Wybierając malakser do Waszej kuchni, powinniście w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jego moc. To od niej będzie zależeć, z jakimi produktami będzie w stanie poradzić sobie urządzenie. Wyższa moc pozwoli na rozkruszenie nawet najtwardszych orzechów, a także kostek lodu. Moc w przedziale od 24 do 240 W wystarczy do prostych zadań. Dla bardziej wymagających prac lepiej zaopatrzyć się w malakser o mocy od 240 do 400 W. Najbardziej wydajne będą urządzenia o mocy 800 W. Większa moc to lepiej przygotowane składniki. Muszą one jednak znaleźć się w odpowiedniej misie, w którą oczywiście jest wyposażony malakser. W zależności od tego, jakie produkty mamy zamiar poszatkować lub pokroić, najlepiej sprawdzą się malaksery z misami o pojemności od 0,8 do 3,1 litrów. Warto zwrócić też uwagę na programy, w które wyposażony jest malakser. Większa ich liczba pozwoli na szersze zastosowanie urządzenia.