Poradniki Eksperta

Pasteryzacja w piekarniku - na czym polega?


Każdy ma swoje sprawdzone sposoby na przechowywanie żywności. Ważne jest jednak, aby były one bezpieczne dla zdrowia. Lato jest sezonem świeżych owoców, z których przygotowujemy przetwory na długą zimę. Najczęściej wekujemy je, pasteryzujemy. To znany sposób konserwacji produktów, który gwarantuje ich świeżość przez długi czas. Procesowi pasteryzacji może być poddanych wiele produktów i gotowych dań. Na czym polega proces pasteryzacji? Jak przebiega pasteryzacja w piekarniku? Jakie są inne sposoby pasteryzacji żywności? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym poradniku.



pasteryzacja w piekarniku


Pasteryzacja i jej zalety


Jako pierwszy o procesie pasteryzacji mówił francuski chemik Ludwik Pasteur, twórca nauki o mikroorganizmach. Pasteryzacja to proces konserwacji żywności umożliwiający jej dłuższe przechowywanie. Pasteryzacja zwana popularnie wekowaniem polega na tym, że żywność poddawana jest obróbce termicznej w wysokiej temperaturze 65-90 stopni Celsjusza. Pod wpływem wysokiej temperatury niszczone są zawarte w produktach drobnoustroje i enzymy. Zapobiega to psuciu się żywności. Ponadto odpowiednią konserwację gwarantują szczelnie zamknięte słoiki.


Jakie zalety ma pasteryzacja? Niewątpliwie jest to naturalny i bezpieczny sposób (bez stosowania jakichkolwiek konserwantów) na zachowanie świeżości owoców, warzyw i innych produktów przez długi czas. Co istotne, produkty poddane obróbce termicznej zachowują większość składników mineralnych. Nawet jeśli z jednej strony następuje obniżenie poziomu witamin to z drugiej strony zwiększa się ich przyswajalność przez organizm. Po otworzeniu słoika z przetworami nie zauważysz zmiany ani ich smaku ani wyglądu. Jakość produktów jest idealna. Są one smaczne pożywne i zdrowe. Dzięki procesowi pasteryzacji przez cały rok możesz cieszyć się smakiem ulubionych owoców i warzyw. Nie musisz martwić się dodatkiem szkodliwych substancji konserwujących, gdyż pasteryzacja jest naturalnym sposobem konserwacji żywności.



Piekarniki w naszej ofercie:


Produkty, które można pasteryzować


Procesowi pasteryzacji można poddać bardzo wiele produktów żywnościowych. Tu możliwości są ogromne. Sam decydujesz, jakie produkty chcesz przechować przez dłuższy czas. W pierwszej kolejności można pokusić się na wekowanie przetworów owocowych (dżemy, konfitury, marmolady). Korzystając z darów natury, które przynosi nam lato i jesień możemy zaopatrzyć się w ulubione owoce. Mogą to być przetwory np. z malin, truskawek, jabłek, śliwek, jagód, wiśni. Idealnie smakują również wszelkiego rodzaju kompoty np. z jabłek, czereśni, wiśni, które po pasteryzacji nabierają wyjątkowego aromatu i smaku. Dzięki temu smakiem owoców możemy cieszyć się również zimą, gdy ich dostępność jest znacznie mniejsza. Drugą kategorią produktów, które idealnie nadają się do pasteryzacji są warzywa. Któż z nas nie jadł zimą wyśmienitych ogórków konserwowych czy kiszonych. Bardzo pożywne i zdrowe są również pasteryzowane buraki, papryka z marchewką i cebulą, dynia, czy wszelkiego rodzaju sałatki warzywne z dodatkiem ulubionych przypraw. Zimą to nieocenione źródło witamin.


Pasteryzacja w piekarniku sprawdza się również w przypadku gotowych potraw i dań. Przyrządzona na obiad zupa, leczo, bigos mogą być zakonserwowane i spożyte w późniejszym czasie. Również pyszne dania mięsne, takie jak pulpety, wszelkiego rodzaju sosy mięsne, kotlety nadają się do obróbki termicznej. Dzięki temu nie marnujesz żywności. A pod ręką masz gotowe dania, gdy np. zabraknie Ci czasu na przygotowanie obiadu. Warto więc przystąpić do pasteryzacji, gdyż możesz mieć z tego same korzyści.


Przygotowanie słoików do pasteryzacji


Czy to pasteryzacja słoików w piekarniku, czy to pasteryzacja słoików w garnku z wodą, przed każdą z nich należy odpowiednio przygotować słoiki. Przed włożeniem produktów słoiki powinny być dokładnie umyte, wyparzone i wysuszone. Sprawdź, czy słoiki nie są uszkodzone, a nakrętki idealnie pasują. Następnie włóż przetwory do słoika tak, by od góry pozostawić 2-3 cm przestrzeni. Dokładnie wytrzyj słoiki z wierzchu i w miejscu nałożenie nakrętki. Dokręć pokrywkę. Do procesu pasteryzacji warto wykorzystać słoiki typu twist-off. Pasteryzowanie w piekarniku słoików z gumką czy innymi elementami z tworzywa mogłoby doprowadzić do ich uszkodzenia. Po przygotowaniu przetworów i umieszczeniu ich w słoikach możesz przystąpić do ostatniego etapu, czyli pasteryzacji. Pierwszym sposobem, który możesz wybrać jest pasteryzacja na mokro. Drugim sposobem jest pasteryzacja na sucho, czyli pasteryzowanie słoików w piekarniku.


Pasteryzacja na mokro


Znanym domowym sposobem konserwacji żywności jest pasteryzacja na mokro, czyli w garnku z wodą. Tu ważny jest sposób ustawienia słoików czy butelek z przetworami. Należy je ustawić tak, by nie stykały się brzegami. Wskazane jest również, aby na dnie naczynia z wodą ułożyć specjalną podkładkę lub ściereczkę. Po zanurzeniu słoików w wodzie do wysokości około 3/4 należy je zagotować, a następnie delikatnie podgrzewać. Jeśli zdecydujesz się na ten rodzaj pasteryzacji, warto wypróbować specjalny garnek do pasteryzacji. Posiada on np. uchwyt chroniący przed przegrzaniem, ukryty element grzewczy i równe dno. Dużym ułatwieniem może być również możliwość ustawienia włącznika czasowego, funkcja nieprzerwanej pracy czy automatyczna regulacja temperatury. Te elektryczne garnki ułatwią Ci pracę w kuchni, a Twoje przetwory będą idealnie zakonserwowane.


Pasteryzacja na sucho


Niewątpliwie wygodniejsza od pasteryzacji na mokro jest pasteryzacja w piekarniku. Jeśli zastanawiasz się, jak pasteryzować słoiki w piekarniku, oto kilka wskazówek. Gdy Twoje przetwory będą już gotowe, możesz je ustawić na blaszce wyłożonej np. papierem do pieczenia, by szkło nie stykało się z metalem. Ponadto słoiki nie powinny również stykać się ze sobą i ze ścianą piekarnika. Warto, abyś pamiętał o podstawowej zasadzie. Jeśli Twoje słoiki są zimne, wkładasz je do zimnego piekarnika. Natomiast słoiki z gorącą zawartością wkładasz do nagrzanego urządzenia. Ważny jest czas i temperatura pasteryzacji. Przetwory pasteryzuje się zazwyczaj w temperaturze ok. 130 stopni Celsjusza przez 30 minut.


Nieco inaczej przebiega pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem. Tu temperatura może być nieco niższa, bo 120 stopni Celsjusza i krótszy czas, bo około 20 minut. Te dwa parametry są dosyć istotne, gdyż w wysokiej temperaturze i określonym czasie giną bakterie, które mogą wpłynąć na zepsucie się produktów. Gdy zakończy się pasteryzacja w piekarniku powinieneś go wyłączyć i pozostawić przetwory do ostygnięcia. Po tym czasie możesz bezpiecznie wyjąć słoiki i ustawić je do góry dnem, by sprawdzić ich prawidłowe zawekowanie. Przed umieszczeniem ich w spiżarce warto nakleić karteczki z informacją, jakie przetwory znajdują się w słoikach. Dla ozdoby natomiast można przy nakrętkach zawiązać ozdobne sznureczki, które dodadzą uroku smacznym i zdrowym produktom.


Przydatne funkcje w piekarniku do pasteryzacji


Do pasteryzacji nie jest wymagany szczególny rodzaj piekarnika. Można to tego użyć piekarnika np. elektrycznego czy gazowego. Niektóre rozwiązania zastosowane w tych urządzeniach są jednak pomocne w procesie pasteryzacji. Przydatne są np. prowadnice teleskopowe z funkcją STOP. Dzięki temu z łatwością wysuniesz ciężką blachę na której ustawione są słoiki. Natomiast specjalny hamulec zapobiegnie ich cofnięciu. Dzięki funkcji termoobieg ciepłe powietrze równomiernie rozprowadzane jest po całej komorze, a czas pasteryzacji jest nieco krótszy. Niektóre piekarniki wyposażone zostały w tzw. szybki nagrzew. Temperaturę np. 150 stopni Celsjusza mogą osiągnąć w ciągu 3 minut. Nie trzeba więc długo czekać na rozpoczęcie procesu obróbki cieplnej Twoich przetworów. Praktycznym rozwiązaniem jest również minutnik, który odmierza czas pasteryzacji lub timer, który wyłączy piekarnik po upływie określonego czasu. Zatem jak pasteryzować w piekarniku? Chyba przekonałeś się, że to nic trudnego. Warto nie zwlekać i wypróbować sprawdzony, naturalny sposób konserwacji żywności.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756