyjemny proces.


Podstawowym krokiem, jest umieszczenie wkładu chłodzącego w zamrażalniku na około 10 – 16 godzin przed rozpoczęciem robienia deseru. Po upływie odpowiedniego czasu, umieść wkład w odpowiednie miejsce w ściankach sorbetiery. Przygotowaną masę, wlej do misy urządzenia. Zwróć uwagę na to, że po chwili substancja zacznie zamarzać. Mieszaj masę jednostajnie, aż do uzyskania zadowalającego efektu i gładkiego, równo zmrożonego sorbetu. Wykorzystaj do tego specjalnie dołączoną do kompletu łyżkę. Gotowy sorbet przełóż do wcześniej przygotowanych salaterek, bądź innych naczyń i ciesz się smakiem domowego, pełnego owoców sorbetu.

Przepis na domowe lody przy użyciu maszynki do lodów

Kolejny sposób, który Ci przedstawiamy, jest dla osób lubiących wygodę, oszczędność czasu oraz schludną pracę w kuchni. Jest to sposób bardzo wygodny dla zabieganych, szczególnie rodziców małych pociech. Warto zrobić deser lodowy, przy pomocy maszynki do lodów. Taka forma tworzenia zimnych deserów na pewno Ci się spodoba.


Te designerskie urządzenia, które znajdziesz w sklepie MediaExpert w wielu ciekawych odmianach, są bardzo pomocne w rozpieszczaniu najbliższych. Wiele z nich jest stylowych, więc podczas pracy w kuchni, będą cieszyć swoim wyglądem każdego użytkownika. Mamy do zaoferowania sporo ciekawych i funkcjonalnych modeli. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, będzie on posiadał przeźroczystą, ruchomą pokrywę, dzięki czemu będziesz mógł kontrolować etapy postępu prac oraz dodawać wygodnie składniki. Wszystkie urządzenia mają minimum 2 l pojemności misy, więc możesz mieć pewność, że przygotujesz sporą ilość deseru dla wszystkich w stosunkowo krótkim czasie.


Zacznij od przygotowania potrzebnych składników. Umieść je w obszernym i odpowiednim naczyniu, po czym zmiksuj, by uzyskać gładki krem. Przelej go do misy maszynki do lodów. Włącz urządzenie. Postępuj zgodnie z informacjami w instrukcji. Po odpowiednim czasie, masa będzie gotowa. Serwuj deser z ulubionymi dodatkami. Mogą to być kawałki świeżych owoców, słodkie wafelki, czy polewa i bakalie. Smacznego!

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756