Wśród kuchni elektrycznych najbardziej popularne modele to te, które wyposażone są w czteropalnikową płytę gazową i elektryczny piekarnik. Nie brakuje też modeli w pełni zasilanych gazem. To pierwszy parametr, na który powinniśmy zwrócić uwagę przed zakupem. Rodzaj podłączenia zależeć będzie również od tego, czy kuchenka będzie zasilana gazem ziemnym czy z butli gazowej. Kolejną ważną kwestią jest piekarnik i jego możliwości w zakresie funkcjonalności. Do najbardziej pożądanych należą termoobieg, wielopoziomowe pieczenie, timer i płynna regulacja temperatury w zakresie od 0 do 250 oC. Dla dużych rodzin i tych, w których częstotliwość gotowania i pieczenia jest znaczna, warto wybrać kuchnie gazowe z dodatkowym wyposażeniem piekarnika, takim jak: dodatkowe blachy, ruszty do rozmaitych potraw, rożen, a także grill. Udogodnieniem podczas codziennej obsługi może być również wyświetlacz oraz elektryczna zapalarka w pokrętłach. Podczas wyboru zwróćmy też uwagę na stosowne atesty i zabezpieczenia, dotyczące zasilania gazem.