Zdaniem eksperta

Jaki jonizator wody wybrać?

Julia Stopczyk
Data dodania: 10-10-2025

Jonizacja wody zyskuje w ostatnich latach na popularności. Dzięki spożyciu wody jonizowanej nie tylko nawadniamy organizm, ale też uzyskujemy szereg innych korzyści. Jak przebiega ten proces, na czym polega i dlaczego warto z niego korzystać? Sprawdź.

Jonizacja wody: co to jest i jak się odbywa?

Jonizacja wody to proces, którego celem jest zmiana właściwości fizykochemicznych wody. W rezultacie staje się ona bardziej zasadowa, czyli alkaliczna. Dzięki temu ma inną strukturę niż „zwykła” woda i może korzystnie wpływać na organizm. Samo jonizowanie wody to, mówiąc najprościej, rozdzielenie wody na frakcje zasadową i kwaśną pod wpływem prądu elektrycznego. Proces ten odbywa się w urządzeniu zwanym  jonizatorem, w którym woda przepływa przez komorę z elektrodami: anodą i katodą. Pod wpływem napięcia zachodzi elektroliza, w wyniku której cząsteczki wody ulegają podziałowi, a jony wodoru i jony hydroksylowe zostają rozdzielone. W ten sposób powstaje woda alkaliczna o podwyższonym pH oraz woda kwaśna o obniżonym pH. Pierwsza z nich przeznaczona jest do picia, druga może być wykorzystywana do celów higienicznych czy czyszczenia.

Jonizatory wody w naszej ofercie:

Jak działają jonizatory wody?

Wiemy już, na czym polega jonizacja wody, co to jest i jaki jest rezultat tego procesu. Teraz przyjrzyjmy się krótko samym sprzętom do jonizowania. Urządzenia te, nazywane po prostu jonizatorami wody, różnią się konstrukcją i zakresem funkcji, ale ich zasada działania jest podobna. W większości przypadków mają one wbudowany filtr wstępny, który oczyszcza wodę z zanieczyszczeń mechanicznych, chloru czy metali ciężkich. Dopiero później ciecz trafia do komory jonizacyjnej, w której zachodzi elektroliza. Wysokiej jakości jonizatory pozwalają regulować poziom pH, dzięki czemu użytkownik może dostosować stopień alkaliczności wody do własnych potrzeb. W niektórych modelach dostępne są dodatkowe tryby takie jak mineralizacja czy wzbogacanie wody w wodór cząsteczkowy. Dzięki temu sprzęt jest bardziej uniwersalny i odpowiada na różne oczekiwania domowników.


Jonizatory mogą różnić się także pojemnością, wydajnością, czy też poziomami filtracji wody. Różne mogą być filtry – na przykład membranowy czy filtr węglowy. Niektóre jonizatory przypominają poręczny dzbanek, inne mają konstrukcję wielkością przypominającą ekspresy do kawy. Te pierwsze są mniejsze i mają mniejszą wydajność. Są jednak bardziej mobilne. Większe są jonizatory przepływowe, montowane bezpośrednio do instalacji wodociągowej lub do baterii kuchennej. Dzięki nim można cieszyć się wodą alkaliczną prosto z kranu, bez konieczności kupowania butelek.

Korzyści z picia wody alkalicznej

Zwolennicy picia jonizowanej wody podkreślają, że jej wyższe pH może wspierać utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Woda alkaliczna jest też często opisywana jako mająca lepsze właściwości nawadniające, co wynika z mniejszych skupisk cząsteczek wody, ułatwiających przenikanie do komórek. Osoby, które regularnie spożywają jonizowaną wodę, podkreślają, że może ona wspierać naturalne procesy detoksykacyjne, poprawiać trawienie i wspomagać regenerację po wysiłku fizycznym. Woda kwaśna, powstająca jako produkt uboczny, również znajduje zastosowanie – bywa używana do dezynfekcji, pielęgnacji skóry czy mycia owoców i warzyw.


Aby jonizacja wody przebiegała prawidłowo i dawała oczekiwane efekty, istotne jest, jakiej wody użyjemy. Najlepiej sprawdza się woda o neutralnym pH, o umiarkowanej twardości, zawierająca naturalne minerały takie jak wapń czy magnez – to one ułatwiają przewodzenie prądu i umożliwiają skuteczne rozdzielenie jonów podczas elektrolizy. Woda całkowicie pozbawiona minerałów, np. destylowana czy z odwróconej osmozy nie będzie dobrze reagować na proces jonizacji, chyba że zostanie wcześniej odpowiednio zmineralizowana.


Z kolei woda z dużą ilością zanieczyszczeń czy nadmiarem chloru powinna być wstępnie filtrowana (np. dzbankiem filtrującym), aby nie wpływała negatywnie na pracę elektrod i smak wody alkalicznej. Tu na szczęście z pomocą przychodzą filtry, w które wyposażona jest większość jonizatorów. Zwykle producenci sprzętów informują, że w ich urządzeniach sprawdzi się zwykła woda prosto z kranu.

Dzbanki filtrujące w naszej ofercie:

Czy warto pić jonizowaną wodę?

Jonizacja wody to proces, w którym przy użyciu prądu elektrycznego zmienia się struktura wody i jej odczyn pH. Efektem jest woda alkaliczna, którą wiele osób postrzega jako korzystniejszą dla zdrowia. Choć sceptycy podkreślają, że brakuje jednoznacznych dowodów naukowych na potwierdzenie wszystkich zalet jonizowanej wody, rosnąca popularność jonizatorów pokazuje, że zainteresowanie tą technologią stale rośnie. Dla jednych jest to sposób na poprawę jakości wody w domu, dla innych – element stylu życia, w którym dbałość o nawodnienie idzie w parze z chęcią wykorzystania nowych, nawet mniej znanych rozwiązań.

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756