Przejdź do wyszukiwarki Przejdź do kontaktu

Jaki wok na indukcję wybrać?

Mariusz Bielski
Data dodania: 31-03-2025
patelnia wok na indukcję

Każdy zwolennik kuchni azjatyckiej może zastanawiać się, czy patelnia wok na indukcję to dobry pomysł? Trudno bowiem wyobrazić sobie przygotowywanie takich dań bez tego rodzaju naczynia. Podpowiadamy więc, na co zwrócić uwagę przed wyborem konkretnego modelu i jak poprawnie używać woka?

Wok - co to jest?

Zanim podejmiesz decyzję o zakupie takiego akcesorium, możesz zadać sobie pytanie, czym w ogóle jest wok? To nie to samo, co tradycyjna patelnia. Mówimy wszak o naczyniu, które ma półkolisty kształt, dzięki czemu równomiernie rozprowadza ciepło. Jego charakterystyczną cechą jest głębokie dno. Zazwyczaj posiada również dwa uchwyty. 


Wok na indukcję natomiast będzie się nieco różnił, aby dopasować się do takiego rodzaju kuchenki. Może też mieć jedną rączkę, przez co będzie bardziej przypominał klasyczne patelnie. Niemniej jego przeznaczenie pozostanie takie samo. W woku można bowiem nie tylko smażyć, ale również gotować na parze lub dusić.

Woki w naszej ofercie:

Do jakich dań służy patelnia wok na indukcję?

Jeśli zastanawiasz się, jakie dania będziesz w stanie przyrządzić na tego typu naczyniu, skieruj swą uwagę szczególnie na kuchnię azjatycką. Możesz wybierać spośród mnóstwa potraw pochodzących z takich krajów jak Chiny czy Wietnam. Mowa o posiłkach z kurczaka, warzyw, z ryżem lub specjalnym makaronem. Nie sposób zapomnieć też o daniach takich jak pad thai, które zachwyca niejednego smakosza.


Co ciekawe, smażenie na woku jest zdecydowanie krótsze niż na tradycyjnej patelni. Mimo tego wszystkie składniki poddawane obróbce termicznej zachowują swój naturalny aromat. Kolejna istotna zaleta tego naczynia to możliwość przyrządzania jedzenia na bardzo małej ilości tłuszczu. Docenią to osoby, które lubią zdrowo się odżywiać i dbają o linię.

Jakie są rodzaje woków na indukcję?

Jaki wok kupić zatem, aby w pełni cieszyć się z jego możliwości i właściwości? Pierwszym kryterium, które należy wziąć pod uwagę, jest rodzaj kuchenki, na jakiej będzie on używany. Nie wszystkie modele bowiem nadają się na płytę indukcyjną. W tym kontekście trzeba zwrócić uwagę na egzemplarze z nieco spłaszczonym dnem. Dzięki temu będą utrzymywały się stabilnie na grzałce.


Drugi aspekt, który trzeba rozważyć, to materiał, z którego nasz sprzęt jest wykonany. Niezwykle popularnym i trwałym narzędziem do potraw chińskich jest wok żeliwny. Ta solidna i wytrzymała patelnia posłuży przez długi czas. Jej nieprzywieralna powierzchnia gwarantuje dużą wygodę podczas smażenia.


Nieco lżejszy i świetnie sprawdzający się na kuchence indukcyjnej jest też wok wykonany ze stali węglowej. Bardzo szybko się nagrzewa, gdyż materiał ten dobrze przewodzi prąd, na bazie którego działa indukcja. 


Godnym uwagi rodzajem woka jest też ten wykonany z aluminium. Posiada on gładkie wnętrze, a jego powłoka często wzmocniona jest różnymi minerałami. W efekcie potrawy nie przywierają do patelni, dzięki czemu nie ma konieczności używania dużej ilości tłuszczu. 

Wielkość woka ma duże znaczenie

Jaki wok najlepszy będzie na indukcję, biorąc pod uwagę jego rozmiar? To zależy między innymi od tego, czy zamierzamy przygotowywać jedzenie głównie dla siebie, czy jednak dla całej rodziny. W pierwszym wariancie wystarczające będzie naczynie o średnicy do 35 do 40 cm. Najmniejsze modele mają średnicę około 28 cm i one też świetnie sprawdzą się dla 1-2 osób.


Z kolei kiedy wok ma służyć licznej rodzinie, lepiej zdecydować się na znacznie większy model. Na przykład taki o rozmiarze 59 cm powinien być wystarczająco pojemny, by pomieścić składniki na kilka porcji. W takim wypadku warto jednak wziąć pod uwagę również rozmiar naszej kuchenki indukcyjnej. Dobrym pomysłem będzie też przemyślenie, czy na pewno będziemy mieli gdzie przechowywać naczynie o tak dużym rozmiarze.

Przydatne akcesoria do woków

Zanim zdecydujesz, jaki wok na indukcję kupić, przemyśl też kwestię dodatków, które mogą pomóc ci w przygotowywaniu potraw.


Jednym z nich jest bez wątpienia pokrywa. Jeżeli masz w planach przygotowanie dań wymagających duszenia poszczególnych składników, koniecznie wyposaż się w takie akcesorium. Niektóre modele mają je w zestawie. Weź pod uwagę szczególnie pokrywy wykonane z wysokiej jakości materiałów – na przykład odpornych na wysoką temperaturę. Pod tym względem sprawdzi się szkło hartowane. Zwróć też uwagę na dopasowanie przykrycia do woka. Dobrze dopasowane sprawi, iż nic nie wydostanie się na zewnątrz, a wszystkie składniki odżywcze pozostaną w potrawie. Niektóre pokrywki posiadają jednak specjale odpowietrzniki, które pomagają w redukcji pary wodnej. 


Bardzo przydatny może okazać się również wok wyposażony we wskaźnik umieszczony na jego dnie. Jak on działa? Chodzi o to, iż zmienia on kolor w momencie, gdy naczynie uzyska temperaturę idealną do smażenia. Dzięki temu zawsze położysz składniki w odpowiednim momencie i wydobędziesz z nich najlepszy smak, a także nie stracisz żadnych wartości odżywczych. Atutem woka będzie też jego szybkie nagrzewanie się, co pozwoli zaoszczędzić prąd, z którego korzysta płyta indukcyjna.


Jaki wok kupić natomiast, by był on wygodny? Komfort podczas użytkowania zapewnią antypoślizgowe, ergonomiczne uchwyty. Dzięki nim bez problemu da się poruszać patelnią podczas przyrządzania dań. Dodatkowo rączki patelni powinny być nienagrzewające się, by zapewnić maksymalne bezpieczeństwo w trakcie szykowania dań.

Płyty indukcyjne w naszej ofercie:

Smażenie na woku – o czym jeszcze trzeba pamiętać?

Warto pamiętać również o kilku podstawowych zasadach obowiązujących podczas smażenia na woku. Jako że obróbka termiczna na tego rodzaju naczyniu przebiega bardzo szybko, należy rozpocząć od przygotowania wszystkich składników. Przed włożeniem ich trzeba nagrzać patelnię, a następnie wlać odrobinę oleju lub oliwy. Następnie zaś dodać mięso i smażyć je aż do zarumienienia.


Kolejny krok to dodanie warzyw. Warto zacząć od tych twardszych, które będą wymagały dłuższej obróbki termicznej. Miękkie można dołożyć nieco później. Na sam koniec warto zastosować przyprawy, aby nadały daniu smaku i aromatu. 

Wok a kwestia czyszczenia

Po posiłku zawsze przychodzi czas na sprzątanie i mycie naczyń wykorzystanych podczas gotowania. To kolejne ważne kryterium, dlatego mając je na uwadze, warto wybierać modele wyposażone w nieprzywierające powłoki. Są one dużo łatwiejsze w czyszczeniu, ponieważ składniki nie przykleją się do nich w trakcie smażenia. To z kolei wpłynie również na żywotność woku na indukcję.


W przypadku większości modeli zalecane będzie mycie ręczne. Osoby, które cenią sobie oszczędność czasu, mogą jednak poszukać modeli, które da się myć w zmywarce.

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756