Czyszczenie palników gazowych
Czyszczenie kuchenki gazowej rozpoczynamy od zdjęcia rusztu i nakładek na palniki. Te akcesoria również warto wyczyścić, ale możemy to zrobić na samym końcu. Palniki są często pomijane podczas czyszczenia. Niestety jest to poważne zaniedbanie. W zagłębieniach gromadzą się na przykład resztki potraw, które wykipiały z garnka. Zalegają w nich i dochodzi do rozwoju bakterii i drobnoustrojów. O ile w najlepszym przypadku może się to skończyć nieprzyjemnym zapachem, o tyle w najgorszym, dysze mogą zostać zapchane. To z kolei może być niebezpieczne podczas użytkowania. Jak przeprowadzić czyszczenie dyszy w kuchence gazowej? W bardzo prosty sposób. Wystarczy cienkim, miedzianym drucikiem przepchać otwór dyszy. Każdy palnik czyścimy tak samo. Co ważne, nie należy do tej czynności używać drucików stalowych. Jeśli otwory są na tyle zanieczyszczone, że nie możemy ich udrożnić, w żadnym wypadku nie należy ich rozwiercać. Wtedy warto poprosić o pomoc fachowca.
Czyszczenie rusztu kuchenki gazowej
Standardowo ruszt w kuchence gazowej wykonany jest z żeliwa lub stali. Stalowe ruszty są zwyczajowo emaliowane. Mogą być pojedyncze, podwójne lub jednolite. Kuchenka z pojedynczymi rusztami to taka, w której każdy palnik wyposażony jest w swój własny ruszt. Podwójne z kolei obejmują po dwa lub więcej palników. Jeśli ruszt jest całkowity, tworzy jedną całość nakładaną na kuchenkę. Niezależnie od jego wielkości, czyszczenie przebiega w podobny sposób. Z tą różnicą, że bardzo zabrudzone pojedyncze palniki z powodzeniem zmieszczą się w misce i będziemy mogli je na przykład namoczyć. Duży, jednolity ruszt jest pod tym względem mniej praktyczny. Żeliwny ruszt możemy czyścić używając do tego specjalnych mleczek, które pomogą usunąć uporczywe zabrudzenia. W przypadku emalii upewnijmy się, że środek jej nie porysuje. Będzie to nieestetycznie wyglądało i może powodować późniejsze rdzewienie. Jeśli czyszczenie kuchenki gazowej i akcesoriów będziemy przeprowadzali systematycznie, z pewnością nie będziemy musieli używać inwazyjnych detergentów.
Czysty piekarnik w kuchence gazowej
Jest tylko jeden skuteczny sposób na zawsze czysty piekarnik. Tym sposobem jest systematyczność. Nie zawsze jednak mamy czas lub ochotę myć go po każdym użytkowaniu. Pieczenie potraw, ciast, pizzy, chleba może powodować kipienie i parowanie oraz skraplanie wody pomieszanej z przyprawami. Ta mieszanina z kolei osadza się na ściankach piekarnika, blachach i szybie. Usuwanie zacieków na bieżąco z pewnością pozwoli na utrzymanie sprzętu w czystości. Niektóre piekarniki są wyposażone w funkcję tak zwanego samooczyszczenia. To bardzo wygodne rozwiązanie, dzięki któremu piekarnik po każdym użyciu czyści się samoczynnie parą, a my jedynie wycieramy go do sucha. Takie rozwiązanie jest co prawda nieco droższe w zakupie, ale w dłuższej perspektywie użytkowania okazuje się komfortową inwestycją.