
Wybierz garnek
Słodka przyjemność bez wyrzutów sumienia. Idealna konfitura wiśniowa z erytrytolem przygotowana w żeliwnym garnku
- 1 kg wiśni wydrążonych (użyj drylownicy za 1 zł)
- 200 g erytrytolu lub innego słodzika (ksylitol, maltitol)
- 100 g soku z cytryny
- 1 laska wanilii (opcjonalnie)
1. Wiśnie dokładnie opłucz i osusz. Usuń pestki za pomocą drylownicy
2. W garnku żeliwnym wymieszaj wiśnie, sok z cytryny i erytrytol.
Dodaj laskę wanilii, jeśli jej używasz
3. Doprowadź całość do wrzenia (cały czas delikatnie mieszaj składniki)
4. Zmniejsz temperaturę i gotuj konfiturę przez ok. 30 minut, aż wiśnie zmiękną
5. Usuń laskę wanilii
6. Jeśli konfitura jest za rzadka, gotuj ją do uzyskania oczekiwanej gęstości
7. Przelej konfiturę do czystych słoików i zakręcone odwróć do góry dnem