Znaleziono w kategoriach:
Opiekacz WMF Lono

Instrukcja obsługi Opiekacz WMF Lono

Powrót
Opiekacz do kanapek
Instrukcja obsługi
Lono
2
Ważne informacje w zakresie bezpieczeństwa
Urządzenie może być używane przez dzieci w wieku powyżej 8 lat, a
także osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, zmysłowych
lub umysłowych, lub nieposiadające doświadczenia i wiedzy, jeżeli
są nadzorowane lub zostały poinstruowane w zakresie bezpiecznego
użytkowania urządzenia i zrozumiały związane z nim zagrożenia.
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem.
Dzieci nie mogą czyścić urządzenia ani zajmować się jego
konserwacją, chyba że mają ponad 8 lat i są pod nadzorem.
Urządzenie oraz kabel zasilający należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci w wieku poniżej 8 lat.
Nie wolno obsługiwać urządzenia pilotem zdalnego sterowania lub
zewnętrznym czasomierzem.
Jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony, dla zachowania
bezpieczeństwa powinien on zostać wymieniony przez producenta
w ramach usługi posprzedażowej, lub przez podobnie przeszkoloną
osobę.
Po zakończeniu użytkowania należy wyczyścić wszystkie
powierzchnie/części, które miały styczność z produktami
spożywczymi. Proszę postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi
w rozdziale „Czyszczenie i konserwacja”.
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do użytku w gospodarstwach
domowych i podobnych miejscach, np.:
w aneksach kuchennych w sklepach, biurach i innych
pomieszczeniach roboczych;
w gospodarstwach wiejskich;
przez gości w hotelach, motelach lub innych obiektach
noclegowych;
w pensjonatach oferujących wyżywienie.
Urządzenie nie jest przeznaczone do stosowania w celach czysto
komercyjnych.
Uwaga! Gdy urządzenie jest podłączone do zasilania, powierzchnie
zewnętrzne mogą się mocno nagrzewać i utrzymywać wysoką
temperaturę jeszcze przez długi czas po wyjęciu wtyczki z gniazdka!
3
pl
Przed użyciem
Urządzenie może być używane wyłącznie do celu, do jakiego jest przeznaczone, zgodnie z niniejszą
instrukcją. Dlatego przed uruchomieniem należy uważnie przeczytać instrukcję użytkowania, która
zawiera ważne informacje w zakresie użytkowania, czyszczenia i konserwacji urządzenia. Nie ponosimy
odpowiedzialności za uszkodzenia powstałe w przypadku nieprzestrzegania instrukcji. Instrukcję należy
trzymać w bezpiecznym miejscu i przekazywać następnym użytkownikom.
Podczas korzystania z urządzenia należy przestrzegać niniejszych instrukcji bezpieczeństwa.
Dane techniczne
Napięcie: 220 – 240 V~, 50 – 60 Hz
Pobór mocy: 730 - 870 W
Klasa ochrony: I
Dodatkowe informacje na temat bezpieczeństwa
Wtyczkę zasilania należy wyjąć:
w przypadku wystąpienia awarii podczas użytkowania urządzenia;
przed rozpoczęciem czyszczenia;
po zakończeniu korzystania z urządzenia.
Urządzenie powinno się podłączać do odpowiednio zainstalowanych i uziemionych gniazdek
ściennych. Przewód zasilający i wtyczka muszą być suche.
Kabel zasilania nie może się stykać z gorącymi częściami urządzenia.
W przypadku korzystania z przedłużacza, należy dopilnować, aby był w stanie idealnym. Należy
wykorzystywać wystarczającą ilość kabla rozłożonego w bezpieczny sposób.
Urządzenie należy kłaść na płaskiej i trwałej powierzchni, pilnując, aby wokół było wystarczająco
dużo przestrzeni.
Na czas działania urządzenie należy ustawić na stole lub powierzchni roboczej w otoczeniu
pozbawionym przeszkód. Należy unikać umieszczania go pod ścianą lub w rogu.
Uwaga! Nie należy używać urządzenia w pobliżu łatwopalnych przedmiotów lub pod nimi (np.
zasłony, szafki ścienne) i przez cały czas należy pilnować urządzenia.
Nie używać urządzenia i natychmiast wyjąć wtyczkę, jeżeli:
urządzenie lub przewód zasilający są uszkodzone;
zachodzi podejrzenie, że po upadku lub podobnym zdarzeniu doszło do usterki urządzenia.
W takich przypadkach urządzenie należy wysłać do naprawy.
Uwaga! Urządzenie się nagrzewa! Ryzyko poparzenia! Nie wolno transportować gorącego
urządzenia.
Podczas grillowania należy dopilnować, aby ociekacz był prawidłowo zamocowany.
W czasie grillowania tłuszcz może pryskać, dlatego należy odpowiednio zabezpieczyć stół lub
powierzchnię roboczą.
Należy unikać pozostawiania urządzenia bez nadzoru.
Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie podczas czyszczenia.
Nie pozostawiać urządzenia otwartego do połowy, a jedynie otwierać je na chwilę, aby dodać lub
wyjąć jedzenie.
Urządzenie należy schłodzić całkowicie przed usunięciem płyt grzejnych, następnie je wyczyścić i
odłożyć.
Po wyjęciu płyt grillowych należy zawsze sprawdzać, czy zostały właściwie zamocowane.
4
Uruchamianie
Przed pierwszym uruchomieniem urządzenia płyty opiekacza należy wyczyścić wilgotną ściereczką z
odrobiną płynu do mycia naczyń.
Po wysuszeniu płyt opiekacza należy je wysmarować kilkoma kroplami oleju.
Włóż wtyczkę do uziemionego gniazdka ściennego.
Włącz urządzenie przyciskiem wł/wył, aby je rozgrzać. Lampka wskaźnika zapali się na czerwono
(zdjęcie poniżej).
Lampka wskaźnika zmieni kolor z czerwonego na biały po osiągnięciu optymalnej temperatury.
Uwaga! Przy pierwszym użyciu urządzenia wydzielany może być lekko nieprzyjemny zapach. To
wynika z kwestii technicznych i jest zupełnie normalnym zjawiskiem.
Uwaga! Przy użyciu urządzenia po raz pierwszy zaleca się włożyć do opiekacza dwie kanapki bez
żadnych składników, gdyż pierwsze kanapki przygotowane w nowym urządzeniu nie nadają się do
spożycia.
Nacisnąć przycisk po wewnętrznej stronie uchwytu, aby otworzyć urządzenie (zdjęcie poniżej).
Umieścić kanapki na dolnej płycie opiekacza i zamknąć urządzenie.
Po chwili czerwony wskaźnik ponownie się zapali, wskazując, że urządzenie się nagrzewa.
Otworzyć urządzenie i wyjąć kanapki, gdy tylko nabiorą one pożądanego brązowego koloru.
Wskazówki pozwalające uzyskać lepsze wyniki
Zaleca się przygotowanie wszystkich składników przed rozpoczęciem opiekania. Podczas
oczekiwania na rozgrzanie się urządzenia można też dodać do kanapek pożądany dodatek.
W opiekaczu można używać chleba wszelkiego rodzaju, np. żytniego czy wieloziarnistego pod
warunkiem, że mieści się na płytkach opiekacza.
Czas opiekania zależy od stopnia wilgotności chleba oraz rodzaju użytych w kanapce składników.
Sprawdź, czy kanapki opiekane są, tak jak lubisz.
Wyjąć kanapki, korzystając z drewnianej szpatułki. Pozwoli to chronić powłokę opiekacza przed
uszkodzeniem.
5
pl
Czyszczenie i konserwacja
Po zakończeniu korzystania z urządzenia należy wyjąć wtyczkę z gniazdka i
pozostawić urządzenie do wystygnięcia. Nie wolno zanurzać urządzenia w
wodzie ani czyścić go pod bieżącą wodą. Wystarczy obudowę przetrzeć wilgotną
ściereczką i wysuszyć.
Powierzchnie służące do opiekania należy czyścić miękką szczoteczką lub
zmywakiem.
Pod żadnym pozorem nie wolno używać ostrych lub twardych przedmiotów na
powierzchniach służących do opiekania, pokrytych nieprzywierającą powłoką,
gdyż może to prowadzić do uszkodzenia tej powłoki.
Kabel można zwinąć pod urządzeniem, aby oszczędzić miejsce podczas
przechowywania. Aby zabezpieczyć urządzenie przed niezamierzonym otwarciem,
można je zamknąć, używając przycisku blokady (zdjęcie poniżej).
Urządzenie jest zgodne z dyrektywami 2006/95/WE, 2004/108/WE i 2009/125/WE.
Po zakończeniu okresu użytkowania niniejszego produktu nie wolno wyrzucać
z normalnymi odpadami gospodarczymi, lecz należy go dostarczyć do punktu
zbiórki sprzętów elektrycznych i elektronicznych w celu utylizacji. Materiały
podlegają recyklingowi zgodnie z oznaczeniami. Ponowne użytkowanie,
recykling lub inne zastosowanie starych urządzeń istotnie przyczynia się do
ochrony środowiska. Proszę zasięgnąć informacji u władz lokalnych odnośnie
odpowiedniego punktu utylizacji.
Instrukcja może ulec zmianom.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756