Trwa ładowanie

149 99
14,45 zł x 11 rat

Odbierz
w sklepie
Zamów telefonicznie 756 756 756

159 00

139 99

15 99
Cena jednostkowa: 4,00 zł/szt.

15 99
Cena jednostkowa: 4,00 zł/szt.

3 99

Taniej o 20,00 zł
229 99
249,99 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
249,99 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką

29 99

19 99
Cena jednostkowa: 3,33 zł/szt.

69 00

20 00
Cena jednostkowa: 4,00 zł/szt.

17 99
Cena jednostkowa: 3,60 zł/szt.

41 18

63 60
89,99 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
64,20 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką

14 00
14,99 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
14,86 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką

17 99
Cena jednostkowa: 3,60 zł/szt.

41 94

69 99

79 99


91 54

Rekomendacje Klientów

Najczęściej zadawane pytania

Wąż do gazu - na co zwrócić uwagę przy zakupie?


Wąż do kuchenki gazowej to niepozorne urządzenie, które jest jednak jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni, w której gotujemy na otwartym ogniu. Wielu profesjonalnych kucharzy zachwala używanie kuchenek gazowych dzięki ich niezawodności i łatwości w kontroli. Atuty te wiążą się jednak z dużą odpowiedzialnością, którą bierze na siebie posiadacz kuchenki operującej gazem. Całe ryzyko można jednak zniwelować do minimum dzięki zastosowaniu odpowiedniego urządzenia, jakim jest przewód gazowy. Właśnie dlatego tak ważnym jest odpowiedzialny i świadomy zakup przewodu gazowego. Czym powinieneś się kierować przy wyborze węża do gazu? Na co zwrócić uwagę i jakich błędów absolutnie nie można popełnić? Odpowiedzi na te pytania poznasz już za chwilę!


Bezpieczeństwo przede wszystkim!


Istnieje kilka reguł, które wyznaczają standard bezpieczeństwa przy zakupie nowego węża do gazu. Podstawową zasadą jest posiadanie przez produkt odpowiedniego atestu PN-EN 14800. Norma ta wyznacza dwie klasy urządzenia: procedurę pierwszą i trzecią. Różnica między nimi polega na tym, w jakim środowisku możemy je zamontować. Typ pierwszy uważany jest za lepszy, gdyż jest uniwersalny i można go stosować nawet w miejscach, gdzie jest narażony na otwarty płomień. Typ trzeci działa równie sprawnie, lecz nie jest odporny na ogień. W większości przypadków w domowych warunkach wąż do gazu procedury trzeciej w zupełności wystarczy, lecz zawsze dokładnie upewnij się, że nie narazisz się na niepotrzebne ryzyko.


Długość i materiał wykonania


Materiał, z którego jest wykonany wąż do gazu oraz jego długość, to kolejne z czynników, które należy wziąć uwagę przy wyborze urządzenia. Zaczynając od długości – nie jest to sprawa skomplikowana. W naszym sklepie znajdziesz węże różnej długości. Dzięki temu możesz swobodnie dostosować przewód gazowy do swoich wymagań. Wyboru powinieneś dokonać, mając na uwadze, by wąż nie pozostawał cały czas napięty lub splątany – naraziłoby to urządzenia na uszkodzenia. Węże do kuchenki gazowej wykonane są z metalu bądź mieszanki specjalnych materiałów – wpływa to na ich elastyczność. Czynnikiem, na który warto zwrócić w tym przypadku uwagę, jest zaginanie się węża. Jeżeli wąż jest sztywny, wyginanie go może w łatwy sposób doprowadzić do uszkodzenia.


Ostatnie porady


Istnieje kilka innych kwestii, o których należy nadmienić przed zakupem lub montażem urządzenia. Każdy wąż do gazu przeznaczony jest do określonego rodzaju substancji, którą może przewodzić. Zależne jest to od przepuszczalności węża – jeżeli w wężu o konkretnym przystosowaniu puścisz gaz innego rodzaju, istnieje ryzyko, że substancja zacznie przeciskać się przez nieodpowiedni wąż. Kolejną konsekwencją niekompatybilności gazu do przewodu może być stopniowe niszczenie węża, co może skutkować całkowitym uszkodzeniem urządzenia i koniecznością wymiany. Pamiętajmy również, że węża absolutnie nie możemy przycinać według naszych upodobań. Lepiej, by wąż w ramach swoich możliwości się zawinął, niż był nieszczelny.


Zobacz także produkty z kategorii: kuchenka Amica, kuchenka Beko, kuchenka Gorenje, kuchenka Indesit, kuchenka Smeg, kuchenka Electrolux, kuchenka Bosch, kuchenka Whirlpool, kuchenka gazowa, kuchenka elektryczna, kuchenka indukcyjna, kuchenka przenośna oraz kuchenka dwupalnikowa i kuchenka jednopalnikowa.