W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na moc urządzenia. Parametr ten decyduje o tym, jak poradzi sobie ono z wyrobieniem ciasta. Do mniejszych bochenków chleba można wybrać urządzenie o mniejszej mocy, np. 450 W, zaś do większych o większej, np. 850 W. Nie bez znaczenia jest również wielkość komory. Urządzenia o mniejszej pojemności komory przeznaczone są do wypieku pieczywa dla 1-2 osób. Dla większej rodziny komora powinna być zdecydowanie większa. Ponadto foremka powinna być wyposażona w powłokę zapobiegającą przywieraniu ciasta. Wtedy ciasto nie będzie przylepiało się do jej ścianek i łatwiej można je wyjąć. Istotna jest również liczba programów, które obsługuje urządzenie. Wiele modeli, poza różnymi rodzajami chleba, służy do wypieku ciast, np. na pizzę czy drożdżowych, bułek, a nawet do robienia marmolady czy konfitur. Korzystanie z urządzenia ułatwiają również dodatkowe funkcje, np. regulacja stopnia zarumienienia czy opóźniony start.